Servicii medicale pentru care nu plătiţi

Servicii medicale pentru care nu plătiţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei care au în întreţinere soţ/soţie sau părinţi fără serviciu, îi pot trece pe propria asigurare, fără să plătească în plus *   Serviciile de medicină dentară sunt decontate de casele de asigurări în procent de 50, 60, sau 100 la sută *  Sunt scutiţi de plată şomerii şi persoanele din familii care au dreptul la ajutor social şi pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei *

Asigurarea de sănătate garantează servicii oferite de medicul de familie şi specialişti, spitalizare, inclusiv intervenţii chirurgicale, medicamente, dispozitive şi chiar asistenţă stomatologică.

Contribuţia pe care o plătiţi lunar la sănătate (5,2 la sută angajatorul şi 5,5 la sută angajatul) vă asigură, teoretic, accesul la un pachet de servicii de bază, oferite de medicii de familie şi de specialiştii din policlinici şi din spitale. Însă, practic, ştie toată lumea că la spital trebuie să te duci „bine dotat financiar”, pentru că nici seringile şi pansamentele nu sunt pe gratis.

Soţii şi părinţii fără venituri, co-asiguraţi

Contribuţia este obligatorie, astfel că şi persoanele fără venituri, care au trecut de perioada de şomaj, trebuie să încheie un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), prin care va plăti (lunar, trimestrial sau semestrial) 5,5 la sută din salariul minim pe economie  -  cam 37 de lei pentru fiecare lună.

„Persoanele care au un astfel de contract pot trece pe asigurarea lor şi alţi membri ai familiei, dacă nici aceştia nu sunt angajaţi. E vorba doar de soţ/soţie sau părinţi, nu şi copii mai mari de 18 ani. 

Ei se numesc co-asiguraţi şi beneficiază de serviciile medicale gratuite de care dispune titularul contractului.  Aceeaşi calitate de co-asigurat o pot avea şi persoanele fără slujbă, aflate în întreţinerea unui angajat care plăteşte deja contribuţia la stat, fără ca acestuia să i se mărească suma pe care o achită deja.

Ei trebuie să facă la începutul anului o declaraţie pe proprie răspundere prin care spune ce persoane are în întreţinere. Declaraţia o dă angajatorului, care o trimite la CJAS”,  directoarea CJAS Galaţi, Olimpia Buzea. 

Persoanele neasigurate beneficiază de servicii medicale de urgenţă, inclusiv urgenţe stomatologice, servicii de planificare familială sau investigaţii în cazul bolilor cu potenţial endemico-pandemic (TBC, gripă).

Doar analizele recomandate de medici sunt gratuite

Primul pas este să vă înscrieţi la un medic de familie. El prescrie medicamente (compensate sau necompensate), eliberează trimiteri la analize, ori către specialist. Analizele de laborator, ecografiile, radiografiile, EKG-urile sunt incluse în pachetul de bază şi nu trebuie să plătiţi pentru ele.

Excepţie fac investigaţiile de tipul RMN sau CT, care necesită folosirea substanţei de contrast, caz în care pacientul plăteşte contravaloarea acestei substanţe.

„Pentru toate analizele pe care le solicitaţi fără ca medicul să le considere necesare plătiţi contravaloarea acestora direct la furnizor (laboratoare, clinici)”, explică directoarea CJAS. 

Persoanele sănătoase beneficiază gratuit de un control anual de rutină. Asiguraţii mai au dreptul la servicii spitaliceşti care includ consultaţii, investigaţii, tratamente, intervenţii chirurgicale, internare şi masă, materiale sanitare, toate exclusiv la recomandarea medicului.

Tratamentul cariilor, decontat pe jumătate

Bolnavii care beneficiază de medicamente compensate pot lua reţeta de la orice farmacie, în orice zi a lunii, în limita fondurilor. La o consultaţie, indiferent de numărul de afecţiuni, pot fi prescrise lunar între trei şi şapte medicamente.

Excepţie fac copiii de 0-12 luni şi bolnavii din programele de sănătate, care au propria schemă terapeutică. Pensionarii cu un venit mai mic de 700 de lei au dreptul la medicamente compensate în proporţie de 90 la sută.

Şi serviciile de medicină dentară sunt decontate de casele de asigurări în procent de 50, 60, sau 100 la sută. Decontarea integrală se face pentru tratamentul parodontitei, al gingivo-stomatitelor şi al abcesului parodontal. În cazul extracţiei, Casa decontează 60 la sută din cost.

Cariile sunt decontate la jumătate, iar protezele acrilice - în proporţie de 60 la sută. Serviciile medicale de ortodonţie pentru copii sunt decontate integral. Rambursarea se face însă în limita fondurilor disponibile.

Servicii nedecontate de casele de asigurări

Este ştiut că nu toate serviciile medicale sunt decontate de casele de asigurări. Iată o listă a acestora: servicii medicale în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive; servicii hoteliere cu grad înalt de confort; operaţii estetice efectuate persoanelor de peste 18 ani; baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere.

Unele proceduri de recuperare şi fizioterapie; fertilizări in vitro (cu excepţia celor din programul naţional); unele servicii medicale de înaltă performanţă; vizite medicale (admiterea la facultăţile militare, avize epidemiologice, etc.)

Scutiţi de la plata asigurărilor de sănătate

Există câteva categorii de persoane care sunt scutite de plata asigurărilor de sănătate: copiii până în 18 ani, tinerii până în 26 de ani, elevii, studenţii (doar dacă nu obţin venituri), cetăţenii cu handicap care nu realizează venituri din muncă, bolnavii incluşi în programele naţionale (TBC HIV, cancer etc.), femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au venituri, sau au venituri sub salariul minim brut, veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, şomerii şi persoanele din familii care au dreptul la ajutor social şi pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei. 

Citit 1973 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.