Vânzătorii din piaţă - Gerul din spatele tarabelor

Vânzătorii din piaţă - Gerul din spatele tarabelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vânzătorii de la tarabe sunt cei care sunt nevoiţi să înfrunte gerul de afară, pentru a-şi câştiga traiul. Ei stau mai mult de opt ore pe zi în spatele unei tarabe cu legume sau fructe în aşteptarea clienţilor. Se încălzesc cum pot: băuturi fierbinţi, multe haine groase sau se mişcă de pe un picior pe altul. Deşi spaţiul de desfăşurare al comercianţilor e acoperit, aceştia tot sunt înţepeniţi din cauza frigului. Piaţa e plină de vânzători zgribuliţi, dar lipsesc oamenii cei mai importanţi: clienţii. Vedem doar câţiva, care se plimbă rapid printre tarabe şi cumpără la fel de rapid, pentru a evita să umble prin frig. Nu mai stau să negocieze, să caute marfă mai bună sau să mai arunce o privire şi la cele care nu sunt pe lista de cumpărături. „Fără vin fiert şi cafea caldă nu pot sta”

„Fără vin fiert şi cafea caldă nu pot sta la muncă. Vin la 10 dimineaţa şi plec la ora 16. Altfel nu se poate. Şi nici clienţi nu avem. Aşa e iarna, nu avem ce face. Suportăm şi aşteptăm să treacă”, ne spune Paraschiv, un vânzător. Margareta ne-a explicat cum rezistă în frig: „Cu voinţă. Stau aici de la 7 dimineaţa la 7 seara. Este foarte frig dar trebuie să muncim. Eu vând rădăcinoase. Sunt îngheţate bocnă şi nimeni nu le vrea. La sfârşitul zilei văd că nu am vândut mai nimic şi rămân cu marfa”, se plânge aceasta.

„Sunt căutate fructele”

Mihaela vinde fructe şi e mulţumită de vânzarea pe care o face: „Sunt căutate fructele. Mereu se vând, mai ales acum, iarna, când omul vrea vitamine. E mai greu cu gerul. Bine că piaţa e acoperită, altfel era mai rău. Totuşi, eu sunt învăţată să lucrez în aer liber şi rezistam şi afară. Dar patronul e înţelegător: dacă e foarte frig, îmi spune să plec acasă”. Dintre puţinii clienţi care se perindau prin piaţă, am vorbit cu Lidia, o doamnă care tocmai cumpăra cartofi: „E frig, dar trebuie să mergem la piaţă pentru că facem mâncare. Nu prea avem de unde alege, că toată marfa e îngheţată şi preţurile sunt cam la fel”.

Citit 2376 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2012 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.