Duminica migranţilor români la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Duminica migranţilor români la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Foto: Costiuc Petrică
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În Duminica a IX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, dar și  peste 100 de români migranţi din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, împreună cu preoţii din parohiile din care aceştia fac parte, care au venit pentru a participa la slujbă şi a primi binecuvântare de la ierarhul locului, aflăm de la părintele Rareş Bucur.

În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni speciale pentru slujitorii Sfintelor Altare şi credincioşii români din diaspora. Mulți copii prezenți la slujbă împreună cu părinții lor au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Casian a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică, în care sunt relatate două minuni săvârșite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos atunci când Apostolii traversează Marea Galileei pentru a ajunge în Capernaum, și anume, minunea umblării pe mare și cea a potolirii furtunii.

Totodată, ierarhul a evidențiat eforul și sacrificiul pe care mulți români plecați la muncă în străinătate îl fac pentru a-şi păstra identitatea națională şi credința strămoșească. De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor prezenți mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat cu prilejul ”Duminicii migranților români”, intitulat ”Binecuvântare omagială pentru toţi românii din afara României”.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a invitat în parcul din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, pentru un dialog de suflet și o agapă creștină, mai multe familii, adolescenţi şi copii din judeţele Galaţi şi Brăila, veniți acasă din străinătate în perioada concediilor.

Reîntâlnirea cu românii care trăiesc pestre hotarele ţării, mai întâi la Sfânta Liturghie, apoi la masa dragostei din spaţiul natural al parcului arhiepiscopal, a dus multă bucurie, comuniune frăţească şi mulţumire sufletească.

La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi migranţii români veniţi la întrunire şi le-a oferit mai multe volume apărute în ultima perioadă la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Numeroasele date statistice ne arată că în prezent aproape 10 milioane de români trăiesc astăzi în afara României, un aflux mare al migrării acestora fiind în anul 2007, când peste 415.000 de români au plecat din România, cei mai mulţi stabilindu-se în Italia, Spania şi Germania.

Citit 2559 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.