Asistentul virtual - Bătrânii, monitorizaţi ca în filme
Foto: Foto: M. Stanciu

Asistentul virtual - Bătrânii, monitorizaţi ca în filme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectul european prin care bătrânii asistaţi vor fi monitorizaţi audio-video se ridică la 4,5 milioane de lei

Unul dintre proiectele la care lucrează Primăria municipiului Galaţi este cel care vizează instituirea asistentului virtual. „Este vorba de punerea pe baze moderne a serviciilor de supraveghere şi îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, pentru 50 de persoane. În această idee, la actualul Centru de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Băii Comunale Galaţi (corpul „C”) va fi montat un punct de monitorizare a bătrânilor asistaţi, pe bază de sistem audio-video. Beneficiarii proiectului  vor avea pe una din mâini o brăţară cu un dispozitiv, iar cel aflat în dificultate va putea anunţa centrul de monitorizare doar apăsând pe un buton. Astfel asistenţii  vor putea interveni în timp util în sprijinul bătrânilor, ne-a spus Viorica Palade, director Administrativ al Primăriei Galaţi.

Acest sistem este inspirat după cele din Germania şi Franţa, ţări în care monitorizarea se realizează după un sistem similar celui de tip „GPS”, asistaţii - singuri acasă - fiind supravegheaţi în tot apartamentul.   

Centrul de zi pentru bătrâni

De câţiva ani, Primăria Galaţi asigură servicii de îngrijire la domiciliu pentru 57 de bătrâni.  În sprijinul lor vin zilnic sau o dată la două zile cei unsprezece îngrijitori ai Agenţiei „Alternativa” din Galaţi. Prin reabilitarea corpului „C” de la Baia Comunală, pe lângă centrul de monitorizare, vor fi extinse şi ofertele de petrecere a timpului liber pentru o sută de bunici. „Tot la Baia Comunală, pe lângă clubul existent vom înfiinţa un Centru de zi pentru vârstnici, în care vor exista o bibliotecă, un atelier ocupaţional în care asistaţii vor avea ocazia să se recreeze confecţionând ceva gen lucru de mână. De asemenea, pregătim o sală de kinetoterapie şi de recuperare fizică, dar şi un cabinet de consiliere juridică a bătrânilor”, a adăugat interlocutoarea.

Proiectul este în derulare şi a atras la bugetul local 4.549.848 lei din fonduri europene; el vizează extinderea serviciilor pentru vârstnici, precum şi reabilitarea corpului „C” de la Baia Comunală. Centrul  va fi gata în septembrie 2012, urmând ca până la sfârşitul lui 2012 să fie asigurate condiţiile pentru acordarea serviciilor.

Citit 1730 ori Ultima modificare Luni, 05 Decembrie 2011 22:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.