Pensionarii, marii supravieţuitori
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pensionarii, marii supravieţuitori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Judeţul Galaţi are 124.039 de pensionari, oameni care în mare parte, după zeci de ani de lucru, supravieţuiesc dintr-o „amărâtă de pensie” *

O analiză a Casei Judeţene de Pensii Galaţi relevă faptul că la aceste vremuri de criză, venitul mediu net pe cap de pensionar gălăţean este de 844 lei pe lună, cu aproape 100 de lei mai mult faţă de media pe ţară, care e de 753 lei pe lună. „Media” include însă pensionari şi pensionari, unii care au venituri de 1.000-2.000 pe lună şi alţi necăjiţi, de exemplu, persoanele cu handicap I, care chivernisesc lunar 598 lei, iar cei cu ajutor social doar 199 lei.

Din statistici reiese că pensionarii noştri au asigurată doar pâinea de zi cu zi. Însă este pensia suficientă pentru un trai decent. Oblojeşte ea durerile celor de vârsta a treia?

Repetatele scumpiri

„Nu trăim, ci supravieţuim, ne târâm şi facem slalom printre scumpirile care nu se mai opresc. Cu cei 910 lei pe lună, fireşte că merg întâi ca să-mi achit datoriile curente, care se ridică la 150-200 lei pe lună. Apoi încerc să-mi fac socotelile pentru reţeta medicală, şi ea vreo 200 lei lunar dacă e compensată. Din cei aproximativ 500 de lei, încep să scad cheltuielile pentru ceva alimente şi, înainte cu o săptămână de data când primesc pensia, nu mai am nici bani de pâine. Şi atunci trec pe ceai. Pot zice că sub acest aspect trăiesc mediocru”, spune Elena Zavorotski, în vârstă de 72 de ani.

„Am o pensie de 700 lei pe lună şi din ea îl ţin şi pe fiul meu, în vârstă de 46 de ani, fiindcă a rămas fără serviciu. Nu pot exprima în cuvinte cum este să trăieşti cu aşa un venit lunar. Când vine pensia nu ştiu pe ce să împart mai întâi bănuţii; niciodată nu reuşesc să-mi acopăr datoriile. Am şansa să locuiesc la casă şi mai am o legumă în grădină, dar e greu.  Eu nu am televizor şi mă mai supăr pe băiat când văd că stă tot timpul cu televizorul deschis”, povesteşte Gherghina Popa, în vârstă de 80 de ani.

„Eu am o pensie de 1.400 lei; nu e o pensie mică, de vreme ce alţi pensionari trăiesc la limita subzistenţei cu câteva sute pe lună. Dar de ceva timp am pe cineva în familie cu probleme de sănătate şi nu e prea uşor. Închipuiţi-vă cum este pentru cei care au un venit mult mai mic!”, ne-a spus G. Ghioc.

„Pensia mea nu e cine ştie ce, e 1.080 lei, cu cea a soţiei ne ridicăm la 1.700 lei pe lună. Abia reuşim să ne achităm datoriile lunare, dar nu reuşim să facem nimic în plus. Acum suntem la CAR Pensionari ca să facem un împrumut", zice Miron Virgil, în vârstă de 78 de ani.

Citit 3016 ori Ultima modificare Duminică, 03 Iunie 2012 15:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.