Alocaţii diferenţiate pentru minori

Alocaţii diferenţiate pentru minori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liberala Cristina Pocora (FOTO) este preşedinta Subcomisiei pentru drepturile copilului din cadrul Comisiei de Muncă a Camerei Deputaţilor care, împreună cu Ministerul Muncii, va elabora în termen de o lună un proiect de lege privind alocaţia pentru copii.

La ora actuală, un copil care a împlinit 2 ani beneficiază de o alocaţie de 42 de lei, cam 10 euro!

Din 2011, copiii ar putea beneficia de alocaţii diferenţiate, 42-75-125 de lei, în funcţie de veniturile părinţilor. 

Cu ceva timp în urmă, deputaţii PNL Victor Paul Dobre şi Cristina Pocora au depus un proiect de lege privind dublarea alocaţiei de stat pentru copii, adică o sumă de 84 de lei – 20 de euro. Între timp propunerea liberală a fost concurată de alte propuneri similare depuse de parlamentari PNL şi PSD.

„Dezbaterea cea mai importantă se referă la faptul că această alocaţie pentru familii cu venituri substanţiale, sau venituri medii, 10 euro pe copil nu e o sumă deosebită”.

„Sunt însă familii, pentru care sosirea alocaţiei pentru copii este un eveniment, pentru că trăiesc din venitul minim garantat şi din ajutoare sociale. Am analizat posibilitatea de a da alocaţie numai unora, dar nu este posibil”.

„Există, însă, o Constituţie, angajamente internaţionale, drepturile copilului sunt universale şi fiecare copil trebuie să se bucure de ele, fie că are o familie bogată sau defavorizată. Analizăm posibilitatea de a acorda alocaţia diferenţiat, minim pentru cei cu resurse şi maxim pentru cei cu venituri mici. Plaja ar fi 42-75-125 de lei”, a declarat Victor Paul Dobre.

Liberalul a mai argumentat că actualul nivel al alocaţiei a fost stabilit în 2008. În opinia deputatului, problema ar fi că în vreme ce nou-născuţii beneficiază de o alocaţie de 220 de lei, de la vârsta de doi ani în sus alocaţia scade la 42, ca şi când copilul nu ar mai avea nevoie de bani.

Dacă proiectul iniţiat de Subcomisia condusă de Pocora şi Ministerul Muncii va trece, va fi aplicat din 2011.

Citit 1493 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.