Autorităţile au descoperit „magazinele de vise”

Autorităţile au descoperit „magazinele de vise”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi „Viaţa liberă” a anunţat încă de anul trecut că „magazinele de vise” funcţionează fără probleme, autorităţile gălăţene abia ieri au aflat şi au decis să ia măsuri * Judeţul Galaţi se află pe ultimul loc în ţară ca număr de poliţişti la suta de mii de locuitori *

Siguranţa cetăţeanului a fost principalul subiect de discuţie la şedinţa de marţi a Comisiei de Dialog Social. Din păcate, şefii instituţiilor deconcentrate nu s-au sinchisit să participe la reuniune, multe scaune rămânând goale (foto 1).

Pe rând, şefii Poliţiei Judeţene (foto 2), Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare au prezentat câte un raport asupra activităţii pe 2008.

Ultimii la infracţiuni

Inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef de poliţie Fănel Aramă, a subliniat că judeţul se situează pe ultimul loc ca număr de poliţişti la suta de mii de locuitori. „În anul 2008, la nivelul judeţului Galaţi au fost constatate 6.746 infracţiuni. La nivel naţional, la infracţiuni constatate, ne situăm pe locul 42, cu o rată a criminalităţii de 1.099 infracţiuni la 100.000 de locuitori. Suntem ultimii din ţară şi asta e bine, avem un număr mic de infracţiuni”, a spus comisarul şef Aramă.

8001 de misiuni pentru jandarmi

Inspectorul-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, colonel Ovidiu Sîrbie a declarat că în anul 2008, au fost organizate un număr de 8001 misiuni de ordine publică, cu o medie de 83 jandarmi pe zi. Rezultatele au fost: infracţiuni constatate - 165, infractori depistaţi - 238, persoane sancţionate contravenţional - 898,  valoare amenzi - 30.1285 lei, urmăriţi general prinşi - trei”.

Pentru că începe returul campionatului naţional de fotbal, colonelul Sârbie a subliniat că se impune constituirea sau reactualizarea Comisiei Judeţene de acţiune pentru prevenirea violenţei în sport.

O ţigară halucinogenă

Gheorghe Dârjan, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare, a fost cel care a ridicat problema „magazinelor de vise”, „ce oferă spre vânzare droguri uşoare, care tentează şi predispun elevii la acte şi fapte ilegale”. Directorul executiv al Prefecturii, Vasile Pârlog, s-a arătat uimit de existenţa lor şi a cerut detalii, parcă nevenindu-i să creadă că există aşa ceva în Galaţi, deşi „Viaţa liberă” a relatat pe larg despre acest subiect încă de anul trecut.

„În momentul de faţă, pe raza municipiului avem patru asemenea magazine de vise”, a spus Dârjan. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu i-a atras atenţia să nu mediatizeze adresele acestor magazine. Dacă era un pic mai vigilentă, ar fi sesizat că în fiecare zi, în drum spre spital, trece pe lângă un "magazin de vise".

Pârlog a ţinut să ştie ce anume comercializează aceste firme şi dacă sunt legale: „Vreau să vă spun că am o asemenea ţigară. 30 de lei costă, şi minorii sunt curioşi. Am sesizat Crima Organizată şi Comisia Antidrog şi sunt considerate droguri uşoare. Magazinele funcţionează legal, au autorizaţie de funcţionare”, a subliniat Gheorghe Dârjan.

La rândul său, dr. Costinela Georgescu i-a cerut lui Dârjan o notă privitoare la existenta acestor magazine. Directoarea DSP a cerut ca un medic să facă parte din comisia care se va ocupa de magazine, pentru a putea spune care este efectul substanţelor halucinogene şi a drogurilor uşoare.  

Autorităţile au stabilit că subiectul viitoarei şedinţe a Comisiei de Dialog Social vor fi drogurile şi „magazinele de vise”, iar şefii Poliţiei, Prefecturii şi DSP au rămas ieri la discuţii pentru a stabili „planul de atac”.

Citit 3353 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.