Echipa Observatorului Astronomic din Galaţi, la "vânătoare" de asteroizi

Echipa Observatorului Astronomic din Galaţi, la "vânătoare" de asteroizi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pe parcursul lunii aprilie 2024, International Astronomical Search Collaboration (IASC, aparținând de NASA) a organizat proiectul internațional Asteroid Search Campaign (un fel de “vânătoare” de asteroizi), în care au fost selectate mai multe echipe de astronomi din toată lumea, printre care și cea de la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galați.

Echipa gălățeană a fost formată din patru persoane: Ovidiu Tercu (Observatorul Astronomic Galați – coordonator), alături de trei membri ai astroclubului “Călin Popovici”: Bogdan David Popa, Nicodim David Teodor și Sebastian Cristian Chetroni. Astroclubul „Călin Popovici” este principalul program educațional al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galaţi. Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1 (situat pe vârful Haleakalā de pe insula Maui din Hawaii), pe care a trebuit să le analizeze cu atenție pentru a descoperi asteroizi. Astfel, după studiul asupra imaginilor primite, echipa din Galați a trimis mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration pentru validarea posibilelor descoperiri. Aceste rapoarte au conținut măsurători de poziție a mai multor obiecte cerești. Toate aceste poziții măsurate ale asteroizilor descoperiți de echipa gălățeană au fost realizate cu programul Astrometrica.

Determinarea poziției unui asteroid înseamnă, de fapt, măsurarea precisă a coordonatelor ecuatoriale (coordonate cerești) la diferite momente ale timpului. Pentru fiecare asteroid descoperit, au fost raportate 3-4 poziții, suficient de multe pentru a determina orbita acestor corpuri cerești în jurul Soarelui. La finalul proiectului, fiecare membru al echipei a primit un certificat de participare. Experiența acumulată de echipa gălățeană în domeniul astronomiei observaționale la Observatorul Astronomic din Galați s-a dovedit utilă în participarea la această campanie de căutare și descoperire de asteroizi.

 

Citit 833 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2024 12:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.