Sâmbătă, comemorare pentru eroii Galațiului

Sâmbătă, comemorare pentru eroii Galațiului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Anul acesta se împlinesc 106 ani de când aproximativ 3.000 de militari români au apărat orașul Galați de la distrugere și ocupare, luptând împotriva unităților militare bolșevizate, din cadrul Armatei a 6-a ruse, aflate în retragere de pe frontul din Moldova spre Rusia.

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" invită gălățenii, sâmbătă, 20 ianuarie 2024, începând cu ora 12,00, la Monumentul ”Apărătorilor orașului Galați”, situat la intersecția bulevardului Brăilei cu strada I.L. Caragiale (zona STIREX), pentru a cinsti memoria Armatei Române și a apărătorilor orașului Galați, care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc.

La începutul anului 1918, militarii români au dus prima bătălie din secolul al XX-lea, între Armata Română și unitățile militare ruse trecute în tabăra bolșevicilor. În acea confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române: marina, trupele terestre și aviația, ceea ce a reprezentat un caz unic pentru o bătălie desfășurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial. În memoria acelor lupte, „orașul-erou” Galați a fost decorat de regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) și de președintele Franței, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei și, respectiv, Crucea de Război a Franței. În anul 1923, Societatea "Luptătorii Patriei”, a demobilizaților ofițeri și grade inferioare din Galați, propune Primăriei Galați ridicarea unui monument închinat „Apărătorilor Orașului Galați”, edificiu realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris, și amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale. Însă, în 1962 monumentul a fost demolat.

Consiliul Județean Galați, prin Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galați, a finanțat în anul 2017refacerea Monumentului ”Apărătorii Orașului Galați”, 7/20 - 9/22, ianuarie 1918, pe același amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fostă Balaban (zona STIREX). Acest proiect a fost susținut cu ardoare de fostul nostru coleg, regretatul jurnalist, scriitor și împătimit al istoriei locale Victor Cilincă, de la moartea căruia se împlinește un an.

Citit 728 ori Ultima modificare Vineri, 19 Ianuarie 2024 12:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.