"Majorarea salariului minim este doar parțial benefică", susţine Bogdan Hossu, liderul organizației sindicale Cartel Alfa

"Majorarea salariului minim este doar parțial benefică", susţine Bogdan Hossu, liderul organizației sindicale Cartel Alfa
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Prezent la Galați, săptămâna trecută, pentru a participa la congresul filialei locale a organizației sindicale Cartel Alfa, președintele Bogdan Hossu a avut disponibilitatea de a răspunde la câteva întrebări. Cu acest prilej, liderul Cartel Alfa a afirmat că majorarea salariului minim brut pe economie de la 1 iulie, în forma prevăzută de guvern, nu se va simți foarte mult în buzunarul salariaților.

"Majorarea salariului minim brut este parțial benefică. Este o creștere, dar neplăcut este că nu se va simți foarte puternic în buzunarul lucrătorului. Dacă dispare deductibilitatea, practic creșterea pe net este mult mai mică, undeva la 160 de lei", a afirmat Bogdan Hossu.

Important de precizat este că discuția de la Galați a avut loc înainte ca Guvernul Ciolacu să anunțe intenția de a majora de la 200 la 300 de lei valoarea sumei deductibile, scutită de impozit. Acesta ar fi, oricum, o măsură care are nevoie de acordul Ministerului Finanțelor, iar până la această oră, ministerul nu a scos niciun cuvânt pe tema respectivă. În orice caz, celelalte aspecte detaliate de președintele Cartel Alfa rămân de actualitate.

"Ceea ce noi am propus în Consiliul Național tripartit pentru dialog social este renunțarea la creșterea valorii brute, care, cel puțin pentru angajatori, înseamnă o presiune suplimentară, și transferarea unei cote-părți de taxe sociale de la lucrător la angajator. Cheltuielile angajatorului ar crește numai cu două virgulă câteva procente în momentul respectiv, dar efectul ar fi benefic pentru toți lucrătorii, deci nu numai pentru cei de la salariul minim, în sensul în care, la o mutație de șapte-opt puncte procentuale, ar fi crescut salariile nete ale tuturor lucrătorilor cu aproximativ 10,3%, ceea ce era mult mai benefic. Să nu uităm că majorarea salariului minim pe economie brut garantat în plată nu are un efect al translatării întregii grile de salarizare pentru toate companiile, inclusiv pentru sectorul bugetar. Guvernul vrea să-și atingă ținta de raportare tipic românească, că a adus salariul minim pe economie la jumătate din salariul mediu pe economie, dar nu ține cont de efecte, atât în sectorul economic, cât și în cel bugetar. De exemplu, în sectorul bugetar, înseamnă o comprimare a tuturor funcțiilor, conform legislației actuale, care sunt de la coeficient 1 până aproape de coeficient 2. Practic, toți vor fi plătiți la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce duce la demotivarea muncii pentru marea majoritate a lucrătorilor. Pentru sectorul economic, este o problemă dacă angajatorul va face o departajare. Altfel, comprimarea - care se vede și prin numărul de salariați care sunt la nivelul salariului minim pe economie - 1,7 milioane de lucrători, adică mai mult de 32% din structura totală a lucrătorilor oficial angajați în România - arată că, de fapt, avem o structură dezechilibrată și nemotivantă", a încheiat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Citit 1862 ori Ultima modificare Luni, 03 Iunie 2024 19:53

4 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 03 Iunie 2024 15:19
  5.13.200.***
  Peste tot este lafel! Cand reclami angajatorul, firma asiguratorie te toarna! ALA A FLUIARAT! Singura exceptie este cand cotezeci cezi de ani la sindicat.. atunci DA, ai credibilitate! ATAT! In rest este CAN 2x! Muncitorul cinstit si harnic intotdeauna a fost nedreptati!
  0
  0
 • postat de macarie banu
  Luni, 03 Iunie 2024 10:50
  89.137.225.***
  Bai nene!...deci,ce meserie a practicat nenea asta in ultimii 30 d ani?! Nu ce calificare(i) are,sau specializari.Ce a facut el practic,unde lucrat sau lucreaza?! Intreb pentru un prieten...A!....Presedinte de sindicat,de uniune de sindicate,etc. Hai fiti seriosi!
  0
  3
 • postat de Amica
  Duminică, 02 Iunie 2024 19:47
  89.137.229.***
  În acest caz mulți romani vor munci pe salariul minim.
  Vorbesc de societăți comerciale nu de bugetari.
  0
  24
 • postat de Traian
  Duminică, 02 Iunie 2024 19:44
  86.120.239.***
  Nu e benefică pentru că cei cu salariul minim nu au lider de sindicat,nu le promovează nimeni interesul,nu sunt mase de manevră pentru a pune presiune pe guverne protestand la comandă, nu au dat șpagă ca să câștige salariul minim,nu s-au angajat pe relații,nu au tichete de vacanță,prime de sărbători
  0
  24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.