Salariul, ca excepţie de la regulă

Salariul, ca excepţie de la regulă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru ianuarie 2010, salarizarea în învăţământul gălăţean s-a făcut „după ureche” * Unii au primit lefuri mai mari, dar s-ar putea să le dea înapoi * Alţii, precum cei din municipiul Galaţi, şi-au câştigat drepturile în instanţă, dar Primăria nu are, momentan, fonduri pentru toţi * O comisie judeţeană va verifica toate încadrările pentru luna ianuarie *

Astăzi, angajaţii din şcolile municipiului Galaţi ar trebui să-şi încaseze primul salariu aferent anului 2010. Cu noua Lege a Salarizării Unice, cu controversata Lege nr. 221 / 2008 şi cu avalanşa de ordonanţe guvernamentale, salarizarea angajaţilor din învăţământ frizează absurdul.

Singurul criteriu după care oamenii din şcoli par să fie plătiţi pentru munca lor este excepţia de la regulă. De la care regulă, nici nu se mai ştie cu exactitate. Doar comisia interinstituţională creată ieri, la nivel local, ar putea să mai descurce iţele.

Câte bordeie, atâtea obiceiuri

Conform Legii Salarizării Unice, pentru aceeaşi muncă şi acelaşi nivel de calificare, bugetarii dintr-un domeniu ar trebui să fie răsplătiţi financiar unitar.

Hotărârile judecătoreşti pe Legea 221, privind aplicarea creşterilor salariale cu 37 la sută, obţinute de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi pentru o parte dintre membrii săi, nu au adus decât o diferenţiere disproporţionată de salarizare între cadrele didactice.

Conform liderului sindicatului „Educaţia”, afiliat FSLI, în acest moment, sunt mai multe situaţii. Astfel, sunt şcoli unde s-au solicitat măririle salariale numai pentru salariaţii aflaţi nominal în respectivele hotărâri, iar consiliile locale au acceptat plata.

Apoi, există şcoli unde s-au solicitat aceste măriri, dar primăria nu a acceptat statele de plată, în ciuda deciziei instanţei. Ca de exemplu, la Vânători.

În al treilea rând, sunt şcoli unde s-a aplicat, efectiv, legea 221 şi, chiar dacă nu au existat pentru toţi posibilii beneficiari hotărâri judecătoreşti, contabilii au făcut statele de plată cu salarii mărite pentru toţi, la presiunea sindicaliştilor.

Primăriile au aprobat sau nu aceste state. În unele cazuri, mai spune sindicalistul, contabilii sau directorii au aplicat Legea doar pentru anumiţi salariaţi, nu pentru toţi posibilii beneficiari.

De altfel, nici sindicaliştii gălăţeni, dar nici contabilul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi nu ştiu, la această oră, câţi oameni din sistem au primit mărirea salarială, dacă sunt numai cei cu hotărâri în instanţă sau dacă este vorba şi despre alţi colegi de-ai lor.

Pe de o parte, sindicaliştii din învăţământul gălăţean susţin una – că Legea 221 trebuie aplicată uniform, dar pentru că nu se întâmplă acest lucru apelează la justiţie.

Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, spune alta – actele de care se ţine cont în salarizare sunt Legea 330 privind salarizarea unică, Ordonanţa 1 şi hotărârile judecătoreşti definitive şi executorii.

O comisie pentru (ne)liniştea tuturor

Ca să se descurce iţele, o comisie formată la nivel de judeţ din membrii mai multor instituţii va verifica, până la sfârşitul lunii martie, modul în care a fost reîncadrat în cartea de muncă fiecare angajat din şcoli.

O comisie de acest tip, coordonată de Agenţia de Prestaţii Sociale, funcţionează la nivelul fiecărui judeţ şi urmăreşte respectarea încadrărilor, în toate domeniile bugetare, conform noii Legi a salarizării.

De la ISJ Galaţi, din comisie fac parte Elena Nedelcu, contabil, şi Constantin Corban, de la serviciul Audit. 

„Au apărut situaţii în care sporurile depăşesc 30 la sută din fondurile ordonatorului principal de credit, iar legea prevede să nu se depăşească”.

„De asemenea, în unele şcoli s-au extins hotărârile judecătoreşti la angajaţi care nu sunt trecuţi nominal în sentinţa instanţei, ceea ce contravine, din nou, actelor oficiale”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă, atenţionând că există şi restricţii de ordin financiar.

„Că statele de plată pe luna ianuarie le-au întocmit bine, că le-au întocmit rău, angajaţii îşi primesc banii pe luna ianuarie. Dar greşelile se vor remedia”, a spus contabilul ISJ, Gheorghe Dumitru, care nu a scos din calcul posibilitatea ca unii angajaţi să fie puşi în situaţia de a returna bani, dacă încadrarea nu s-a făcut corect

În municipiul Galaţi, mărire doar pe hârtie?

Totuşi, directoarea economică de la Primăria Galaţi ne-a spus că, în acest moment, nu există bani pentru creşterile salariale prevăzute în hotărârile judecătoreşti ale profesorilor:

„Nici bugetul pe 2010 nu e încă aprobat. Aceste creşteri, obţinute în Justiţie, vor trebui, totuşi, achitate, singura soluţie fiind o rectificare la bugetul naţional”.

Valeriu Diculescu, liderul SIP Galaţi, ne-a confirmat, la rândul său, că, cel mai probabil, angajaţii din municipiul Galaţi cu hotărâri judecătoreşti vor primi salariile pe luna ianuarie fără mărirea salarială.

Nu aşa s-a întâmplat, de exemplu, la Bereşti, unde, după cum a confirmat contabilul ISJ, cadrele didactice şi cele didactice auxiliare s-au bucurat de salarii cu 37 la sută mai mari decât în luna decembrie 2009.

Întors de la o întâlnire cu inspectorii şcolari generali din ţară, Doru Resmeriţă ne-a spus că doar trei judeţe au obţinut foarte multe hotărâri în instanţă pe Legea 221: Galaţi, Buzău şi Maramureş.

„Politica ministerului este ca salarizarea să se facă unitar, prin Legea salarizării, nu prin Legea 221. Hotărârile judecătoreşti trebuie, însă, respectate”, ne-a precizat acesta.

Valeriu Diculescu declară, la rândul său, că, dacă se constată greşeli în încadrări, profesorii nu vor putea să restituie banii decât dacă angajatorul are o decizie în instanţă în acest sens.

Pe de altă parte, liderul „Educaţia”, Adrian Andrăşescu, susţine că va deschide procese penale împotriva directorilor, pentru discriminare în aplicarea Legii 221.

Citit 2854 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.