Taximetria și transportul alternativ vor avea aceleași reguli

Taximetria și transportul alternativ vor avea aceleași reguli
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) salută, printr-un comunicat de presă, inițiativa Guvernului României de modificarea OUG 49/2019, în așa fel încât să existe, în mod real, o concurență loială între cele două activități de transport persoane - taximetria și transportul alternativ.

Ambele activități de transport s-au referit și până acum la aceleași servicii prestate pentru clienți, dar cu diferențe majore din perspectiva legilor care le definesc activitatea, afirmă COTAR, care menționează că, în urma discuțiilor purtate, luna trecută, cu premierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a decis modificarea legislației, pentru eliminarea prevederilor discriminatorii.

"Orice activitate desfășurată pe teritoriul României trebuie să fie impozitată și fiscalizată în România, așa cum este normal într-o țară civilizată. Vrem să fim bine înțeleși: nu avem nimic împotriva niciunei platforme și nici împotriva digitalizării, dar platforma nu face transport de persoane, ci firmele de transport alternativ. Fiind vorba despre activitatea de transport persoane, nu este normal să existe reguli diferite în privința celor două activități similare", se afirmă în document.

COTAR susține că taxele și impozitele pe care le plătesc firmele cu același tip de activitate trebuie să fie aceleași, cum aceleași trebuie să fie și condițiile prevăzute de lege pentru desfășurarea acestor activități similare: "un număr egal de licențe de taxi și copii conforme pentru transport alternativ; același tip de aparatură pentru taxare, cu principii transparente pentru clienți; același mod de stabilire a prețului unei călătorii, eliminându-se tariful dinamic - acesta fiind doar o metodă prin care clientul este păcălit de firmele de transport alternativ, pentru a i se lua mai mulți bani pentru o cursă. De asemenea, COTAR consideră că firmele trebuie să dețină autoturismele în patrimoniul propriu și să fie eliminate contractele de comodat oneroase care se practică acum în transportul alternativ, astfel încât să se poată garanta siguranța în trafic și siguranța clienților, și că mașinile nu trebuie să fie mai vechi de 10 ani, astfel încât să se asigure siguranța clienților și protecția mediului".

"Acestea sunt doar câteva dintre prevederile legale care vor aduce la egalitate cele două activități de transport de persoane similare. Până acum, prevederile legii transportului alternativ au fost diferite de ceea ce prevede legea taximetriei. Este necesară armonizarea celor două acte normative, pentru a respecta principiile unei concurențe loiale", potrivit comunicatului citat.

Ministerul Transporturilor va propune, în calitate de coinițiator, un nou proiect de act normativ care va fi pus în consultare publică în cel mai scurt timp.

Citit 3221 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2024 11:18

5 comentarii

  • postat de Gilbert
    Luni, 11 Martie 2024 16:29
    176.7.171.***
    Schimbați șoferii pe taxiuri s-ar rezolva multe.
    0
    9
  • postat de Taxist
    Luni, 11 Martie 2024 09:23
    37.251.220.***
    Un mare câștig al taximetriștilor era dacă puteam la fel ca ei să nu plătim taxe. Să fentăm statul la fel ca alternativii. Dar suntem, ( citat), mulți și proști. Nu e nici un câștig al nostru. Vom fi la fel de proști ca și înainte.Poate mai mult.
    3
    50
  • postat de Adrian
    Luni, 11 Martie 2024 08:27
    89.136.3.***
    In acest caz, regulile sa fie comune de ambele parti.
    Ex. Taximetristi sa fie si ei obligati sa: aiba plata card si sa le poti da nota.
    Care sunt acele firme de taxi care au masini proprii in Galati ?!!
    La Uber/Bolt stii de inainte cat de costa (chiar daca este tarif dinamic) la taxi ai surprize.
    60
    23
  • postat de Ghe
    Luni, 11 Martie 2024 07:19
    5.13.142.***
    Trebuie schimbați oamenii care efectuează astfel de activități. Evident ca as prefera taxiul dacă taximetristii ar fi mai manierați, îmbrăcați decent, fără manele în mașină, fără fumat în mașină....
    1
    65
  • postat de Das
    Duminică, 10 Martie 2024 22:20
    89.137.137.***
    Pe scurt decat sa murim noi de foame sa moara si ei .
    83
    37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.