Ordonanţa lui Boc lasă nordul judeţului Galaţi fără ORL-ist, psihiatru şi chirurgi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu „un salariu la stat” nu va fi blocată de Curtea Constituţională, nordul judeţului nostru va rămâne fără câţiva medici pensionari, unici în specialităţile lor. Cu alte cuvinte, populaţia din zonă va avea de suferit.

Tecuciului ar rămâne fără trei medici

Potrivit directorului medical al Spitalului Municipal „Anton Cincu”, dr. Doina Chiru, dacă se aplică Ordonanţa, Tecuciul ar putea rămâne fără medic anatomopatolog, ORL-ist şi psihiatru: „Toate secţiile spitalului sunt acoperite cu cel puţin un specialist. La ORL, este un medic pensionar. La fel şi la secţia Psihiatrie. Şi dacă în oraş există, de bine de rău, un cabinet privat ORL, unde vine şi consultă un medic de la Focşani, care însă nu poate asigura urgenţele, ce ne vom face fără psihiatru? Vă daţi seama că toate persoanele care suferă de afecţiuni psihice au nevoie de reţete, medicamentele utilizate în această specialitate având regim special? Cum nu va mai avea cine să le elibereze, aceşti bolnavi vor trebui să meargă în fiecare lună la Galaţi. Vă daţi seama ce înseamnă să îi pui pe drumuri? Nu toţi se pot deplasa şi unii nu au discernământ, aşa că nu se ştie ce se poate întâmpla!”.

De la cine învaţă rezidenţii?

În cazul în care verdictul Curţii Constituţionale va fi favorabil Ordonanţei lui Boc, Autoritatea Judeţeană de Sănătate Publică se va confrunta cu o problemă spinoasă. Chiar dacă va scoate la concurs posturile respective, devenite vacante după ce medicii vor opta în mod firesc pentru păstrarea pensiei, nu se vor prezenta candidaţi. Restul posturilor neocupate (patru numai pe neonatologie) o demonstrează.

În atare situaţie, dacă unicul chirurg şi unicul pneumolog de la Tg.Bujor se vor retrage la pensie, cine va mai realiza tratamentele chirurgicale şi, mai grav, cine va mai supraveghea tratamentul şi evoluţia bolnavilor de tuberculoză?

Sunt mulţi medici tineri care consideră binevenite prevederile ordonanţei, dar niciunul nu s-ar duce la Tg.Bujor şi la Tecuci. Ba nici pentru posturi vacante în Galaţi nu pot fi asiguraţi medicii strict necesari. Şi mai e ceva, dacă toţi medicii unei secţii sunt tineri, unii rezidenţi, alţii cu rezidenţiatul abia terminat, de la cine să înveţe meserie? Că experienţa se dobândeşte în timp, iar pacienţii nu sunt manechine pentru exersat.

În întreg judeţul, dispar 14 medici, 18 asistenţi şi trei biologi

Conform raportării transmise la minister, în situaţia de a alege între pensie şi salariu sunt 14 medici care lucrează încă „la stat”: şapte la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, unul la Spitalul de Boli Infecţioase, unul la Dispensarul TBC, trei la Tecuci şi doi la Tg.Bujor.

În aceeaşi situaţie, sunt şi trei biologi, un chimist şi 18 asistenţi medicali.

La întrebarea ce va face în situaţia în care posturile devenite vacante nu vor fi ocupate din lipsă de solicitanţi, directorul ASPJ Galaţi, dr. Costinela Georgescu, a răspuns: „Vom căuta rezidenţi sau tot pensionarii ar putea fi soluţia…”

Aşadar, să sperăm că magistraţii Curţii Constituţionale vor lua cea mai înţeleaptă decizie.

Citit 1443 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.