Drama blocurilor care se surpă se repetă în Țiglina III. Zeci de apartamente se crapă văzând cu ochii
Foto: Marian Calestru

Drama blocurilor care se surpă se repetă în Țiglina III. Zeci de apartamente se crapă văzând cu ochii
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Un nou caz alarmant de tasare accelerată a terenului se înregistrează în Micro 16, în spatele Complexului "Siretul". Blocul E5, cu cele două scări, situat pe strada Brândușei, se lasă văzând cu ochii, mai multe apartamente, precum și garajele din zonă fiind deja avariate. Oamenii au cerut sprijinul autorităților, dar soluția aflării cauzelor și remedierea problemei stă în propriul lor efort și buzunar.

Povestea blocului B8 din Mazepa, sub care în urmă cu aproape trei ani terenul s-a tasat accelerat, afectând grav structura de rezistență a imobilului, și a blocului K1 din Micro 17 se repetă într-un alt cartier al Galațiului. Este vorba de blocul E5 din Micro 16. Imobilul, situat pe strada Brândușei, se lasă de două săptămâni încontinuu, susțin mai mulți proprietari disperați să vadă cum, pe zi ce trece, li se crapă pereții și li se descentrează ușile în așa măsură încât nu le mai pot închide. "Pe zi ce trece, crăpăturile în pereți se lărgesc și apar altele noi în pereții de beton ai apartamentelor. Noaptea se aud pocnituri în pereți", ne-a spus un proprietar, care a sesizat autoritățile, dar ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul. Nici garajele aflate în imediata vecinătate a blocului E5 nu au fost scutite de efectele aparentei tasări. Pe pereții acestora au apărut crăpături, iar ușile nu se mai pot închide, semn că, în subteran, ceva acționează cu rapiditate. Ar putea fi infiltrații, cred oamenii, care ne-au spus că în urmă cu câteva zile o echipă de la Apă-Canal a fost în zonă și a făcut niște reparații.
"Acum câteva zile au venit cei de la firma Apă-Canal și au reparat o vană care era defectă la centrala termică de cartier din spatele blocului E5. Pe la această vană curgea apa. De asemenea, cei de la Apă-Canal au venit cu o mașina de vidanjă și au scos apa din canalizare", ne-a comunicat același proprietar. Dacă este vorba de vreo infiltrație sau o defecțiune la rețea care să determine în mod accelerat tasarea terenului, asta vor stabili cei de la operatorul de apă și canalizare. "Este constituită o comisie pentru verificarea rețelelor de la toate blocurile din zonă. Zilele trecute, s-a identificat o pierdere de apă, care s-a remediat", a comunicat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal, la solicitarea "Vieții libere".

Ancheta, pe banii proprietarilor

Un motiv în plus de îngrijorare pentru gălățenii care locuiesc în imobilul respectiv și ale căror apartamente sunt afectate este că autoritățile nu îi pot ajuta decât cu sfaturi sau cu o locuință socială, în caz de necesitate. În ceea ce privește identificarea cauzelor și reparațiile, toate stau în buzunarul lor, respectiv al Asociației de Proprietari. "S-a luat legătura cu petiționarii și li s-a comunicat faptul ca trebuie sa contacteze un expert tehnic în vederea efectuării unei expertize care să stabilească cauzele tasării și modalitățile de remediere. Fiind vorba de o proprietate privată, nu exista cadrul legal prin care Primăria să poată interveni în soluționarea acestei probleme, din punct de vedere financiar", ne-a transmis Ovidiu Matache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

Citit 7553 ori Ultima modificare Joi, 10 Iunie 2021 00:04

17 comentarii

 • postat de Akbar
  Vineri, 11 Iunie 2021 17:54
  5.13.154.***
  Blocul B8 s-a tasat din cauza imensei balti subterane nascuta datorita nesimtirii unora care aveau obligatia inlocuirii conductelor subterane de alimentare cu apa potabila. Subsolul blocului era curat ca lacrima. Nu mai batetii campii !
  0
  2
  Raportează
 • postat de Doru
  Joi, 10 Iunie 2021 11:36
  84.117.41.***
  Pentru Constatin S

  Conform legislatiei in vigoare, asigurarile obligatorii de locuinte reprezinta un produs standardizat. Aceasta polita acopera 3 riscuri, indiferent de zona in care este amplasata locuinta dumneavoastra si de riscurile la care sunteti expusi:

  cutremure
  inundatii
  ALUNECARI DE TEREN

  Singurele locuinte care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu "bulina rosie". In rest, pot fi asigurate toate locuintele construite in baza unor autorizatii eliberate de autoritatile locale, inclusiv cele din zone in care inundatiile au devenit deja o certitudine aproape in fiecare an.

  Nu intra sub incidenta prezentei legi anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.

  Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor acopera si daunele directe provocate constructiilor cu destinatia de locuinta, consecinta indirecta a producerii evenimentelor mentionate mai sus.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Constantin S.
  Miercuri, 09 Iunie 2021 21:52
  5.13.133.***
  Verificati si pierderile de apa din sistemul de alimentare, cautati pe site-ul APA-CANAL pierderile raportate de ei. Sunt uriase!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Constantin S.
  Miercuri, 09 Iunie 2021 21:48
  5.13.133.***
  Referitor la Asigurari: Polita obligatorie nu acopera asemenea evenimente. Politele facultative, de la caz la caz, in functie de ce clauze s-au inserat si pentru care s-a determinat cuantumul politei de asigurare, poate acoperi sau nu un asemenea eveniment. Si in cazul de la Blocul B8 Str. Melodiei politele nu au acoperit o asemenea situatie. Ar fi bine ca proprietarii sa isi conserve probele de la acest moment. Expertizele sunt costisitoare, insa aceasta este singura modalitate prin care se poate asigura reusita in cazul unui proces.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Imi pasa
  Miercuri, 09 Iunie 2021 18:37
  89.136.185.***
  De ce nu spune nimeni nimic despre nesimtirea si indolenta locatarilor ?Pe foarte multi nu-i intereseaza nimic,doar de la usa lor,in apartament,dar ce se intampla in subsol,sau acoperis[care sunt parti comune],nimic .Cum pot sta,zeci de ani,cu tevi sparte in subsol ? Dar lucrarile din apartamente[a se citi pereti darimati],ca de ,doar sunt proprietari,si fac ce vor,astea nu afecteaza si ele structura de rezistenta a blocului ?Urmarile se vad,dar asa e romanul,tot timpul altii sunt vinovati .
  4
  12
  Raportează
 • postat de Alex
  Miercuri, 09 Iunie 2021 17:25
  86.124.200.***
  1. Asigurarea locuinței este obligatorie.
  2. Uitați-va ce prețuri au apartamentele prin zona aia, la ce probleme sunt ar trebui sa iti iei doua camere cu 15k euro.
  3. Cum a spus si al meu frate, mai jos, daca nu erau chitre trebuia sa consolideze blocul pe banii lor.
  0
  2
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Miercuri, 09 Iunie 2021 13:06
  109.166.130.***
  Da prin apartamente câți pereți au fost dărâmați pentru reamenajări? Mai ales la parter .
  0
  11
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Miercuri, 09 Iunie 2021 11:54
  78.96.82.***
  stati linistiti! pana nu cade nu se intampla nimic......dupa ce cade blocul apar problemele.Asa rezolva la Galati cei care ar trebui sa rezolve.Iar Apa Canal va da vina pe apa de ploaie care se infiltreaza asa,de-a naibii,taman in subsolul acelui bloc.Deunazi am mai auzit una......sa nu se mai ude gradinile din jurul blocurilor ca se infiltreaza apa in sol si se taseaza cladirile.Halal!
  2
  40
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Miercuri, 09 Iunie 2021 10:34
  81.196.244.***
  "Fiind vorba de o proprietate privată, nu exista cadrul legal prin care Primăria să poată interveni în soluționarea acestei probleme, din punct de vedere financiar".
  Ce poate fi mai elocvent in a descrie fuga de responsabilitate si incompenta dusa la rang de arta de catre "alesii" PSD. Acesti gospodari desavarsiti, care nu dorm noaptea de grija cetatenilor care le platesc taxe si impozite, paseaza problema cauzata de neglijenta institutiilor ce sunt direct raspunzatoare (APA CANAL, CALORGAL si implicit Primaria Galati) in carca Asociatiei de Proprietari cu nonsalanta si nesimtire in loc sa isi asume responsabilitatea si sa demareze actiuni de remediere.
  Sa va fie rusine!
  18
  31
  Raportează
 • postat de Durere
  Miercuri, 09 Iunie 2021 10:23
  213.233.88.***
  Așa, să zic și eu....ăștia de la Apă-Canal, sunt mai mult apa și banii, cu canalul mai puțin sau deloc, se murdăresc ei, sărmanii. Ce salarii sunt pe acolo, pe la ei ?
  5
  24
  Raportează
 • postat de galateanulturmentat
  Miercuri, 09 Iunie 2021 10:12
  136.255.148.***
  Oamenii s-au vrut urgent proprietari, in 1990. Prin urmare daca esti proprietar iti asumi si riscurile unui proprietar. Se strica ceva la bunul comun, repari,. Risti sa se surpe cladirea , o intaresti. E legal si corect
  33
  26
  Raportează
 • Miercuri, 09 Iunie 2021 10:07
  5.13.131.***
  daca astia au ghinion si statul n-are nici o treaba,atunci de ce anvelopati anumite blocuri ale unor particulari???
  si de ce sa le dati locuinte sociale daca nu aveti obligatii fata de particulari????
  cum se face frate ca mereu voi nu aveti obligatii fata de cetateni?????
  ne-a pus primarul sa ne punem centrale si acum aflam de la UE ca nu sunt bune si de viitor....
  traiasca sistemul mafiot!!!
  3
  44
  Raportează
 • postat de Obiectiv
  Miercuri, 09 Iunie 2021 09:56
  84.117.41.***
  Pentru cei care au asigurare obligatorie (PAD) si facultativa
  Asigurarea PAD acopera si daunele in urma alunecarilor de teren
  nu mai vorbesc de asigurarile facultative.
  Nu stati asa!
  Mergeti la firmele de asigurari ce cereti expertiza
  Sunt obligati s-o faca gratuit (este prinsa in asigurarea facultativa)
  Daca nu vor...Actionati statul in judecata si firma de asigurari respectiva!
  Veti castiga 100%
  6
  34
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 09 Iunie 2021 09:29
  82.76.159.***
  Se va surpa in multe locuri, tot orasul e pe un teren de loess si nu trebuiau construite blocuri turn, mai ales pe faleza. Cand se va prabusi faleza, atunci poate ca inginerii constructori, arhitectii, etc, vor pricepe ce spunea si ing. Cosovliu pe cand era in viata. Daca loessul e plin de apa din cauza conductelor, vor fi in pericol multe constructii.
  4
  38
  Raportează
 • postat de Radler
  Miercuri, 09 Iunie 2021 08:41
  194.105.20.***
  Mesaj pentru "Iancu Jianul" ....ce spui tu ar fii bine si corect (daca se dovedeste) , DAR ...sa nu te astepti ca o societate ca APA- CANAL sa plateasca pentru asa ceva . NICI IN RUPTUL CAPULUI ..si DACA DA ...DUPA VREO 5-10 ani de procese prin tribunale si curti de casatie .......SUNT PATIT cu acesti indivizi de la societatile de stat .....
  2
  20
  Raportează
 • postat de Sorin Temelie
  Miercuri, 09 Iunie 2021 08:15
  81.196.55.***
  @Iancu Jianu, și tot Apa-Canal bagă apă în subsol?
  Exploatarea incorectă, apa scursă în subsol, avariile din bloc duc la tasarea unui bloc, 99% din cazuri.
  11
  25
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 09 Iunie 2021 01:47
  5.13.168.***
  DA, dar daca surparea are loc datorita infiltratiilor companiei APA-CANAL, sunt BUNI DE PLATA! Remedierea stricaciunilor... chiar reconstruirea constructiei din BANII LOR tatutzu! NU suntem prosti chiar toti! Cauza de 15 zile, adica foarte rapida are loc datorita unei CAUZE foarte propabile de innundatie a soclului cu apa... adica APA CANAL! Mama ce m-as bucura sa fie buni de plata astia la cat prapad au facut toto orasul impreuna cu primarul ciment!
  17
  49
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.