De câţi asistenţi comunitari avem nevoie?

De câţi asistenţi comunitari avem nevoie?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În normativul citat de dr. Costinela Georgescu (FOTO) se vorbeşte despre un asistent comunitar la 500 de pacienţi * În momentul de faţă, în Galaţi avem doar 20, deci unul la peste 14.500 de gălăţeni * Volum mare de muncă şi responsabilităţi pe măsură * Probabil că nu ne-ar strica nici un număr ceva mai mare de mediatori rromi * Slabe şanse ca Ministerul Sănătăţii să poată rezolva situaţia în viitorul previzibil *

Serviciul de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară din cadrul Primăriei are în componenţă, pe lângă angajaţii reţelei de medicină şcolară, şi 20 de asistenţi medicali comunitari, dar şi 3 mediatori rromi. Detalii despre atribuţiunile pe care le au asistenţii şi mediatorii, dar şi despre numărul mare de pacienţi pe care îl are fiecare angajat în grijă, ne-a oferit directorul Serviciului de Asistenţă Medicală şi Şcolară, dr. Costinela Georgescu.

„Potrivit normativelor pe care ne bazăm în acest moment, fiecare asistent medical comunitar - care este un asistent medical cu experienţă - ar trebui să aibă în grijă 500 de pacienţi”, ne spune dr. Georgescu.

După calculele noastre, în prezent avem unul la peste 14.500 de gălăţeni. Evident, Serviciul din cadrul Primăriei este unul încă tânăr, care are din belşug timp să se dezvolta. Dar, într-o perioadă în care spitalele se străduiesc din toate puterile să convingă Ministerul Sănătăţii să le permită să-şi angajeze medicii specialişti fără de care nu-şi mai pot desfăşura activitatea, e destul de greu de crezut că se vor debloca prea multe asemenea posturi de asistent. 

Dr. Georgescu ne-a spus că în judeţ există în momentul de faţă circa 40 de asistenţi comunitari, dar că 20 dintre ei sunt în subordinea primăriilor din judeţ şi că, practic, sunt traşi pe linie moartă în ceea ce priveşte îndatoririle specifice.

Lungile liste de îndatoriri ale asistenţilor şi mediatorilor

Ce face, de fapt, asistentul medical comunitar, plătit de Ministerul Sănătăţii? Lista sa de atribuţii conţine 16 puncte. Amintim că asistentul medical comunitar trebuie să colaboreze cu medicii de familie din oraş şi să identifice, spre exemplu, familiile cu risc medico-social, dar şi nevoile acestora.

Apoi, tot asistentul medical comunitar este cel care trebuie să monitorizeze starea de sănătate a familiilor din aria sa de activitate şi a gravidelor care prezintă riscuri din punt de vedere al mediului familial din care provin. De asemenea, asistentul comunitar trebuie să participe la  acţiuni colective, cum ar fi campaniile de vaccinare, programele de screening şi implementarea programelor naţionale de sănătate.

E necesară prezenţa asistentului şi atunci când vine vorba de aplicarea măsurilor de combatere a focarelor de infecţie din comunităţi şi de informarea medicului de familie cu privire la eventuala existenţă a unor pacienţi care prezintă potenţial de infectare cu boli transmisibile.

Nu în ultimul rând, asistentul trebuie să supravegheze în mod activ copiii care prezintă probleme de sănătate cum ar fi tuberculoza şi SIDA sau care prezintă sechele de pe urma unei naşteri premature, a unei anemii severe ş.a.m.d. Iar lista cu îndatoririle asistentului ar putea continua.

În cadrul Serviciului de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară lucrează şi trei mediatori rromi. Şi lista de îndatoriri a acestor angajaţi este una destul de lungă: 18 puncte.

Printre altele, mediatorul trebuie: să cultive încrederea reciprocă între autorităţile locale şi comunitatea de rromi din care face parte, să catagrafieze gravidele şi lehuzele din comunitate, să informeze cu privire la beneficiile planning-ului familial, să catagrafieze populaţia infantilă de rromi, să promoveze în sânul comunităţii încheierea asigurărilor de sănătate, să participe la campaniile de depistare a bolilor transmisibile, să informeze autorităţile cu privire la problemele medicale ale rromilor etc.

Având în vedere că numărul rromilor este unul demn de luat în seamă în oraş, probabil că şi aici efectivele s-ar putea îmbunătăţi, mai ales că volumul de muncă poate fi, în anumite ocazii, unul foarte mare.

Citit 1081 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.