Mii de străini cer să stea în România pentru un serviciu și familie

Mii de străini cer să stea în România pentru un serviciu și familie
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Mii de documente prin care străinii sosiți în România au cerut punerea în legalitate au fost procesate, într-o singură săptămână, de polițiștii de la Imigrări, principalele motive pentru care atât cetățeni ai unor state mai sărace, preponderent din Asia și Africa, dar și din Occident au cerut stabilirea pe teritoriul țării noastre la începutul acestui an fiind de ordin economic și familial. În acest timp, cererile a peste o sută de refugiați care ceruseră în anii trecuți protecție din partea statului român au fost respinse. 

Un serviciu, eventual ceva mai bine plătit decât în țara de origine și o familie alături de care vor să stea aici sunt principalele motive pentru care străinii au optat pentru România la începutul acestui an. Conform datelor centralizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, doar într-o singură săptămână au fost gestionate peste 1.350 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 940 au fost avizate favorabil. Alți 1.600 de străini, aflați deja în România, au cerut prelungirea dreptului de ședere, pentru diferite perioade de timp. Alte 1.700 de solicitări, înregistrate anterior, s-au finalizat cu emiterea de permise de ședere temporară și pe termen lung, 276 de certificate și cărți de înregistrare a rezidenței fiind eliberate pentru cetățeni europeni. Totodată, mii de străini au cerut acte pentru a putea munci legal în România. 

”Au fost gestionate peste 2.200 de solicitări privind emiterea unor avize de angajare sau detașare, dintre acestea aproximativ 1.570 sunt cereri înregistrate. Pentru 642 s-a finalizat procedura de soluționare, 266 au fost aprobate și 376 respinse”, informează Biroul de Presă al Inspectoratului General pentru Imigrări. 

Protecția statului se acordă greu 

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 77 de cereri de azil, solicitanții aflându-se în centrele pentru refugiați de la noi și în diverse stadii de procedură. De asemenea, nouă solicitanți au primit protecția statului român, iar pentru 113 cetățeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 263 de solicitanți de azil și 68 de beneficiari de protecție în România, polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră.

Citit 2097 ori Ultima modificare Duminică, 30 Ianuarie 2022 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.