Cum se spală Ministerul Sănătăţii pe mâini

Cum se spală Ministerul Sănătăţii pe mâini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatorul PNL Paul Ichim (FOTO) a criticat dur Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2011 şi Ordinul privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă promovate de Ministerul Sănătăţii.

Parlamentarul a acuzat direct ministerul de laşitate. Liberalul gălăţean a precizat că e de acord cu anumite măsuri de reorganizare, nu de raţionalizare.

În viziunea senatorului, reorganizarea înseamnă că pe aceeaşi bani - şi aşa puţini ai Sănătăţii - se obţin efecte mai bune. Raţionalizarea nu e altceva decât încercarea deşartă de a menţine nivelul actual al serviciilor sanitare cu bani mult mai puţini.

Ichim consideră că Ministerul Sănătăţii a pornit de la premisa „decât să ne spargă nouă geamurile protestatarii, mai bine le sparg administraţiilor locale”, vârându-le practic mortul în casă autorităţilor locale. De aceea spitalele au fost trecute în grija locală sau judeţeană, deşi acestea nu au structuri de analiză şi eficientizare:

„S-au degrevat de sistemul sanitar. Anticipez că a fost un calcul politic bine gândit. Majoritatea preşedinţilor de Consilii Judeţene sunt de la PSD şi cunoscând o anumită politică a unor PSD-işti, au fost siguri că se vor comporta ca şefii de trib, vor dori să pună mâna pe bani şi să gestioneze în interes propriu, iar sistemul sanitar se va prăbuşi mai mult. Iată o chestie care s-a cam întâmplat la Brăila şi se întâmplă şi la Constanţa, unde sănătatea stă pe un butoi de pulbere. A fost un calcul politic să le băgăm mortul în casă preşedinţilor CJ”, a declarat Ichim.

Parlamentarul PNL a atacat şi ordinul prin care, începând de la sfârşitul lunii octombrie, spitalele vor fi clasificate în funcţie de competenţă în cinci categorii: categoria I - nivel de competenţă foarte înalt;  categoria II - nivel de competenţă înalt; categoria III - nivel de competenţă mediu; categoria IV - nivel de competenţă bazal; categoria V - nivel de competenţă limitat.

„Ordinul va avea drept consecinţă o contracţie a sistemului sanitar a liniei terţiare spitaliceşti. E ca şi când din trei biblioteci faci una. Când ai dubluri şi nu ai spaţiu, scapi de dubluri. Se va lăsa cu şomaj în sistem”, a avertizat senatorul.

Citit 545 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.