Şcoala şi Poliţia Bereşti-Meria, aliate pentru un an

Şcoala şi Poliţia Bereşti-Meria, aliate pentru un an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cerc pedagogic multilateral, pentru cadrele didactice din învăţământul primar, găzduit de Şcoala Gimnazială Balinteşti, sâmbăta trecută. Înfruntând ploaia, au asistat 58 de învăţători de pe linia Tg. Bujor – Bereşti - Bălăbăneşti.

Tot ce au avut învăţătorii să-şi spună unul altuia referitor la condiţia lor în societatea românească de astăzi – înjosirea prin diminuarea salariilor cu 25 la sută, tăierile din drepturile băneşti cuvenite concediilor de odihnă de astă-vară etc - s-a întâmplat pe hol, fără răbufniri.

Din cuvântul învăţătoarei Eugenia Tâncabă, responsabila de cerc de la Tg. Bujor, pentru clasele a IV-a, am aflat că multe şcoli sunt reţinute să găzduiască un asemenea eveniment profesional. Să fie oare cercul pedagogic un fel de piatră pe care cineva ţi-o leagă de gât?

Directoarea coordonatoare a şcolilor din comuna Bereşti-Meria, profesoara Maria Stratica a imprimat zilei o notă sărbătorească: „Sunt încântată că aţi venit în număr atât de mare la Balinteşti!”.

Învăţători mulţi, activităţi finisate îndelung, muncite. La clasa a IV-a, două ore de şcoală + poliţie: 16 cadre didactice, două poliţiste şi un poliţist, 5 mămici şi 15 elevi împărţiţi în patru echipe de concurs. Parteneriatul „Împreună pentru siguranţă” este cu Postul de Poliţie Bereşti-Meria, iar lecţiile demonstrative - individualizate prin definiţia „Violenţa naşte violenţă”.

Învăţătoarea Diana Damian, cu 14 ani în munca de la catedră, s-a prezentat în faţa colegilor săi cu un set de activităţi memorabile. Agentul de poliţie Liliana Dandiş, calificată şi ca învăţătoare a strălucit, în faţa clasei, alături de Diana Damian. 

Elevii, supuşi unui şir de examinări serioase, la fel şi mămicile care trebuia să găsească, la concurenţă cu copiii lor, răspunsurile la întrebările scrise pe bileţele de şcolari. Una dintre acestea: „Cum să reacţionăm când vedem că părinţii se ceartă?”. Răspunsuri punctate, nepunctate, emoţii. Poliţista Liliana Dandiş, intervenind: „Nu răspundeţi folosind un limbaj agresiv persoanelor care vă jignesc. Violenţa verbală duce la violenţă fizică”.

Din luările de cuvânt de la final, două opinii. Învăţătoarea Nedelia Portasă, Tg. Bujor: „Copiii au avut ocazia să vadă cum privesc părinţii lor violenţa, altfel decât o fac în familie”. Doamna Eugenia Tâncabă: „E bine ce s-a punctat – părinţii trebuie să-şi rezolve neînţelegerile departe de copii”.

Citit 2131 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.