Medic rezident în România după şase ani de facultate

Medic rezident în România după şase ani de facultate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu siguranţă ştim, din amintiri sau din ceea ce ne povestesc părinţii, de perioada în care concurenţa la medicină era atât de mare, încât nici obţinerea unei medii foarte bune nu-ţi asigura un loc printre cei admişi. Între timp, deşi concurenţa a scăzut simţitor, facultatea în sine a rămas la fel de dificilă. Ce se întâmplă însă după ce ai reuşit să treci cu brio peste şase ani de examene şi laboratoare, multe dintre ele prilejuindu-ţi numeroase nopţi petrecute în faţa tratatelor de specialitate?

Te gândeşti că după ce ai luat şi examenul de rezidenţiat şi ţi-ai ales specializarea, lucrurile ar trebui să capete un oarecare sens. Pentru majoritatea însă, această perioadă de început vine cu noi probleme, multe dintre ele neţinând în niciun fel de voinţa, de capacitatea de muncă sau de cât de bine eşti pregătit. Am vorbit despre greutăţile prin care trebuie să treacă un proaspăt medic rezident cu trei absolvenţi ai Facultăţii de medicină şi farmacie a Universităţii “Dunărea de Jos”.

Salariu ce nu ajunge pentru chirie şi mâncare
Mihaela Patriciu este medic rezident neonatolog la Spitalul din Tecuci, post obţinut în urma examenului de rezidenţiat. Pe durata rezidenţiatului însă, va sta în Iaşi, unde îşi va desfăşura activitatea sub atenţia unui medic coordonator. Cu un salariu de încadrare cuprins între 700 şi 800 de lei, Mihaela nu-şi va putea plăti cheltuielile de cazare şi întreţinere pe perioada cât va locui în Iaşi. “Este o situaţie destul de neplăcută, însă eram conştientă de ceea ce mă va aştepta încă din timpul facultăţii. Pentru că banii din salariu nu or să fie de ajuns, voi apela, ca şi în timpul facultăţii, la ajutorul părinţilor”, ne spune Mihaela, care îşi păstrează încă optimismul specific începutului.

În Occident, salariile sunt şi de peste 10 ori mai mari
Cu toate că a devenit un clişeu prin repetarea frecventă, nu avem cum să evităm compararea situaţiei din România cu cea din Occident. Astfel, în Germania, un tânăr medic rezident, aflat în aceeaşi situaţie profesională ca un medic rezident român, poate câştiga şi un salariu de peste 10 ori mai mare faţă de cel din România. Situaţia din Germania este similară şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană, precum şi în Statele Unite ale Americii. Astfel, nu este de mirare că mulţi absolvenţi de medicină din ţară aleg să urmeze rezidenţiatul într-una din aceste ţări.

Un medic rezident, tratat mai rău decât o infirmieră
Nu doar aspectul financiar este cel care atârnă greu în balaţa deciziei multur absolveţi medicinişti. Un alt aspect, poate la fel de frustrant, este legat de statutul medicului rezident în spitalele româneşti.

“Încă din timpul studenţiei am văzut în ce fel suntem trataţi de personalul din spital. Nu avem motive să credem că situaţia va fi alta nici în perioada de rezidenţiat. Fiind nou, fiecare va urmări să-şi impună punctul de vedere în faţa ta, indiferent că acesta este unul rezonabil sau nu”, ne spune Cosmin George Alexa, medic rezident la Spitalul Clinic de Urgenţe din Galaţi, specializarea Medicină de familie.

La toate acestea, se mai adaugă şi bine împământenitul sistem de relaţii şi de mită din spitalele româneşti, care îi avantajează pe cei cu bani sau cu relaţii, în detrimentul colegilor lor mai bine pregătiţi din punct de vedere al cunoştinţelor medicale.

Bibliografie depăşită şi inutilă
Ca să se pregătească pentru susţinerea rezidenţiatului, absolvenţii au avut la dispoziţie o bibliografie formată din 10 cărţi, multe dintre ele conţinând date vechi şi informaţii perimate. “După ce mi-am printat cărţile din care a trebuit să învăţ, am constatat că umplusem două bibliorafturi cu pagini. Făcând abstracţie de volumul materialelor, multe din datele care se regăseau aici nu au nici o aplicabilitate.  Astfel, nu mă ajută cu nimic să ştiu la ce vârstă dezvoltă americanii predispoziţia pentru o anumită afecţiune sau să învăţ despre tratamente care nici nu se utilizează în Europa”, este de părere Ştefan Roşca, medic rezident de Medicina muncii la Iaşi şi preşedinte al Societăţii studenţilor medicinişti din Galaţi.
În legătură cu dificultatea examenului, tinerii medici sunt de părere că aceasta a fost rezonabilă, mai ales dacă ţi-ai dat cât de cât silinţa pe parcursul celor şase ani de facultate. Între 12 şi 16 decembrie medicii rezidenţi trebuie să se ducă în spitalele unde îşi vor desfăşura activitatea pentru a fi încadraţi, pe 19 decembrie le va fi desemnat un îndrumător, urmând ca de pe data de 3 ianuarie să-şi înceapă activitatea medicală în secţia aleasă.

Citit 18847 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2011 23:37

23 comentarii

 • postat de Adrian din R. Moldova
  Joi, 23 August 2012 21:21
  tocmai ma gindeam sa vin in romania la invatat
  se vede ca e o idee proasta rau
  0
  0
  Raportează
 • postat de gicu
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 20:57
  "postat de un tata"... Fane? Tu esti ma?
  0
  0
  Raportează
 • postat de un tata
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 07:32
  I-mi pare rau ca uni se abat de la subiect si dau cu noroi uni in alti, dar sa revenim la subiect fratilor si sa ajutam pe ce-i ce le urmeaza cu realitati. Cu mici diferente sistemul este asemanator in tote centrele universitare in care sunt profi mai buni sau mai putin buni, dar realitatea este mai dura din punct de vedere financiar. In centrul de medicina Iasi nu se dau subventi la transportul local si pe zi un student daca face doua spitale cheltuieste 10 ron (1,9 calatoriea), un camin renovat cazarea este intre 340 si 430 roni si cadele didactice nu au scutire cum spune legea, mincarea este forte scumpa iar posibilitatea de a face nu este timp, un medicinist generalist de Iasi nu-si poate permite sa lucreze pentru ca trierea este crunta in primi trei ani, iar in ceilalti ani fac mult spital si fac cunoscut ca locurile de la taxa nu scad pe tot parcursul facultati, asta implica ca cei care nu trec anul diminueaza locurile de la buget. Cheltueli totale fara rezidentieat ajung la DOUA MILIARDE lei vechi si daca ei in considerare bugetul familial a unor studenti ajungi ca in ziua de azi un copil destept dar sarac nu pote face aceasta profesie si cu inima strisa am intilnit copii forte buni din Botosani, Constanta, Vranciea ce nu meritau sa se retraga din cauza banilor. Un rezidentiat se ia usor dar depinde cu cine faci si ce faci , iar la un prof de top darul este intre zece mi si o suta de mi de euro, Toate acestea spuse ore se merita opt milioane vechi????
  2
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 13 Decembrie 2011 20:41
  Mare dreptate ai Alex, ''romani prosti si invidiosi'', asta sunt toti cei care au comentat negativ la adresa acestei facultati, pentru ca sunt destui oameni ca acestia, Galatiul e un oras la periferie din multe puncte de vedere. Oricum, ca niste romani verzi ce suntem, ne face deosebita placere sa ne batem joc si sa aruncam cu noroi in altii. Prostia care caracterizeaza pe multi este ca isi bat joc fix de lucrurile care cresc calitatile unui oras, iar o facultate de medicina, ca a fost infiintat ilegal sau nu, ca sunt oameni albi si negri, creste macar cu putin calitatea actului si invatamantului medical, in plus rezultatele tinerilor absolventi sunt demne de toata lauda. Fiti mandri denigratorilor..de asta e Galatiul asa cum e, de asta e Romania asa cum e..
  0
  2
  Raportează
 • postat de kramer
  Marți, 13 Decembrie 2011 20:24
  @ Roman Verde:Mentalitate de asistenta! Clar!
  Un articol...fara nici un sens..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex
  Marți, 13 Decembrie 2011 19:24
  @Jalniciimedicidingl - Si chiar daca ar fi adevarat ceea ce spui tu, dar putin probabil. Ce legatura are cu competenta medicilor absolventi din Galati ? Si cum iti explici ca aproape toti au trecut examenul de rezidentiat ? Examen la fel de dificil pentru toti studentii medicinisti din tara.

  Va place sa folositi cuvinte mari si sa aruncati cu noroi. Dar nu va ganditi niciodata la ceea ce e cu adevarat important. Romani prosti si invidiosi.
  0
  1
  Raportează
 • postat de scoobydoo
  Marți, 13 Decembrie 2011 18:31
  @roman verde ..nu te-a jignit nimeni..sau te simti jignit cand iti explica lumea ca esti varza...daca tu crezi ca o infirmiera te poate trata zice mult despre inteligenta ta....esti mult prea inapoiat mintal sa incerc eu sa iti deschid ochii acum...ori esti fustrat nu stiu din ce cauza...nu incerca sa plangi ca o domnisoara si apara-ti punctul de vedere....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jalniciimedicidingl
  Marți, 13 Decembrie 2011 18:04
  Facultatea de la Galati este o facultate infiintata ilegal lucru pe care l-a declarat dn Doctor Astarastoaiei de fata cu tot SsMG ul si cu domnul Nechita de fata, de nu stia apoi cum s-o mai dreaga.... Cred ca se pune punct dupa ilegal.
  1
  0
  Raportează
 • postat de IulianMD
  Marți, 13 Decembrie 2011 14:03
  Voi nu aveti lucruri mai bune de facut decat sa va certati pe aici? Chiar nu constientizati ca intr-un fel sau altul in imaginea facultatii loviti? Ce mai conteaza cine ce a facut? E irelevant. A mai trecut o promotie prin sistemul asta, asa cum a trecut cea dinaintea ei si cum o sa treaca si urmatoarea.

  Daca tot sunteti medicinisti, in teorie, oameni foarte elevati, cu un statut social demn de respect, comportati-va ca atare si nu mai aruncati cu namol unul in altul, ca manjiti si peretii. Sa nu mai vorbesc de cei care au terminat... cu siguranta gasiti voi ceva mai important de facut decat sa lasati comentarii pe site-ul asta.

  Incercati sa dati dovada de un pic de civilizatie. Mai bine ii felicitam in cor pe cei care au terminat, pentru ca eventual, o sa le calcam pe urme.

  Numai bine!
  0
  0
  Raportează
 • postat de roman verde
  Marți, 13 Decembrie 2011 13:59
  @ scoobydoo: daca esti medic, asa cum pretinzi ca esti, modul in care mi te adresezi intareste inca o data punctul meu de vedere. Jignirea este arma celui slab de minte si care, cand nu are argumente, da cu bata. Si zici ca esti medic? Hahahaha.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 13 Decembrie 2011 13:41
  93% promovabilitate la Facultatea de Medicină din Galați. Atât contează!

  Felicitări colegilor mai mari!
  0
  1
  Raportează
 • postat de andrei
  Marți, 13 Decembrie 2011 13:24
  Gigi unde crezi ca a pupat Mihaela sa pupi si tu.Te numeri printre cei care nu au luat rezidentiatul?Ca sa te informez procentajul de promovabilitatea al rezidentiatului a fost de peste 90% (absolventii din Galati).Pentru noi esti un nimeni.Invata si tu 6 ani si da un examen de rezidentiat si pe urma mai discutam.ADIO.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi2
  Marți, 13 Decembrie 2011 13:17
  N-a sesizat nimeni ca in articol scrie ca incompetentul ala e Medic in Medicina Muncii la Iasi si Presedintele Societatii STUDENTENTILOR Medicinisti Galati.

  Nu vad de ce ar lua interviu unui exemplu de prostie crunta? Individul asta e atat de prost incat creierul lui se blocheaza in situatii neprevazute. Efectiv caraie ca un hard din ala vechi. Bataia de joc a profesorilor? Eu zic ca era si bataia de joc a conducerii facultatii. A scos un 601 tras de par la rezidentiat, asta dupa ce matushica l-a scos din belelele cu restantele, ca nu ar fi intrat in licenta... ah da.. matusica dansului e senatoare PSD, altfel acest mare doctor nu ar fi terminat facultatea.

  Deci luati un interviu prostului de la facultatea de medicina din Galati, care s-a facut non-stop de rahat, care urla ca reprezinta studentii facultatii, de fapt nu reprezinta decat toata prostia din lumea asta, si il intrebati de materie, utilitatea si dificultatea ei? Pe bune? Asta a avut handsfree la 99% din examenele pe care le-a dat. La restul 1% a trecut ca e matushica foarte sus. Asta n-a deschis in viata lui o carte de medicina. Tot ce-a invatat a invatat din ER, Grey's Anatomy, Scrubs si House (cu House ma indoiesc, e prea inteligent serialul pentru el). Deci...
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi2
  Marți, 13 Decembrie 2011 13:16
  N-a sesizat nimeni ca in articol scrie ca incompetentul ala e Medic in Medicina Muncii la Iasi si Presedintele Societatii STUDENTENTILOR Medicinisti Galati.

  Nu vad de ce ar lua interviu unui exemplu de prostie crunta? Individul asta e atat de prost incat creierul lui se blocheaza in situatii neprevazute. Efectiv caraie ca un hard din ala vechi. Bataia de joc a profesorilor? Eu zic ca era si bataia de joc a conducerii facultatii. A scos un 601 tras de par la rezidentiat, asta dupa ce matushica l-a scos din belelele cu restantele, ca nu ar fi intrat in licenta... ah da.. matusica dansului e senatoare PSD, altfel acest mare doctor nu ar fi terminat facultatea.

  Deci luati un interviu prostului de la facultatea de medicina din Galati, care s-a facut non-stop de rahat, care urla ca reprezinta studentii facultatii, de fapt nu reprezinta decat toata prostia din lumea asta, si il intrebati de materie, utilitatea si dificultatea ei? Pe bune? Asta a avut handsfree la 99% din examenele pe care le-a dat. La restul 1% a trecut ca e matushica foarte sus. Asta n-a deschis in viata lui o carte de medicina. Tot ce-a invatat a invatat din ER, Grey's Anatomy, Scrubs si House (cu House ma indoiesc, e prea inteligent serialul pentru el). Deci...
  0
  0
  Raportează
 • postat de scoobydoo
  Marți, 13 Decembrie 2011 13:00
  @Roman Verde n-ai nici o treaba...ti-ai luat doza azi? sa te trateze numai absolventii de la Bucuresti iti doresc.... ai o gandire fix de basist ....persoanele ca tine ne-au tras in jos...
  sper sa ne gasim la legala...eu ca medic tu ca pacient...
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru gigi
  Marți, 13 Decembrie 2011 12:31
  Draga mea esti intr-o eroare continua: Mihaela n-a pupat in fund pe nimeni ci in alta parte si doar pe decan. Cat despre pesedizarea si uslizarea facultatii de medicina din Galati n-are sens sa vorbim, ea este generala, universala si completa. Din pacate dincolo de doi-trei profesori valorosi majoritatea sunt foarte slabi, abia daca citesc cursurile pe care chipurile le predau si au inteles ca important este sa faca ce zice Nechita nu sa tranteasca studentii la examene.
  0
  0
  Raportează
 • postat de roman verde
  Marți, 13 Decembrie 2011 11:17
  @Sorina. Eforturile financiare depuse de parinti pentru a tine un copil in facultate in Romania sunt mici daca tot facem comparatie cu alte tari. De ce credeti ca foarte multi straini vin sa faca facultatea de medicina in Romania? Cei care fac facultatea in alte tari fac imprumuturi pentru studii la banci si cand absolva facultatea sunt datori ani buni (si vorbim de sume de ordinul a zeci de mii de euro pe an)
  http://www.letudiant.fr/loisirsvie-pratique/le-vrai-prix-des-etudes-13677/faire-des-etudes-ca-va-me-couter-combien-10596.html (asta ca sa aveti termen de comparatie). Nu, nu este vorba ca nu avem incredere in medicii din Galati ci de faptul ca acesti medici nu au experienta pedagogica a celor din alte centre universitare. Si centrele universitare cum ar fi Iasiul, Clujul sau Bucurestiul au spitale universitare cu aparatura mult mai performanta decat ce are spitalul sf. Andrei, au relatii de colaborare si contracte de cercetare cu centre universitare din alte tari, relatii pe care nu le are Galatiul etc. Galatiul si-a facut facultate de medicina ca sa mareasca numarul de specializari si sa dea bine pe panoplie. Dar, din pacate diploma, oriunde in tara, arata la fel.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dorina
  Marți, 13 Decembrie 2011 11:14
  acel gigi este un invidios pentru Mihaela P. a fost sufletul facultatii a ajutat pe toti colegii din anul ei si pe ceilalti mai mici a luat rezidentiatul cu punctaj foarte mare, fata de cel care care a scris comentariul invidiosule sau invidioaso
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sorina
  Marți, 13 Decembrie 2011 10:20
  Hm..Cei care aveti copii ,studenti la medicina stiti cu cate eforturi materiale si intelectuale termina acesti studenti facultatea.Ceilalti vorbesc din invidie!Nu degeaba 80-90 %dintre ei prefera sa-si faca rezidentiatul in alta tara.In primul rand pentru ca spitalele din occident sunt dotate nu ca aici,in spital,unde bolnavul isi cumpara si seringile pentru tratament.Iar apropo de facultati:Iasi,Galati,Bucuresti....Medicii din Galati in care nu aveti niciunul incredere,ca va omoara rudele,n-au facut facultatea in Galati pentru ca pe vremea lor nici nu era infiintata.Si-atunci ma-ntreb de unde atata incredere in studenti din alte orase?Cat de naivi sunteti !Profesori la Facultatea de Medicina din Galati sunt in mare parte tot din alte orase de la celelalte facultati.Deci care e diferenta???Am preferat sa-mi trimit copilul in Iasi dar imi pare rau pentru ca in principiu ne chinuim si noi si el iar la final diplomele sunt aceleasi din oricare oras vii...
  0
  0
  Raportează
 • postat de carina
  Marți, 13 Decembrie 2011 09:52
  @cris:salariul unui medic rezident,in Romania,este acelasi,indiferent de centrul universitar unde a absolvit,cu sau fara traditie.Exceptie,din cate stiu eu,face medicina legala,unde salariile sunt mai mari.
  @gigi:ca este sau nu adevarat ceea ce spui despre cei intervievati,are mai putina importanta.Important este daca ceea ce spun este sau nu adevarat.Din pacate,este adevarat:salariile sunt f.mici,materia este depasita(dar trebuie s-o parcurgi,daca vrei sa iei examenul),sistemul de pile si relatii functioneaza perfect.
  Ceea ce se spune in articol nu este valabil numai pentru absolventii de medicina,ci si pentru cei care termina alte facultati.Sunt tineri f.capabili care nu reusesc sa se incadreze in munca conform studiilor absolvite pentru ca ori nu au relatii ori nu au bani ca sa plateasca "spaga".Orice am zice,in Romania nu s-a schimbat nimic in bine,ba din contra,este mai rau.Nivelul de salarizare este mic,mai ales pentru un incepator.Si atunci,nu te apuca un dor de duca pe alte meleaguri,unde se castiga de 10 ori mai bine?Si uite asa ramanem cu cei care dau "spaga",dar sunt slab pregatiti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Roman Verde
  Marți, 13 Decembrie 2011 09:22
  1. Este adevarat faptul ca materia predata in facultatile locale este anacronica. Asta insa nu ar trebui sa-l opreasca pe un student sa faca studiu si cercetare individuala. Nu te poti limita doar la materialul de curs. Este facil sa spui ca nu gasesti aplicabilitate datelor furnizate. Foarte multe lucruri care ti se predau poate ca nu au aplicabilitate imediata dar pot fi considerate un punct de plecare, o baza pentru o cercetare comparativa. Trebuie sa vezi mai intai imaginea globala pentru ca apoi sa mergi la particularitati.
  2. Sunteti tratati mai rau ca o infirmiera? Scuzati, dar o infirmiera are mai multe cunostinte medicale decat decat un medic rezident la inceput de cariera. Iti poti permite sa lasi viata unui pacient pe mana unui medic de-abia iesit de pe bancil facultatii? (si mai ales absolvent la Galati?) Eu unul ca si pacient nu m-as lasa pe mana unui novice, cine ar face-o...
  3. Banii sunt putini si pentru medicii rezidenti din alte tari. Daca in Franta, sa zicem, castigi 2000 de euro ca rezident, raportat la nivelul de trai de acolo tot prost platit esti.
  4. Toti absolventii de facultati sunt foarte prost platiti (sau deloc) la nivel de "new entry":
  - profesor debutant (cu master si sef de promotie): ±800ron si naveta saptamanala
  - economist: ±900 de ron
  -inginer (in domeniu privat): ±1000
  Concluzia: ce rost are sa mai faci studii superioare?
  1
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Marți, 13 Decembrie 2011 06:18
  Pe cine v-ati gasit si voi sa intervievati .Mihaela Patriciu, animalul de companie al decanului, care a trecut prin facultate doar pentru ca a stiut sa pupe in fund pe unul sau pe altul din profesori. Sau Stefan Rosca, presedintele SSMG , omul PSD-ului , cel care a infiintat SSMG cu ajutorul filialei PSD ( Stefane ai auzit de Pici?) . Acest tip era bataia de joc a profesorilor la cat de prost este. Nu de putine ori studentii au fost intrebati de ce acest tip fara nicio calitate a ajuns in fruntea unei organizatii studentesti. Noroc cu banii de la Ciumacenco.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cris
  Marți, 13 Decembrie 2011 04:06
  nu putem compara salariile cum nu putem compara calitatea pregatirii profesionale. Mai ales cand e vorba de galati oras fara nici o traditie in acest domeniu.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.