Au venit vaccinurile antigripale de la minister

Au venit vaccinurile antigripale de la minister
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dintre cele 72.000 de doze de vaccin antigripal solicitate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi de la Ministerul Sănătăţii pentru judeţul nostru, au fost trimise doar 18.650 de doze. Acestea vor fi distribuite către cei 260 de medici de familie din judeţ, ţinându-se cont de numărul de bolnavi cronici pe care fiecare medic îl are înscris pe listă.

„Cu toate că numărul de vaccinuri trimise este insuficient, sperăm ca acestea să se dovedească utile în prevenţia cazurilor de gripă. Deşi campania se află în întârziere, administrarea de virus antigripal este încă benefică, pentru că ne va proteja de dezvoltarea altor tulpini de virus gripal. Cei cu un sistem imunitar deficitar pot dezvolta şi două sau trei episoade gripale pe parcursul unui sezon rece”, ne-a explicat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al DSP Galaţi.

Contraindicaţii şi timp de răspuns

Pentru ca o persoană să poată fi vaccinată antigripal, ea trebuie să nu manifeste sindroame febrile sau să nu sufere de boală diareică acută. În cazul în care totuşi manifestă aceste simptome, se va aştepta dispariţia lor, după care va putea fi administrat vaccinul antigripal.

Aşa cum am scris şi într-unul dintre materialele precedente, pentru ca vaccinul antigripal să devină eficient este nevoie de trecerea unei perioade de 14 zile din momentul în care a fost administrat.

Cine va avea prioritate la vaccinare?

„Medicii de familie  trebuie să administreze vaccinul antigripal în primul rând pacienţilor cu afecţiuni cronice, cum ar fi cardiacii, celor cu boli respiratorii şi bolnavilor de diabet. Apoi, în cazul în care vor mai rămâne doze neutilizate, vor putea fi vaccinate şi persoanele care au depăşit vârsta de 65 de ani”, a ţinut să menţioneze dr. Boldea.

Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 700.000 de doze de vaccin antigripal pentru întreaga ţară. DSP Galaţi a achiziţionat 6.400 de doze de vaccin. Jumătate dintre acestea au fost distribuite în instituţiile sanitare din judeţ, cu scopul imunizării personalului medical.

Citit 1269 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2011 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.