Primarul Tecuciului caută dreptate la noul guvern

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain, va trimite Guvernului României şi premierului Emil Boc un memoriu prin care va cere dreptate pentru tecuceni. Primarul ne-a declarat că anul 2008 a fost grevat de lipsa resurselor financiare, iar situaţia a fost cu atât mai gravă cu cât sprijinul guvernamental a fost inexistent. Edilul este supărat că solicitările exprese făcute Guvernului pentru alocări financiare în 2008 au rămas fără răspuns. În această situaţie, toate resursele Tecuciului au fost folosite pentru reducerea efectelor inundaţiilor şi încercarea de a scoate oraşul la lumină. Dar mai sunt încă multe de făcut.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

„Vom încerca, anul acesta să continuăm modernizarea infrastructurii afectate de inundaţii, în special în zonele cele mai grav lovite, asta ţinând şi de resursele financiare pe care le vom obţine. Dar primul lucru pe care vreau să-l obţin este un act de dreptate faţă de sinistraţii tecuceni care au fost trataţi diferit faţă de sinistraţii din Nordul Moldovei din 2008”, ne-a declarat edilul Tecuciului.

Potrivit primarului, la finalul anului 2008 a sosit şi pentru sinistraţii din Tecuci un ajutor de urgenţă constând într-o sumă mult mai mică în comparaţie cu cea primită de sinistraţi din nordul Moldovei: 3.000 de lei pentru cei cu case distruse, 1000 de lei pentru cei cu avarii structurale şi 500 de lei pentru cei cu avarii nestructurale.

Situaţia a născut şi mai multă supărare în rândul sinistraţilor pentru că nu toate cele 1700 de familii au beneficiat de acest ajutor de urgenţă, ci doar 250. Ajutorul a fost acordat doar persoanelor cu venituri foarte mici, până la 100 de lei pe membru de familie. „Aş dori un act de dreptate, ca sumele, chiar dacă sunt mai mici faţă de cele oferite în Nordul Moldovei, să se dea tuturor. Aşa e normal.

Mulţi s-au înglodat în datorii făcând credite bancare pentru reconstrucţia acestor case şi situaţia lor nu e deloc fericită, având în vedere şi criza financiară. Cei cu împrumuturi o duc foarte, foarte greu. Deja lucrez la un memoriu adresat Guvernului şi premierului Emil Boc în care voi relata acest istoric al tratamentelor aplicate tecucenilor, bine argumentat şi având în spate toate hotărârile de Guvern favorabile altora, dar şi memoriile făcute succesiv în timp”, ne-a declarat primarul. Eduard Finkelstain spune că suma necesară s-ar ridica la 4 milioane de lei.

Discriminare

Primarul municipiului Tecuci speră să obţină sprijin de la Guvern pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii. În acest caz, ajutoarele primite în 2008 au fost minime. „E un istoric întreg al hotărârilor de Guvern care au făcut transferuri bugetare din fondurile de rezervă la dispoziţia guvernului, către primării, Tecuciul fiind exclus complet de pe listă. Culmea, multe primării nici nu au reuşit să cheltuiască banii, fiind acum în situaţia de a-i returna. E cu atât mai mare nedreptatea: nu ai dat acolo unde era reală nevoie, ai dat cuiva căruia nu i-a trebuit, nici măcar nu a ştiut ce să facă cu banii”, spune primarul.

Edilul recunoaşte că, în acest caz, sumele sunt mai mari, cel puţin 10 milioane de lei doar pentru ca municipiul să-şi revină. „Evident, sunt conştient de dezechilibrele financiare, şi atunci privesc cu realism situaţia în care se vor găsi aceste resurse financiare. Dar eu îmi voi face datoria să fac cunoscută Guvernului această situaţie. Poate nu neapărat imediat, dar în momentele mai bune ale guvernării să se facă acest act de dreptate faţă de Tecuci”, spune primarul.

Tecucelul, o urgenţă

Eduard Finkelstain va acţiona pentru ca proiectele majore iniţiate la nivelul Tecuciului să se deruleze în condiţii optime. Pe primul plan se află reabilitarea albiei pârâului Tecucel, lucrare care a început şi care, spune primarul, ar trebui să continue într-un ritm alert. „S-a constatat că pârâul Tecucel este un curs de apă periculos şi sper ca investiţia să se deruleze cât mai rapid. Ea era planificată pe doi ani de zile. Bine ar fi ca în 2009 să avanseze mult investiţia, fapt care ne-ar pune mai la adăpost faţă de situaţia existentă. Lucrarea este în derulare, contractată de Vega Galaţi. Banii vin de la Ministerul Mediului, prin Direcţia Apelor Prut Bârlad, cu care, evident, voi purta un dialog ca să ţin sub atenţie această lucrare”, ne-a spus primarul.

Dacă o guvernare PD-L – PSD nu-l ajută, atunci cine?

Citit 1291 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.