A venit un an nou, cu noi decizii de viaţă. Cum le realizăm?

A venit  un an nou,  cu noi decizii de viaţă. Cum le realizăm?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Voi merge la sală. Voi slăbi. Voi arăta perfect în costum de baie. Voi renunţa la fumat. Voi mânca sănătos. Voi face bani. Mă voi distra. Voi renunţa la lucrurile care mă ţin pe loc. Mă voi schimba. De ce folosim doar viitorul? Cum ne întrupăm visurile?

Sunt nenumăraţi ani de când îmi fac planuri pentru anul care tocmai a început. Uneori am reușit, dar de multe ori am dat greș, pentru că n-am avut idee despre mijloacele avute la dispoziţie, dar nici despre pașii care trebuie făcuţi ca să ajung să-mi materializez scopurile. Aveţi, mai jos, câteva sfaturi venite de la un om cu părul alb.

Câte scopuri ne putem stabili în fiecare an

Nu prea ne putem deplasa decât câte un pas o dată. Desigur, putem sări, dar cât? Un metru, doi, trei?

Ne aflăm, întotdeauna, în situaţii în care trebuie să luăm decizii pentru rezolvarea unei probleme. De cele mai multe ori, orice decizie are repercusiuni asupra viitorului nostru. Toate deciziile se înlănţuie, nasc alte decizii, alte probleme.

Cu cât scopurile propuse sunt mai puţine, dar mai ferme, cu atât repercusiunile sunt mai stabile, mai puţine. Ai nevoie să privești la viaţa ta ca la o înlănţuire de pași pe care trebuie să-i faci, către îndeplinirea scopurilor pe care le urmărești.

Câte scopuri ai putea să-ţi stabilești într-un An Nou? Nu multe. De obicei, nu avem o legătură susţinută și puternică cu Energia Universală (ori Dumnezeu, ori cum aţi vrea să-i spuneţi), ca să facem salturi. Suntem, de obicei, siliţi să facem pași mărunţi către scopurile noastre. Sunt mărunţi, dar pot face multe către materializarea dorinţelor noastre.

De aceea, specialiștii propun un plan pe termen lung și un plan anual, care - desigur - se vor putea rezolva. Însă planul anual poate conţine doar câteva scopuri fundamentale. Ca, spre exemplu, „să slăbesc”, „să arăt bine la vară”, „să mă menţin sănătos” etc. Iar planul pe termen lung, saltul în calitatea vieţii, poate suna ca „vreau să-mi îmbunătăţesc viaţa”, „vreau să mă mut în casă nouă”, „vreau un job mai bănos”. Salturile, cum vă spuneam, sunt rare și grele, aşa că trebuie urmărite cu asiduitate.

Metoda obiectivelor intermediare

Orice scop major (schimbările majore sunt extrem de dificile) presupune un grad de energie ridicat. „Silueta perfectă pentru plajă”, spre exemplu, este un deziderat puternic, ce presupune o serie de măsuri severe privind dieta, cantitatea de efort fizic depusă, continuitatea zilnică a acţiunii, renunţarea la anumite plăceri, o stare permanentă de conștientizare a punctului în care am ajuns conform graficului stabilit pentru scop, controlul permanent al rezultatelor.

Încălcarea scopului și mijloacelor de realizare naște devieri, întârzieri, eșecuri. Putem însă ocoli aceste repercusiuni, sacrificii, eșecuri, prin metoda pașilor mărunţi.

Pentru un scop aleatoriu, „silueta perfectă pentru plajă”, putem stabili obiective intermediare, care ne vor ușura eforturile și ne vor putea asigura recompensele. Da, pentru că recompensele sunt cele care ne vor asigura continuitate pe drumul nostru.

Un exemplu extrem de simplu este să facem renunţări treptate.

Etapa 1

A. Să renunţăm la mâncărurile grase, la prăjeli și la tocături, pe care le putem înlocui cu carne albă sau roșie.

B. Să renunţăm treptat la pâine; două-trei felii pe zi sunt suficiente.

C. Să mâncăm de câte trei ori pe zi, în porţii micuţe: mic dejun, prânz la ora 13,00-14,00, cină la ora 19,00, dar nu mai târziu.

D. Analizaţi-vă constant progresul și nu disperaţi dacă aveţi perioade de stagnare în a slăbi; organismul se opune din toate puterile să piardă tot ce a acumulat (grăsime) până atunci. Psihologii spun că sunt suficiente 20-30 de zile ca să ne creăm un obicei nou, fie el și alimentar. Urmând pașii de mai sus, puteţi slăbi lejer cel puţin un kilogram pe lună.

Etapa 2

Oricare ar fi masa luată, nu trebuie să ne umplem stomacul cu mâncare. Munca pe care o face întreg organismul ca să digere cantităţi mari de hrană naște haos în sistemul digestiv și de sănătate. Pe deasupra, toată mâncarea care prisosește organismului se depune sub formă de grăsime nesănătoasă, care ne va submina scopul și starea de bine. Vom fi în continuare grași și nemulţumiţi.

  • Reducem consistenţa meselor și le creștem numărul la cinci pe zi: mic dejun subţirel, un fruct la ora 10,00, un sandvici la 13,00, un fel de mâncare principal la 17,00 și o cină ușoară la 19,00. În primele două-trei săptămâni, stomacul ne va plânge de foame, în special seara târziu. Culcaţi-vă cu burta goală, iar somnul vă va fi mult mai odihnitor și veţi visa copios.
  • Încercaţi să vă alcătuiţi mesele din bucate gustoase. Mestecaţi îndelung, savurându-le.
  • Începeţi să faceţi mișcare în fiecare zi. O jumătate de oră de mers în pas alert va consuma mult din grăsimea strânsă în zona cea mai periculoasă, în jurul abdomenului, pe fund, pe coapse și pe umeri.
  • Analizaţi-vă constant progresul și bucuraţi-vă. Puteţi să vă oferiţi câte o singură recompensă la fiecare victorie.

    Odată ce acest regim de viaţă v-a intrat în obișnuinţă, după cel mult două luni organismului nu-i va fi mereu foame, ci va cere să fie hrănit corect. La fel și psihicul, care va fi „hrănit” cu satisfacţii morale. După o perioadă de progres lent, slăbirea se va accelera în mod natural, poate chiar 2-3 kg/lună. Iar la vară veţi arăta un pic diferit.

    Reţineţi, tehnica „pașilor mărunţi” poate fi aplicată oricărui scop pe care ni-l propunem.

Citit 1210 ori Ultima modificare Duminică, 15 Ianuarie 2023 06:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.