Hoții și vandalii, dezlănțuiți prin cimitirele Galațiului

Hoții și vandalii, dezlănțuiți prin cimitirele Galațiului
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Furtul florilor și ornamentelor de pe morminte a devenit o practică atât de banală în cimitirele gălățene încât administrațiile au ajuns să recomande pe bandă gălățenilor nemulțumiți să ”facă o plângere la conducere”. Zilele trecute, o astfel de sesizare a fost făcută, dar nu la conducerea Cimitirelor, ci la poliție, și asta după ce o gălățeancă a găsit mormântul tatălui ei, din Cimitirul „Ștefan cel Mare”, devastat.
Luminița Ghica și-a înmormântat tatăl în Cimitirul „Ștefan cel Mare” în urmă cu circa trei luni.  Nu a trecut o zi în care să nu se fi dus la mormântul amplasat într-un loc central al așezământului, aproape de poartă. Doar vinerea trecută nu a reușit să ajungă, fiind plecată din oraș cu niște probleme de serviciu. Sâmbătă dimineață, când a ajuns la cimitir, locul de veci pe care îl îngrijise cum putuse mai bine, cu flori și diverse ornamente, nu mai arăta deloc aşa cum îl lăsase joi. 
”Pentru că nu putem face lucrare până la un an, am făcut mormântul cu pământ, am sădit flori, ornamente. Am găsit totul devastat sâmbătă dimineață. Flori smulse, ornamente furate. Am chemat-o pe șefa de acolo, m-a luat în derâdere, că sunt câteva gropi și că pot să fac o plângere la conducerea de la Gospodărire Urbană. Am sunat la 112, a venit un echipaj de la Secția 4 și Criminalistica. Am înțeles de la o angajată de acolo că de dimineață veniseră mai multe persoane care au morminte acolo și s-au plâns că le dispăruseră florile și candelele”, ne-a povestit Luminița Ghica. 
Polițiștii au constatat că locul de veci fusese călcat de hoți, motiv pentru care au deschis un dosar penal pentru profanare de morminte. La Galați, această practică este frecventă, inclusiv printre minori. Anul trecut, doi adolescenți au vandalizat 130 de morminte în Cimitirul „Sf. Lazăr”, însă mici acte de distrugere și furt sunt la ordinea zilei, de cele mai multe ori păgubiții alegând să repare și să suporte din propriile buzunare stricăciunile care întinează memoria celor pentru care plătesc, de altfel, tot felul de taxe și concesiuni.

Citit 5790 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 00:21

9 comentarii

 • postat de Alina
  Marți, 13 Aprilie 2021 20:38
  5.13.191.***
  Eu nu înțeleg ce problema aveți cu administratorii... Credeți că decizia de a monta camere este a administrației? Va înșelați amarnic.... Credeți că nr de paznici din cimitire depinde de administrator????? În nici un caz!
  11
  6
  Raportează
 • postat de ELLA
  Marți, 13 Aprilie 2021 19:12
  89.136.184.***
  Nu ne intereseaza ca e partid rosu sau galben.Vrem sastim de ce se vandalizeaza mormintele.Si la cimitirul Eternitatea am mormintul in spatele administratiei ,am gasit smulsa marmura,furate barele de inox.Am reparat ,iar acum am gasit iar o bara de fier furata.Am cercetat si am aflat ca tot cei care lucreaza in cimitir ar face aceste lucruri.De ce nu ia nimeni nici o masura?Daca administratia ar plati stricaciunile cred ca ar fi interesata sa vada ce se intimpla in acest loc.Daca te duci si reclami vreo stricaciune,vine o doamna de la administratie cu un metru in mina si iti masoara locul si pune;vezi ca e gardulu depasit cu un centimetru si trebuie sa/l muti.Nu o intereseaza ce reclami tu.Ia vine cu placa asta ca sa spuna saracul om; lasa ca repar eu.Si asa se incheie litigiul.Stau cu c...ul pe scaun si iau bani degeaba.
  1
  15
  Raportează
 • postat de Un plătitor de taxe.
  Marți, 13 Aprilie 2021 14:50
  5.13.209.***
  Sunt curios,dacă prind un individ care îmi distruge bunul și îl învăț eu ceva,, bune maniere" ce pățesc?
  1
  10
  Raportează
 • Marți, 13 Aprilie 2021 12:34
  78.96.82.***
  iancule jianule Nesănătosule, ține-o tot așa și în scurt timp vei ajunge pe lista celor mai căutați oameni ai planetei! Totuși, probabil că vei fi singurul care a evadat de la spitalul de psihiatrie... Dintotdeauna mi-au plăcut rromânașii ăștia de dreapta (ca tine, de altfel), care fac conexiuni dubioase între evenimente nefericite și partide (cu precădere PSD)!

  Bănuiesc că încă ești frustrat că PSD a câștigat la Galați (municipiu și județ)... Pune-ți centura, ăsta e doar începutul! Cu oameni harnici ca domnii Pucheanu și Fotea, Galațiul NU va mai fi condus de dreptaci în vecii vecilor!

  Marș la coteț!

  Cei care administrează cimitirele ar trebui să se ocupe mai bine, având în vedere că sunt plătiți cât se poate de bine și că s-au mărit taxele! Taxe mai mari înseamnă și responsabilitate mai mare din partea angajaților!
  20
  2
  Raportează
 • postat de karma
  Marți, 13 Aprilie 2021 11:32
  95.77.107.***
  Nu cred ca exista lucru mai dezgustator pe aceasta lume decat sa profanezi morminte sau sa iti bati joc de oameni vulnerabili si indurerati .Cat despre administratorii de la aceste cimitire, care nu isi respecta nici atributiile postului, nici calitatea de ''om'', sa isi dea demisia si sa se organizeze concursuri adevarate si corecte pentru aceste functii. Prea au proliferat mafiile din toate partidele si acolitii lor in aceste asa zis ''gospodarii urbane''. Am inmormantat ambii parinti intr-un anumit cimitir , si fara spaga si mita nu s-a putut. Fara hjena si fara scrupule. Exista karma si pentru dvs si se intoarce...Nu va mai bateti, joc de oameni!
  2
  41
  Raportează
 • postat de Georgel
  Marți, 13 Aprilie 2021 11:26
  195.176.3.***
  Dar practica teleportării pământului escavat din săpăturile făcute, de firmele ”agreate”, peste mormintele din vecinătatea lucrărilor de gropi betonate cu ”paturi” suprapuse, nu tot vandalisme și profanări de morminte se cheamă că sunt? Despre această ticăloșie, aflată în curs de generalizare, nimic?
  1
  40
  Raportează
 • postat de DIANA
  Marți, 13 Aprilie 2021 10:07
  86.35.208.***
  Eu nu inteleg de ce se platesc taxe???? Pentru a cumpara masini scumpe si plimbari ,, schimburi de experienta,,????Chiar nu inteleg si de ce e administratorul platit? El ar trebui sa gestioneze aceste probleme......De ce nu se pun camere???? De ce e platita paza???? Offf sunt atatea DE CE... ce chiar nu mai intelegem ce se intampla... Stimabililor din conducereacimitirilor coborati din fotoliile cald si faceti ordine ca .... vreau sa cred ca de asta sunteti platiti...
  0
  45
  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate
  Marți, 13 Aprilie 2021 08:52
  81.12.150.***
  Acelasi lucru si in celelalte cimitire: coroane disparute chiar in ziua inhumarii, la 2 ore dupa inmormantare !!
  1
  34
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 13 Aprilie 2021 01:01
  91.9.250.***
  Si atunci la ce dracu s-a marit taxa pe mornite cu 30%! Nu stiu altii cum sunt dar cei ce sprijina hotii si nemunca adica taman partidul rosu... NU MERITA MILA! Nu tata tii cu hotii lasa ca te invat eu minte sa mai tii cu hotii!
  Se aude partidul rosu!?????

  (...)
  14
  66
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.