Sf. Ierarh Luca al Crimeei, cinstit de credincioșii gălățeni

Sf. Ierarh Luca al Crimeei, cinstit de credincioșii gălățeni
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Obștea monahală şi credincioşii gălățeni au marcat luni, 11 iunie, cel de-al doilea hram al Schitului "Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeei", informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de un sobor de preoţi din Protopopiatul Covurlui, în noua biserică a aşezământului monahal, ridicată în extravilanul comunei Frumușița. În mijlocul credincioșilor s-a aflat și Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Sfântul Luca, Arhiepiscopul Simferopolului, este unul dintre cei mai noi sfinți ai Ortodoxiei, model creștinesc de slujire jertfelnică pentru tămăduirea sufletească și trupească a celor de lângă noi.

"Preoţii, copiii şi credincioşii prezenţi la eveniment au avut marea bucurie de a se închina şi săruta racla ce adăposteşte fragmente din moaştele a patru sfinţi tămăduitori, între acestea fiind şi o părticică a Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, adusă din patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale. După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a citit în faţa raclei Acatistul Sfântului Ierarh Luca şi apoi a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, ostenitorii şi binefăcătorii acestui lăcaş de închinăciune trecuţi la cele veşnice. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Luca al Crimeei, ierarh mărturisitor ce a pătimit mult pentru dragostea şi credinţa lui în Hristos în temniţele comuniste, model de doctor şi sprijinitor al celor aflaţi în suferinţă, în boli şi în neputinţe. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi despre tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti păstrate cu sfinţenie de către înaintaşi şi transmise urmaşilor ca mărturie a credinţei în viaţa veşnică şi a dragostei lor faţă de tot ceea ce este autentic românesc, în incinta schitului fiind amenajată şi o mică expoziţie cu obiecte tradiţionale şi costume populare româneşti. Nu în ultimul rând, ierarhul locului a apreciat jertfa, implicarea şi lucrarea deosebită de la această nouă vatră monahală din Câmpia Covurluiului. La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi şi i-a invitat la agapa pregătită special pentru această zi de sărbătoare", se precizează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Piatra de temelie pentru noua biserică a acestui schit, ce se ridică prin contribuţia Mănăstirii "Naşterea Maicii Domnului" Cudalbi pe terenul din extravilanul comunei Frumuşiţa donat de o familie de credincioşi din Bucureşti, a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în urmă cu patru ani, chiar în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Luca. Până în prezent, cu sprijinul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi strădania maicii stareţe, stravrofora Mariani Popa, au fost realizate drumul de acces către schit şi alimentarea cu apă, lucrări pentru sistematizarea şi amenajarea curţii interioare şi alimentarea cu energie electrică, au fost ridicate biserica mare şi un paraclis de vară, în continuare efectuându-se lucrări ample la celelalte clădiri din incinta ansamblului monahal.

Citit 877 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2024 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.