Masă pentru o mie de persoane

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ultimele trei luni de sărăcie, numărul asistaţilor comunitari a crescut de la 860 la 1.000 de persoane * Masă,  doar 7 lei pe zi *

La vremuri de criză, Cantina de Ajutor Social din cadrul Primăriei Galaţi asigură servicii de hrană pentru o mie de persoane.

Sunt  oameni  dintre cei mai necăjiţi din urbea noastră, care nu depăşesc  un venit de 125 lei de persoană, pe lună! Şi care, în aceste condiţii, au un meniu zilnic de 7 lei de persoană.

„Până acum trei luni, deserveam  860-870 de beneficiari pe zi, însă în ultimele trei luni, pentru că am avut solicitări, am mărit numărul asistaţilor la o mie”, ne întâmpină doamna Laura Roşca, referent al acestui serviciu.

„În atenţia noastră sunt familii care au între una şi nouă persoane şi care o duc foarte greu...”.

Meniu de 7 lei pe zi

Potrivit unei Hotărâri a Consiliului Local Galaţi, fiecare asistat are dreptul la o porţie zilnică în contravaloarea sumei de 7 lei. Suma pare mică, dar când calculele se fac la... cazan, atunci meniul  poate să fie, fără mari pretenţii, îndestulător.

Costul alimentelor pentru cei o mie de asistaţi se ridică la puţin peste 200.000 lei pe lună, aproximativ 2.400.000 lei pe an.

De pildă, ieri, asistaţii aveau în meniu o supă de legume (400 grame), iahnie de fasole cu costiţă afumată (300 grame), 200 grame parizer  şi o pâine de persoană.

Şapte bucătari gătesc şi alţi şapte lucrători duc şi aduc alimente, le stivuiesc, deretică, pentru că nu e simplu să găteşti pentru o mie de oameni.

Zilele acestea - când vremea a fost neprielnică, la cererea asistaţilor care vin pe strada Dogăriei la nr. 26A din toate colţurile municipiului, beneficiarii au primit pachet rece: conservă de peşte, brânză topită (o cutie de persoană), pulpe superioare (o bucată/persoană), conservă de carne (o cutie), un baton de salam, o tocană de legume, un pachet de biscuiţi şi câte o pâine/persoană.

Între beneficiari, 63 la sută sunt copii

O radiografie a celor care beneficiază zi de zi de serviciile cantinei, în contravaloare a doar 7 lei pe zi de persoană, ar arăta cam aşa...

„Între cele o mie de persoane, 63 la sută sunt copii, ne-a spus domnul Stelică Croitoru, directorul cantinei. Prin serviciul Consiliului Local, am întins o mână de ajutor mai ales acelor familii cu mulţi copii, pentru că cei mici nu au nici o vină că s-au născut într-o casă cu nevoi”.

„O altă prioritate a serviciului nostru sunt bolnavii cu boli cronice, iar aceştia reprezintă 24 la sută dintre asistaţi, diferenţa  fiind cei cu ajutor social”.

Anul acesta,  acest serviciu al Primăriei Galaţi a funcţionat la capacitate maximă, cu câteva excepţii, când la solicitarea beneficiarilor, conducerea cantinei a luat decizia de a distribui hrană rece...

De şapte ani, masa la cantina socială

„E bine că primim hrană caldă, dar uneori simţim nevoia să mai gătim şi noi acasă”, ne-a spus doamna Ana Mocănel, o asistată gălăţeancă în vârstă de 31 de ani, mamă a cinci copii.

„Eu mă ocup de copii, fiindcă sunt mici, au între 3 şi 14 ani; e greu că soţul nu lucrează şi noroc de ajutorul social şi de alocaţiile celor mici; altfel este foarte greu. Familia noastră este beneficiară a acestui serviciu al Primăriei Galaţi de şapte-opt ani, de când am cel de-al doilea copil...”.

310 lei pe lună pentru şase persoane

O altă familie care se hrăneşte de la Cantina de Ajutor Social a Primăriei Galaţi este cea a doamnei Mirela Neculau, în vârstă de 34 de ani.

Mirela este tânără mamă a patru copii, de vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, cel mic cu meningită; are şi soţ, fără serviciu şi toată, din creştet până-n tălpi, cântăreşte  47 de kilograme...

Tânăra stă în faţa mea şi fiecare cuvânt este însoţit de un oftat: „Nu ştiu ce m-aş fi făcut dacă Primăria nu ar fi avut acest serviciu”, ne spune tânăra mămică. 

„În ultimul an, cel puţin, de când fata cea mică a făcut meningită, ne este din ce în ce mai greu. Soţul îşi tot caută serviciu, este şofer, se pricepe şi la electice, dar nu-şi găseşte de lucru. Ne este tare greu să trăim din 310 lei ajutor social şi alocaţiile copiilor...”

Zilnic, o pâine pe masă

Între casă şi masă, între dorinţă şi realitate, viaţa celor o mie de beneficiari ai Primăriei Galaţi se împarte şi se desparte între un drum dus-întors la Cantina de pe strada Dogăriei nr. 26A şi între nenumăratele probleme de familie şi de criză socială.

Preocupările zilnice, prea multa sărăcie îi determină pe mulţi dintre asistaţi să uite cum îi cheamă, să uite că între necazuri, mai sunt şi bucurii...

„Când am avut vreo bucurie?, a răspuns întrebătoare una dintre asistate. De fiecare dată când i-am născut pe cei patru copii”.

„De fiecare dată când am ce  aşeza pe masă pentru copii mei. Pentru acest fapt, mulţumim lui Dumnezeu, mulţumim şi celor de la primăria locală şi consilierilor locali că au organizat acest serviciu...”.

Citit 731 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.