Rază de lumină pentru 70 de copii

Rază de lumină pentru 70 de copii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

70 de copii de vârste cuprinse între 7 şi 14 ani vin de mai bine de trei ani la Centrul multifuncţional al Bisericii „Sf. Spiridon” din Galaţi. Acasă la Sfântul Spiridon, cei mici au casă, masă şi şcoala de după şcoală, printr-un parteneriat comunitar între parohie, Primăria Galaţi şi Şcoala nr. 16. „Chiar dacă este vacanţă, am organizat Şcoala de vară, un proiect la care au pus umărul toţi cei trei parteneri şi prin care aducem o rază de lumină pentru 70 de copii ce provin din familii necăjite. Pe timpul vacanţei, ei sunt antrenaţi la activităţi recreativ-educative şi sunt beneficiarii unei mese calde pe zi”, ne spune părintele Vasile Mogoş, paroh la Biserica „Sf. Spiridon”.

Micii asistaţi sunt elevi ai Şcolii nr. 16 şi doar patru dintre ei provin de la Şcoala nr. 24. Proiectul este rod al binecuvântării lui Dumnezeu şi al Arhiereului Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Casian.

Chiote de copii

În plină vacanţă, în curtea bisericii răsună rugăciunea Sfântului Spiridon, dar şi chiotele copiilor. Programul de vacanţă diferă de cel din timpul anului şcolar. Grupa mică joacă puzzle la „Fermă”. „Doamna educatoare, unde aşez pasărea (era o gâscă) aceasta?”, întreabă nedumerit Andrei, în vârstă de 5 ani. „Pe lac!”, îi indică locul pe harta desenată educatoarea Mihaela Hagiu.

Andrei mai are un frate la Aşezământul „Sf. Spiridon”, pe Ionuţ, în vârstă de 8 ani, clasa a III-a la Şcoala nr. 16. Cei doi fraţi sunt beneficiari ai Şcolii de vară în urma anchetei sociale pe care au făcut-o voluntarii proiectului, în frunte cu Mariana Mogoş, director al Şcolii nr. 16. "Venitul pe membru de familie nu trebuie să depăşească 350 lei pe lună", ne explică profesoara Nicoleta Hammerschmidt, lucrător social la Şcoala de vară.

Bucuriile ziditoare de suflet

Nicoleta este una din cele peste 40 de voluntare care vin la Şcoala de vară cu certitudinea că beneficiile sunt şi de o parte şi de alta, fiindcă în Biserică ştim bine că numai "dăruind vei dobândi".  "Cei mici şi familiile lor ştiu că aici învaţă lucruri utile şi ziditoare de suflet, iar noi, voluntarii, avem bucuria că facem ceva util şi că nu ne lăsăm sub povara anilor şi a singurătăţii”, ne spune profesoara (de matematică) Lorica Grigoraş, voluntară în al IV-lea an de activitate.

Cum clopoţelul este şi el în vacanţă, săptămâna viitoare cei 70 de copii aşteaptă nerăbdători să meargă, pe grupe, la Grădina Botanică, la mănăstiri, la Grădina Zoologică şi la un film de desene animate "3D".

Citit 1428 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2012 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.