Valerica Pandele, salvată de primarul Victor Dorobăţ

Valerica Pandele, salvată de primarul Victor Dorobăţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorului S.C. Electrica S.A. Galaţi, inginerul Iulian Nicuşor Aramă, recunoştinţa unor fiinţe amărâte *

Aducându-i-se la cunoştinţă că, în Pleşa, pe gerurile năprasnice de luna trecută, exista o femeie de 74 de ani – Valerica Pandele – aflată în situaţia de a muri în casă „congelată”, primarul Victor Dorobăţ intervine, trimiţându-i o căruţă cu lemne.

Până în ziua primirii ajutorului de la Bereşti-Meria, bătrâna terminase de tăiat pomii fructiferi din grădină. Vizitată de edilul-şef al comunei, „tabloul” de la faţa locului se prezenta sumbru.

Femeia în cauză, bolnavă rău; fiul ei, Stelian-Marian Enache, persoană cu handicap. Veniturile celor două fiinţe, la limita de jos: 121 de lei de la ajutorul social şi 234 de lei, pensia pentru handicap. Amândoi aveau nevoie de protecţie imediată.

Terminând lemnele, Valeria Pandele îi trimite primarului un bileţel, rugându-l să-i mai trimită o căruţă. Domnul Dorobăţ n-o lasă nici de această dată. În plus, constatând că locuinţa femeii era „tăiată” de la reţeaua de energie electrică, intervine la S.C. Electrica S.A. Galaţi pentru a fi reconectată, găsind înţelegere.

Bătrâna, în fapt, nu mai avea nici contor, i-l ridicaseră electricienii de la Tg. Bujor. Intrând cu operativitate în „rol”, directorul de la Electrica, domnul ing. Iulian Nicuşor Aramă, după ce îşi trimite oamenii să verifice ce era la Pleşa, hotărăşte s-o ajute, emiţând „avizul tehnic de racordare din instalaţia existentă şi montarea echipamentului de măsurare”.

Încheindu-se un nou contract de furnizare, reaprinde, practic, lumina în casa Valericăi Pandele.

Aldeşti - creştinii de la Primăria Bereşti-Meria

* Costumul de haine, de la doamna Nicoleta Bejan *

Decedat într-o locuinţă care nu era a sa, Ioan Donciu, din Aldeşti, de 56 de ani, om al nimănui, fără familie şi fără casă, a căzut „pe capul primăriei”.

Primind telefon că Donciu murise într-o odăiţă umilă de la marginea Pănăşeştilor, primarul Victor Dorobăţ, luându-l cu el, ca întărire, pe şeful Postului de Poliţie Bereşti-Meria, Eugen Stratica, pleacă spre Valea Horincei.

Pe un pat ca vai de lume, încremenit în poziţia „încovoiat”, Ioan Donciu! Fără suflare. Urme de violenţă pe faţa şi pe mâinile sale, niciuna. Alarmant era faptul că nu avea, pentru a fi îngropat normal, nici măcar ciorapi. Nu s-ar fi scandalizat nimeni dacă Donciu ar fi fost coborât în mormânt ca un câine.

În vreme ce domnul Dorobăţ rezolva cu procurarea scândurilor pentru sicriu, salariaţii de la Primărie adunau, de la ei de acasă, articolele de vestimentaţie necesare echipării lui Donciu pentru ultimul său drum. De pildă, doamna Nicoleta Bejan i-a dat costumul de haine.

Groapa, săpată de patru pălmaşi de la 416, fără plată. Şeful Serviciului de Urgenţă, Viorel Chiriac, a comandat, pe banii săi, la fabrica de pâine, capetele.

Lenuţa Papuc, din zona Aldeşti, s-a ocupat de masa de pomenire. Preotul Traian Chirilă şi cântăreţul bisericesc Costică Radu, la rândul lor, deşi aldeştenii, ca oameni gospodari ce sunt, insistau să le plătească pentru slujbă, n-au vrut să primească niciun ban.

Explicaţie foto: Primarul Victor Dorobăţ. Cum să lase, un om ca dumnealui, o femeie bătrână şi grav bolnavă fără lemne de foc şi lumină în casă?

Citit 1368 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.