IREAL. Şobolanii mişună nestingheriţi pe ”Siderurgistul”

IREAL. Şobolanii mişună nestingheriţi pe ”Siderurgistul”

Pericol pentru gălăţeni într-o bază sportivă. Găurile stau mărturie că şobolanii mişună în voie Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
4 comentarii

Pericol la baza sportivă Siderurgistul. Zeci de şobolani mişună, ziua în amiaza mare, prin baza sportivă, fiind surprinşi în imagini de părinţii care îşi duc acolo copiii la antrenamente. Fenomenul, pus pe seama tomberoanelor de gunoi, este cunoscut de administratorul bazei sportive şi autorităţile locale, care susţin că zona va fi modernizată în viitor. Până la modernizare însă, şobolanii îşi văd nestingherit de mişunat, devenind astfel în pericol pentru sănătatea celor care ajung pe terenul de sport de la Siderurgistul.

Şobolanii au fost filmaţi de câţiva părinţi care se aflau cu micuţii la antrenamente pe terenul de la Siderurgistul. Imaginile au apărut apoi pe reţele de socializare, adulţii sperând că astfel se vor lua şi măsurile necesare. Imaginile sunt grăitoare şi arată cum şobolanii aleargă dintr-o parte în alta, fără a se speria de zgomotul produs de copiii aflaţi la antrenamente. Deşi ai crede că, în afară de părinţi nu a observat nimeni animalele, am aflat cu stupoare că autorităţile locale ştiau despre acest lucru. Ba chiar au şi explicaţii pentru apariţia şobolanilor. „Este o râpă aici în apropiere şi este plină de aşa ceva. Între baza sportivă şi acea locaţie nu există niciun gard care să îi poată opri. Noi am făcut şi deratizare, în luna iulie a fost ultima.  Vin la coşurile de gunoi şi nu intră pe teren atunci când sunt copii la antrenamente”, ne-a declarat Laurenţiu Magearu, administratorul bazei sportive. Conştient că şobolanii pot sări, „direct din tomberoane”, la oameni, administratorul îşi recunoaşte neputinţa. „Ce putem face noi? Ei vin, se urcă şi pe garduri. Sunt mulţi la tomberoane, iar dacă nu eşti atent poate să îţi sară unul de acolo”, susţine Laurenţiu Magearu.

Chiar dacă explicaţii există, imaginile apărute în spaţiul public au atras atenţia Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, care s-a autosesizat în acest caz. „O echipă din cadrul Direcţieie de Sănătate Publică va merge în control acolo. La finalizarea acestui control, vom înştiinţa şi Primăria Galaţi ce decizie am luat şi dacă se impun sau nu sancţiuni”, ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Deşi vorbim despre un pericol şi un focar de infecţie, şobolanii fiind cunoscuţi ca transmiţători de boli grave, autorităţile locale pun apariţia animalelor pe seama vremii extrem de călduroase din ultima perioadă. „Acest fenomen a apărut, cel mai probabil, pe fondul temperaturilor neobişnuit de calde pentru această perioadă. Acţiunile de deratizare au loc o dată la şase luni, dar noi le vom intensifica în următoarea perioadă. Gunoiul de acolo se ridică cam de două ori pe săptămână, dar vom face tot posibilul să fie ridicat mai des”, ne-a explicat Ovidiu Matache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. 

Baza Sportivă Siderurgistul a ajuns în administrarea Primăriei Galaţi în vara anului 2017. Ea va fi inclusă în amplul proiect de modernizare „Valea Ţiglinei”, pentru care s-a făcut şi concurs de idei. „A fost un concurs de proiecte pentru modernizarea acelei zone. Baza Sportivă Siderurgistul va beneficia şi ea de acest proiect, care vizează modernizarea întregii zone”, a conchis Ovidiu Matache. 

Până la modernizare, toţi cei care ajung la Baza Sportivă Siderurgistul, locaţie unde au loc atât competiţii sportive, multe dintre ele chiar cu public, cât antrenamente pentru copiii gălăţenilor, locaţia reprezintă un real pericol pentru sănătate. Sperăm că în viitorul apropriat va fi făcută o amplă acţiune de deratizare, atât la stadion, cât şi în jurul lui, astfel încât să nu auzim de cazuri de copii muşcaţi de şobolani sau de îmbolnăviri grave ale cetăţenilor.

Citit 2160 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 01:42

4 comentarii

 • postat de ucideti sobolanii Joi, 14 Noiembrie 2019 17:57 89.137.136.*** Link la comentariu
  0
  4

  Feriti-va urgent de sobolani si soareci. Sunt un mare pericol de moarte, boala si epidemie. Trebuie deratizate toate subsolurile si puse pisici la fiecare bloc si subsol ca sa ii anihileze. Sobolanii sunt foarte agresivi. Unii se bat parte in parte cu pisicile. Acestia raspandesc CIUMA ! Daca vevine ciuma moare 30 la suta din populatia orasului.

  Raportează
 • postat de Radu Joi, 14 Noiembrie 2019 08:21 82.78.125.*** Link la comentariu
  1
  11

  Oare nu a fost aceeasi temperatura in tot orasul ? De ce nu este tot orasul la dispozitia sobolanilor ? Primaria, administratorul bazei sportive sa se intereseze cat de mult rau pot aduce sobolanii. Sobolanii au fost una din principalele cauze a CIUMEI NEGRE.

  Raportează
 • postat de George Joi, 14 Noiembrie 2019 08:17 89.136.76.*** Link la comentariu
  4
  5

  Aduceti o pisica in zona

  Raportează
 • postat de IC Joi, 14 Noiembrie 2019 07:56 82.79.132.*** Link la comentariu
  0
  10

  Orasul este plin de sobolani. Am adus ,lunile trecute, o ruda de la avion -OTP , era pe la ora 23.0 ,la sensul giratoriu ,capat tramvai Otelarilor , de pe trotuarul din dreapta sare in fuga un sobolan mare ,dupa el o pisica , am incetinit si mare mi-a fot uimirea cand ,din sensul giratoriu , a sarit inapoi pisica si dupa ea doi sobolani.. or fi fost mai multi daca au fuagarit ditamai motanul . Daca pe strada umbla asa ,ce o fi prin canalizari si subsoluri . Ar fi de recomandat sa se studieze istoria si sa se vada ca ,ciuma -moartea neagra , adusa de sobolanii de pe corabiile care aprovizionau cu grau din Egipt ,Contantinopolul ,a condus la caderea imperiului bizanti ,datorita reduceri numarului de locuitori ( aparatori ) de altfel ,in diferite perioade ,cumulat ,ciuma bubonica a redus populatia Europei cu 30-60%( prima epidemie a izbucnit in timpul asediului cetatii Caffa , azi Feodosia in Crimeia ,de catre mongoli) . Deratizati fratilor .... chiar daca-i va costa pe galateni cativa lei in plus.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.