Forfota din cimitire, înlocuită de rugăciunile preoţilor

Forfota din cimitire, înlocuită de rugăciunile preoţilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Forfota din cimitirele gălăţene a fost înlocuită anul aceste de o linişte deplină. Gălăţenii, care în anii trecuţi luau cu asalt cimitirele, atât duminică, cât şi luni, au fost nevoiţi anul aceste să stea departe de mormintele celor dragi, astfel încât să nu se aleagă cu o amendă pentru încălcarea prevederilor ordonanţelor militare.

Pentru a veni în sprijinul gălăţenilor care nu au putut veni cu ouă roşii şi cozonac la morminte, dar şi pentru a aprinde lumânări pentru sufletele celor adormiţi, preoţii au decis să facă slujbe pentru pomenirea tuturor celor înhumaţi în respectivele locuri. Aşa s-a întâmplat şi la Cimitirul Eternitatea, acolo unde, în anii trecuţi, aleile erau pline atât de rudele decedaţilor, cât şi de cei săraci care aşteptau să primească un pachet de mâncare.  Acum, cu poliţişti la poartă, cimitirul a rămas în aceeaşi linişte, doar glasul preotului răsunând printre morminte. Mai mult, preotul de la Cimitirul Eternitatea a făcut o slujbă în biserică, iar apoi, imediat după prânz, a ieşit în curte, unde a citit mai multe pomelnice şi a cântat veşnica pomenire. La final, preotul a mers la fiecare mormânt în parte pentru a stropi cu vin şi pentru a aprinde lumânări.

„Începând cu ora 9,00, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării De jos a fost săvârşită sfânta Liturghie, urmată de slujba parastasului pentru cei adormiţi, la care am pomenit toate pomelnicele care le-am primit de la credincioşi, prin diferite mijloace de comunicare. La miezul zilei, slujitorii sfintelor altare au ieşit în cimitir pentru a continua rugăciunea şi pentru a aprinde, la morminte, o lumânare. Acest gest este un gest de alinare şi pentru cei care au rămas astăzi acasă, care şi-ar fi dorit să fie astăzi aici, dar, datorită condiţiilor în care ne aflăm, au trebuit să rămână în casele lor. Cimitirul Eternitatea, ştiţi foarte bine, era plin în această zi, astăzi însă el pare gol. Nu este însă gol pentru că el este plin de lumina lui Hristos, el a răsunat de rugăciunile noastre şi este plin de dragostea celor de acasă, care, prin rugăciunile noastre, sunt şi ei prezenţi aici. Dumnezeu să-i ierte pe cei adormiţi, iar nouă să ne dăruiască pace şi sănătate”, ne-a declarat Valentin Rădoi, preot la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cimitirul Eternitatea.

Citit 1508 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.