Judecăţi de valoare: „Cel ce se simte fără păcat să arunce primul piatra”

Judecăţi de valoare: „Cel ce se simte fără păcat să arunce primul piatra”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Cel care se simte fără păcat să arunce primul piatra" - am făcut cunoștință cu această frază într-un film şi, să fiu sinceră, atunci nu prea am înțeles semnificația ei sau, mai bine zis, nici nu am încercat să citesc printre rânduri.

Zilele acestea, vorbeam cu prietenii despre greșeli și regrete, iar cineva a spus că e convins că fiecare om are păcate. Atunci mi-am amintit de afirmația "Cel ce se simte fără păcat, să arunce primul piatra".

Noi, oamenii, mereu suntem buni să numărăm și să analizăm metehnele altora. Avem teribila tendință de a arunca sfaturi, judecăți, vorbe, reguli, n-ați observat? Suntem cei care dețin adevărul suprem, știm cel mai bine cum trebuie trăită viața celorlalți, evident după exemplu vieții noastre perfecte!

Cu câțiva ani în urmă, aveam o cunoscută foarte talentată, cu o voce de înger, pe care mereu am încercat să o susțin și o îndemnam să-și dezvolte talentul. Din păcate, nici în ziua de azi nu am văzut-o pe scenă, chiar dacă mereu și-a dorit, mereu spunea că nu e destul de bună și se ascundea în spatele frazei ''ce o să zică alții, toți vor râde de mine''! Mă îngrozește să conștientizez pe zi ce trece că foarte multe persoane se ghidează după principiile "așa este normal" sau "ce o să zică lumea".  

Să zicem că, poate, acum, dialogăm, mai mult decât în alte secole, dar nu am terminat, nici pe departe, toată amărăciunea pe care o strânge omenirea zilnic, aruncând cu pietre, cuvinte, sfaturi, judecăți, reguli. Așadar, "să ridice piatra și să lovească doar cel care se simte fără de păcat". Se mai spune că trebuie "să privești mai întâi în grădina ta şi abia după aceea în cea a vecinului". Şi cât de frumos ar fi dacă am trăi cu toții după propriul plac, fără a analiza ciorba vecinului și a aștepta greșelile altora, pentru a-i lua în derâdere.

Citit 1164 ori Ultima modificare Vineri, 29 Aprilie 2022 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.