Se scumpeşte pâinea

Se scumpeşte pâinea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Conform ordinului ANPC pâinea va cântări obligatoriu  300 de grame * Producătorii anunţă că preţul va creşte conform gramajului * Ce facem cu ambalajele vechi?

15 septembrie nu mai este de ceva timp prima zi de şcoală, dar în acest an este ziua când producătorii „pâinii noastre cea de toate zilele” ar trebui să se alinieze la prevederile Ordinului nr. 165 din 1 septembrie 2011 dat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Actul sus-menţionat devine obligatoriu în 15 zile de la publicare. Ce prevede el?

Gramaj standard

„De la 15 septembrie, pâinea va avea un gramaj standard de minimum 300 grame net, ne-a spus Viorica Colgiu, director al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.

Deocamdată, nu am primit nicio informare de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti, dar sperăm că până pe 15 septembrie acest fapt să se întâmple.”

Până acum fabricile de pâine nu aveau obligaţia să facă pâine la un gramaj standard, fiecare producător având doar obligaţia să precizeze pe ambalaj greutatea produsului.

„Într-un control tematic pe care l-am făcut cu vreo lună în urmă, la nivel naţional, nu am depistat probleme cu gramajul lipsă la pâine decât la producătorii care au utilaje mai vechi”, ne-a spus Viorica Colgiu.

Stocul de amabalaje - problema producătorilor

Cum se văd noile reglementări în curtea producătorilor de pâine? „Nu sunt în ţară şi nici nu ştiu dacă a apărut acest act normativ, ne-a spus  Gabi Simion, director al SC „Gamacris” Galaţi.

În ceea ce mă priveşte, nu e o problemă respectarea gramajului, dar e o problemă cu stocul de ambalaje în valoare de 10.000 de euro. Ce voi face cu el?...”

Cât îi priveşte pe brutarii de la „Arcada”, nici aici noile reglementări privind gramajul nu sunt un impediment. Necazul e tot la stocul de ambalaje.

„Acesta e un ordin făcut din birou, nimeni nu ne-a întrebat şi pe noi dacă avem probleme, spune inginer Georgeta Dorobăţ, şef serviciu comunicare din cadrul Fabricii de Pâine a SC „Arcada” Galaţi.

În privinţa gramajului, fireşte că nu e greu de respectat, durerea noastră ţine de stocul de ambalaje... Sperăm ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să ne acorde o perioadă de graţie ca să eliminăm stocurile de ambajale”.

Creşte gramajul, creşte şi preţul?

Inginera Georgeta Dorobăţ ne-a spus că mărirea gramajului se va reflecta şi în preţul pâinii. „Acum pâinea fabricată de noi are un gramaj de 230 de grame, la preţul de un leu, însă mărirea gramajului presupune şi mărirea preţului, spune interlocutoarea. Nimeni nu-şi va permite să crească gramajul şi să menţină acelaşi preţ. Care va fi noul preţ al pâinii nu putem spune acum”.

Şi uite-aşa, un ordin aparent inofensiv va lua în curând conotaţii sociale, fiindcă e o problemă atunci când „pâinea cea de toate zilele” se scumpeşte, când frigul vine, iar seceta s-a instalat în buzunarele noastre de ani buni.

Citit 1709 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.