IMPRESIONANT! Lecţie de spirit civic din scaunul cu rotile

IMPRESIONANT! Lecţie de spirit civic din scaunul cu rotile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O serie de fotografii sosite, ieri, la prânz, pe adresa redacţiei ne-au oferit şansa să aflăm ce înseamnă cu adevărat spiritul civic. Fotografiile trimise de cititoarea noastră, Iulia Giuşcă, arătau un bărbat imobilizat într-un scaun cu rotile, care îşi croia de unul singur drum prin zăpadă cu ajutorul unei lopeţi. Impresionaţi de imaginile primite, reporterii „Vieţii libere” au plecat în căutarea sa, l-au găsit pe eroul din fotografii şi vă prezintă astăzi povestea lui. Un om simplu, care, în ciuda handicapului, demonstrează că spiritul civic nu dispare nici atunci când soarta a hotărât să-ţi mai taie din pofta de viaţă.

L-am găsit pe Florin Cornel Diaconiţa în casă. Era uimit că un gest pe care el îl consideră firesc a putut atrage atenţia presei. Foarte natural, bărbatul ne-a povestit că a vrut să se ducă la cumpărături, dar că zăpada care se adunase peste noapte în faţa blocului îl împiedica să parcurgă în cărucior drumul de la ieşirea din bloc până la rampa din stradă. Astfel, s-a întors în apartamentul în care locuieşte alături de un prieten, şi el imobilizat în scaunul cu rotile, a luat lopata şi a ieşit pentru a deszăpezi cărarea care dădea la stradă. Acesta este momentul în care a fost surprins şi fotografiat de cititoarea care ne-a trimis pozele.

„După ce am terminat de dat zăpada de pe rampa de la ieşirea din bloc, mai mulţi vecini au ieşit la geamuri şi au văzut ce încercam să fac. Deşi nu am făcut lucrul acesta pentru a-i determina şi pe ei să iasă din casă, mărturisesc faptul că mi-ar fi prins bine un pic de ajutor”, ne povesteşte, cu zâmbetul pe buze, Florin.

La aproximativ o oră, atunci când reuşise să deszăpezească o bună parte din alee, trei angajaţi ai Societăţii de Electrificare CFR S.A. sucursala Galaţi, l-au văzut pe geamul biroului şi s-au hotărât să iasă şi să-l ajute.

„Au venit trei bărbaţi cu lopeţi şi m-au întrebat dacă n-am găsit pe nimeni care să mă ajute să dau zăpada la o parte de pe alee. Apoi au curăţat porţiunea care mai rămăsese acoperită de zăpadă şi rampa destinată persoanelor cu handicap”, continuă Florin.

Imobilizat, încă de la vârsta de un an
Născut în Suceava, bărbatul, care acum are 35 de ani, nu-şi mai poate mişca picioarele încă de la un an, atunci când medicii i-au pus un diagnosticat crunt: poliomielită. După ce a absolvit clasele gimnaziale, Florin a hotărât să urmeze o şcoală profesională, cu specializarea confecţii încălţăminte.
„M-am gândit că în această meserie nu am nevoie de picioare. Doar că atunci când am absolvit, fabricile de încălţăminte începuseră să se închidă, motiv pentru care nu mi-am putut găsi de lucru. Timp de şase ani, am muncit la două magazine care comercializau biciclete. Treaba mea era să asamblez cât mai multe biciclete. Cu cât eram mai rapid, cu atât eram plătit mai bine. Era vorba de o muncă sezonieră, desfăşurată doar pe timpul verii. Doar că apoi treaba a început să nu mai meargă nici aici, aşa că am decis să vin în Galaţi. La diverse întâlniri, cunoscusem gălăţeni cu probleme similare şi aflasem şi despre clubul „Sporting Club” din Galaţi, condus de domnul Vasile Cristea”. Aici iau parte frecvent la diverse activităţi. Fac parte şi dintr-o trupă de dans formată doar din persoane aflate în scaun cu rotile”, continuă Florin.

Prima experienţă în Galaţi: i-a fost furat scaunul cu rotile
Ajuns în Galaţi, primul lucru care s-a impus a fost găsirea unui loc în care să stea. A găsit o garsonieră la căminele aflate pe Viaduct, lângă Grupul Şcolar „Anghel Saligni”. Pentru că imobilul se afla la etajul al patrulea, era nevoit să-şi lase căruciorul la parter şi să urce cele patru etaje doar cu ajutorul mâinilor. Într-o seară, după ce uitase căruciorul nesupravegheat, a constatat că acesta îi fusese furat.

„Ne-am întrebat dacă aşa au ajuns lucrurile în România”
După ce ne-am despărţit de Florin, am vrut să stăm de vorbă cu cei trei angajaţi ai CFR, care l-au ajutat să dea zăpada la o parte. L-am găsit doar pe unul dintre ei, care ne-a explicat că se afla în birou alături de colegi, când şefa sa l-a văzut pe Florin cum se chinuia să dea zăpada la o parte. „Atunci ne-am dus, am găsit trei lopeţi şi am plecat să-l ajutăm pe bărbatul aflat în scaun cu rotile. Toţi trei ne-am întrebat dacă aşa au ajuns lucrurile în România. Am văzut unii vecini care stăteau la geam şi se uitau, însă nimeni n-a coborât în faţa blocului cu o lopată”, ne-a povestit angajatul, care a preferat să nu-şi spună numele.

Pe lângă concluziile şi învăţămintele pe care le putem trage din această întâmplare, ceea ce ne-a impresionat a fost atitudinea naturală şi forţa degajată de optimismul lui Florin.

Citit 6115 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2012 14:44

16 comentarii

 • postat de BUBU
  Miercuri, 15 Februarie 2012 22:36
  Sunt mandra ca am cunoscut acest om si ca prin multe exemple ale lui , am invatat ce inseamna sa invingi dezamagirile vietii .... lectia ,,fratelui meu '' .. asa ne spunem noi , poate avea si un titlu ,,, Cum sa ne autogospodarim ''... bravo fratelo tini-o tot asa ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de matei
  Miercuri, 15 Februarie 2012 17:05
  Sunt foarte multe de spus la capitolul bun simt si responsabilitate civica.
  Chiar ajungem sa ne mire cind cineva imobilizat intr-un carut pune mana pe lopata si curata zapada.
  Pe cind altii au mai multe autoturisme care ocupa spatiul verde si trotuarul si nu i-am vazut niciodata sa puna mana pe lopata sa curete zapada.Si cind alti vecini se pun sa curate acea bucatica libera de trotuar de zapada sar cu gura s a nu le inzapezim masinile.
  Cind eram elev din clasa a Va la scoala eram scosi sa curatam zapada din curtea si jurul scolii.Nu stiu daca se mai practica asa ceva prin scoli in ziua de azi.
  Sa nu spunem vorbe mari despre spiritul civic care incepe cu cei 7 ani de acasa.De la modul unde arunci simplu bilet de autobuz sau mucul de tigara.....de aici incep multe.
  Sau oprit ninsorile ce fac autoritatile cu mormanele de zapada de pe marginea arterelor rutiere?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maria
  Miercuri, 15 Februarie 2012 15:03
  Imi cer sincer scuze, Gina. Am crezut ca Florin a primit garsniera de la oficialii orasului. Totusi, imaginea lui urcand pe scari in maini- doare....Mai mult noroc in continuare
  0
  0
  Raportează
 • postat de deaconita florin
  Miercuri, 15 Februarie 2012 13:57
  Apreciez faptul ca sunteti alturi de mine cu sufletul ,este o mare alinare pentru mine. as vrea sa va spun ,cand m-am mutat in galati am inchiriat camera nu mi-sa dat ,dar dorinta de a sta in galati si a-mi cauta ceva sa fac ,am acceptat si la etaj ,va rog nu judecati , am vrut sa fiu activ pentru mine sa nu stau tintuit intre 4 pereti ,si nu imi pare rau ca am lasat in suceava familia,trebuia odata si o data sa ma dezlipesc de iei ,stand langa familie simteam ca viata trece pe langa mine si eu pe langa viata...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iron IQ
  Miercuri, 15 Februarie 2012 12:53
  Acest reportaj nu va rezolva nimic.
  Ne plangem de taxe si impozite, de serviciile comunitare, de sanatate si de cate si mai cate cu telecomanda intr-o mana si cu mobilul in alta.
  Civilizatia a transformat rasa umana in o specie de nesimtiti si insensibili la nivel de comunitate.
  Nu stiu nici o solutie si nu e treaba mea sa o dau dar cred ca scoala si familia nu mai fac nimic in sensul educatiei civice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gina
  Miercuri, 15 Februarie 2012 12:51
  IN ATENTIA ARTICOLULUI POSTAT DE MARIA
  Aceea persoana indolenta,fara inima care i-a oferit o garsoniera la etajul 4,sunt eu...o persoana care i-a oferit de fapt un mic loc si lui intr-o garsoniera de 20 metri patrati in care mai locuiesc deja 4 persoane...daca as fi avut posibilitatea i-as fi oferit si mai mult, deoarece de la EL am invatat ce inseamna cu adevarat sa te chinui sa supravietuiesti. Inainte de a cataloga oamenii si de a comenta,intereseaza-te ...omul fara inima cum imi spui tu,este de fapt o persoana care i-a fost mereu alaturi si totodata si el mie...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maria
  Miercuri, 15 Februarie 2012 12:07
  Incredibil de trist este faptul ca acestui tanar i s-a "dat" la venirea lui in Galati o garsoniera la etajul 4, intr-un bloc fara lift, astfel ca trebuia sa se urce folosind mainile. Nu cred sa fi citit ceva mai barbar , mai grotesc! Cine i-a furat atunci caruciorul a fost un golan, dar cel care i-a "dat" garsoniera, stiind ca acest om de la un an nu merge, cum poate fi categorisit? Indolent, fara inima, fara judecata? Pozitiva mi se pare transformarea acestui tanar, care acum cativa ani a acceptat, probabil fara comentar, sa se mute in garsoniera "data", dar acum nu mai are rabdarea sa stea in casa si sa vada cum troienile acopera intrarea in bloc. Respect imens pentru el, mai ales ca singur si-a dobandit demnitatea! Inca o dovada ca adevaratii handicapati sunt cei aparent sunt sanatosi tun. RESPECT, RESPECT, RESPECT pentru acest tanar! Ii urez din suflet sa nu uite ca este om si sa fie mandru de el. Bravo persoanei care a trimis fotografiile la VL, si cesta este un spirit civic de care avem nevoie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ulysses
  Miercuri, 15 Februarie 2012 11:48
  bravo Cornele RESPECT maxim!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gabi
  Miercuri, 15 Februarie 2012 11:24
  cat il priveste pe D-l Diaconita, jos palaria!!! si, dupa cum se vede si se simte din ce in ce mai mult, nesimtirea e din ce in ce mai mare! Daca era nea' Nicu in fruntea tarii ce mai dadeati voi la lopata!!! acum n-are cine sa va mai dea cu biciul!!! acum totul vi se cuvine!!! Putorilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de anonimul din articol
  Miercuri, 15 Februarie 2012 11:22
  faza e ca atunci cand l-am vazut pe individul care dezapezea din scaunul cu rotile, mie unu mi s-a facut un gol in stomac, si am plecat sa-l ajutam pe nefericit. Faza nu e doar cu dezapezirea...acum 2 sapt ori el ori colegul lui s-a rasturant cu caruciorul lui din cauza zapezii, si sefa care e precizata in articol a fost singura care l-a ajutat sa-l puna in carucior si ABSOLUT NIMENI nu s-a deranjat cu toate ca ala tipa in gura mare din zapada. Ieseau la balcon cu telefonul sa filmeze. DOMNILOR DE LA VIATA LIBERA, am uitat sa-i spun ieri lu' Remus, sa se duca in spatele ANL-urilor sa vada ce masini sunt in parcare si sa traga o concluzie ce fel de oameni au ajuns sa stea in aceste ANL-uri...oameni nevoiasi...nu gluma...cel putin in scarile unde am fost noi cei 3 stau si de la Politia de Frontiera sau de la Politia Comunitara care pleaca cu masini de peste 10 mii de EUR dar sunt oameni care nu-si permit o rata la o casa deci ar trebui sa-i intelegem.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gabi
  Miercuri, 15 Februarie 2012 11:19
  si ce te faci cand muncesti ca vita, deszapezesti strada aproape in totalitate si iese vecinul de alaturi si-si arunca toata zapada din curte pe strada... strada pe care tu (si inca unul, hai maxim doi) au muncit cateva ore bune... si, pe vecin, il doare la basca... el n-are masina si nu-l intereseaza!!! sunt curioasa daca s-ar imbolnavi vecinul si n-ar putea sa intre salvarea sau daca i-ar lua foc casa si n-ar intra pompierii... gandire de molusca!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALEXANDRA
  Miercuri, 15 Februarie 2012 11:04
  Bravo,Cornel.Ai venit de la Suceava sa dai o lectie de simt civic galatenilor care l-au cam uitat.BRAVO,BRAVO,BRAVO! iar pentru locatarii acelui bloc ce au ''ajutat'' cu privirea...RUSINE...RUSINE...RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Miercuri, 15 Februarie 2012 10:01
  poate astfel invata si alti locatari din galati cum se foloseste o lopata! pe care altfel ii auzi cum se vaita ca se circula greu pe trotuarele orasului! RUSINE puturosilor, ...JOS PALARIA PT DOMNUL DIACONITA SI PENTRU CEI CARE L-AU AJUTAT!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ina
  Miercuri, 15 Februarie 2012 09:44
  In orice tara civilizata trebuie sa-ti faci tu singur curatenie (zapada, frunze, etc) in fata/ in jurul casei / blocului. Daca cineva se accidenteaza pe locul unde esti raspunzator trebuie sa platesti cheltuieliile ce provin.
  Ne place cand ne ducem in alta tara ca e curat, flori etc dar noi nu facem nimic, asteptam sa cada din cer, sa faca statul sau vecinul. Ce ar fi sa incepem cu noi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gerul
  Miercuri, 15 Februarie 2012 08:30
  Acest reportaj trebue distribuit in zonele inzapezite unde sa ne fie cu iertare in primele zile pe strada nu am vazut decat armata jandarmi , oamenii de la salvare si BATRANI nu am vazut tineri ( decat cativa in crasma) dupa ce a stat viscolul si au inceput sa soseasca pomana satele s-au mai bine spus cei apti de munca s-au trezit la viata si la mana intinsa . Tot resprctul pentru oamenii gospodari care au pus mana pe lopata si cu puterile lor scazute incercau sa se desapezeasca singuri . DE 20 de ani am fost invatati numai cu pomeni . TREZITIVA -fratilor si nu mai tolerati LENEA - Romania nu este asta ce ati facut din tara domnilor POLITICIENI???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Leproasele vremuri a celor 22 de ani trecute.
  Miercuri, 15 Februarie 2012 02:24
  Care ,,civic''?Este un strop,un strop de umanism într-o mare de hiene transformate timp de 22 de ani de educație originală a oamenilor de la putere,leprele ale puterii comuniste apuse.Comunism care va apare înapoi prin grija partidelor frățești ce au mai mult legături cu crima organizată sau mafie de stat. Pierderi colaterale? 2 500 000 DE PERSOANE.Aduce a holocaust românesc!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.