Cât s-a strâns la fondul de pensii private obligatorii

Cât s-a strâns la fondul de pensii private obligatorii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 139,4 miliarde lei, la finalul lunii mai 2024, în creştere cu 29,7 la sută faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93,6 la sută în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB", se menţionează în raport.

Potrivit sursei citate, contribuţiile încasate în luna mai 2024 au fost în valoare de 1,58 miliarde lei, în timp ce contribuţia medie a fost de 384 lei.

La finalul lunii mai, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 90,734 miliarde de lei, respectiv 65,1 la sută. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 35,038 miliarde de lei (25,1 la sută), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 6,304 miliarde de lei (4,5 la sută din total active).

Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.209.685 de participanţi în mai 2024.

În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Citit 1054 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iulie 2024 15:28

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro