Halterele se cântăresc în medalii de aur

Halterele se cântăresc în medalii de aur
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două fete obişnuite. Nu prea musculoase, dar cu trupuri bine legate şi cu picioarele bine înfipte în pământ. Când am auzit că sunt triplu medaliate la recentul Campionat European de haltere de la Valencia, am crezut că nu am auzit bine.

Însă unul dintre profesorii şi antrenorii lor, Costel Dimofte, se încăpăţânează să ne spună că plăpânda Elena Andrieş este deţinătoare a 2 medalii de aur a şi uneia de argint la Europenele de haltere pentru juniori, iar colega ei, Andreea Marcovici, cu puţin mai bine făcută, are 3 medalii de aur la aceeaşi competiţie!

În faţa fetelor, un morman de medalii obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale ne confirmă ceea ce nu ne prea vine să credem.

Elena, descoperită la 9 ani

Elena are 16 ani, e micuţă de statură şi cântăreşte numai 48 de kilograme. Mai mult muşchi. Face haltere de la vârsta de 9 ani şi a fost de mai multe ori campioană la europenele de juniori, dar şi la naţionalele de seniori şi juniori. La Valencia a reuşit să ridice aproape dublul greutăţii ei – 89 de kilograme la stilul aruncat şi 67 la stilul smuls. 

„Am descoperit-o pe la nouă ani la Tudor Vladimirescu din Brăila. Nu ridica greutăţi, avem noi experienţă să ghicim un bun halterofil după statură, forţa picioarelor şi încheieturi. Acum şi fratele ei, de numai opt ani, se antrenează la noi la club”, ne dă de înţeles antrenorul Dimofte că talentul în acest sport ţine şi de muncă, dar şi de o anumită conformaţie a corpului, moştenită genetic.

Elena face parte în prezent din lotul olimpic al României şi se pregăteşte intensiv şi la Bucureşti.

Andreea, aur după doar 3 ani

Dacă pentru Elena competiţiile europene au devenit ceva obişnuit în cinci ani de când se antrenează şi obţine performanţe, Andreea e mai nouă în domeniu. În urmă cu 3 ani, ea a schimbat mingea de handbal pe greutăţi şi e fericită că şi-a găsit adevăratul drum în viaţă.

După ce a cucerit mai multe medalii la competiţiile naţionale, în scurt timp a ajuns triplă campioană la Valencia. Are 62 de kilograme şi a ridicat 106 kg (aruncat) şi 86 kg (smuls). Deşi s-a luptat cu aproape dublul greutăţii sale, ne spune că la competiţie a fost (culmea!) „uşor”.

Ţinta: Jocurile Olimpice din 2012

Pentru rezultatele deosebite, fetele au făcut câte două antrenamente pe zi de câte două ore şi jumătate. Capacitatea de a ridica greutăţi se dobândeşte în timp şi după multă, multă muncă.

Antrenorul Dimofte ne dezvăluie că  îşi doreşte ca măcar una dintre ele să se califice la Mondialele pentru seniori, competiţie care selectează participanţii la Jocurile Olimpice din 2012.

Deocamdată, se pregătesc pentru Campionatul Naţional, care se va desfăşura la Galaţi, pe 6 iulie, şi pentru Jocurile Olimpice pentru tineret din august, de la Singapore.

Şi să ai o singură elevă atât de valoroasă este un lucru neobişnuit, dar când performanţa în aur este dublă, deja ne putem considera norocoşi să fim concetăţeni cu cele două fete de aur. Liceul cu Program Sportiv şi Clubul „Dunărea” au cu ce se mândri. 

Citit 714 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.