Primele de Crăciun, la cele mai importante companii gălățene

Primele de Crăciun, la cele mai importante companii gălățene
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Moș Crăciun este, și în acest an, darnic cu o parte dintre companiile gălățene, private sau de stat. La unii dintre aceștia, sacul atârnă la fel ca anul trecut, la alții e mai greu, ba chiar mult mai greu, de exemplu, la AFDJ. Aproape toate firmele cu care am vorbit s-au gândit să le ofere cadouri și copiilor salariaților, iar alții, cum e cazul Apă Canal, l-au dus pe Moș și la copiii instituționalizați.

Siderurgiștii de pe platforma Combinatului Liberty se numără printre salariații la care Moșul plusează față de anul trecut. Astfel, ei primesc de două ori câte 500 de lei brut, o dată potrivit prevederilor vechiului contract colectiv de muncă și încă o dată după semnarea noului contract. Copiii mai mici de 16 ani ai siderurgiștilor primesc, fiecare, câte o pungă-cadou.

La Șantierul Naval Damen, rețeta primei de Crăciun este aceeași din ultimii ani: 25 la sută din salariul tarifar de încadrare, plus cadouri pentru copii, în valoare de câte 250 de lei. De ce să schimbi o rețetă de succes?

Calorgal reușește să dea și în 2022, pentru al doilea an consecutiv, prime de Crăciun pentru salariați. Valoarea acesteia: 200 de lei, bani în mână, conform contractului colectiv de muncă.

Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA oferă fiecărui salariat câte 1.000 de lei net.

Angajații Zonei Libere Galați primesc și ei o sumă destul de consistentă, câte 400 de lei net, plus cadouri de aproximativ 280 de lei pentru fiecare copil.

La Gospodărire Urbană, Moșul vine cu tichete-cadou de 300 de lei, iar la Administrația Piețelor Agroalimentare, cu 500 de lei impozabili pentru fiecare salariat, alături de pungi-cadou de 150 de lei pentru fiecare copil.

După „lupte seculare”, poștașii pot răsufla ceva mai ușor de sărbători. Ei primesc câte o primă de 300 de lei bani în mână, la care administrația Companiei Naționale Poșta Română a adăugat câte 300 de lei pentru fiecare „pui” de poștaș.

Angajații societății de transport în comun Transurb primesc o primă de 500 de lei net, în tichete-cadou, plus câte 150 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de până în 16 ani.

Și angajații CFR primesc prime de Crăciun, numai că acestea poartă numele de „ajutoare sociale”, în valoare de 300 de lei neimpozabili, după aceeași formulă de calcul folosită în ultimii ani, aceea a cheltuielilor sociale deductibile. Anul trecut, limita impusă de lege a fost de 150 de lei, acum s-a dublat.

Operatorul regional Apă Canal le pune „sub brad” angajaților săi câte 300 de lei net, plus cadouri de câte 270 de lei pentru fiecare dintre cei 380 de copii ai salariaților. În plus, Apă Canal a dus cadouri de aceeași valoare și la copiii unui centru social. Un gest care, conform conducerii, este făcut de mai mulți ani și care merită felicitări.

Nu în ultimul rând, Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați pare că l-a prins și anul acesta pe Moș Crăciun în cea mai bună „formă” a sa, cu o primă... triplă, dacă-i putem spune așa. Mai întâi, 1.000 de lei impozabili pentru fiecare salariat. Apoi, câte 300 de lei pentru fiecare angajat sau copil al acestuia (adică, un salariat cu doi copii primește de trei ori câte 300 de lei, o dată pentru el și câte 300 pentru fiecare copil). În al treilea rând, cea mai consistentă este prima anuală individuală prevăzută în CCM și valorând 150 la sută din salariu, cu o componentă fixă și una mobilă. Componenta fixă, având valoarea unui salariu net (practic, al 13-lea) este acordată acum, de Crăciun, iar cea mobilă, valorând cam jumătate din salariu, urmează să fie acordată în prima parte a anului viitor. Acordarea acestui salariu și jumătate este justificată prin economiile făcute la bugetul regiei, prin încasările crescute din activitatea de pilotaj și prin faptul că regia nu are voie să înregistreze profit în bilanțul anual.

Acestea sunt companiile cu care am vorbit noi. Le prezentăm scuze celor care s-ar putea simți lezați că nu se regăsesc în această listă și am fi bucuroși să le facem publice bonusurile de sărbători acordate, în măsura în care își doresc și ei acest lucru.

Până atunci, însă, tuturor gălățenilor, Sărbători fericite!

Citit 5257 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2023 05:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.