Aşezământul "Sfântul Vasile cel Mare" din Galaţi - Casă şi masă pentru orfani şi săraci

Aşezământul "Sfântul Vasile cel Mare" din Galaţi - Casă şi masă pentru orfani şi săraci
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

30 de copile orfane sau provenite din familii sărace au găsit o mână întinsă în "Casa Sfinţilor", la aşezământul gălăţean "Sfântul Vasile cel Mare şi Cuvioasa Paraschiva". Proiectul a fost iniţiat în 1999 de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos. Este un parteneriat plin de rezultate între Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Primăria Galaţi, iar cele 30 de tinere au asigurate masa şi casa, într-un loc în care învaţă arta de a trăi frumos.

Rezultate de excepţie

În proiecte de excepţie şi rezultatele sunt pe măsură. "În anul de învăţământ 2011-2012, mai bine de jumătate dintre tinerele noastre au obţinut medii cuprinse între 9,10 şi 9,97, iar câteva au medii între 8,10 şi 8,97. Doar două dintre asistatele noastre au încheiat cu medii nesatisfăcătoare; una cu media de absolvire sub 8,00, iar alta sub 7,00, motiv pentru care în cele două cazuri am încetat acordarea serviciilor sociale", ne-a spus părintele Cristian Podaşcă, directorul Aşezământului Sfântul Vasile cel Mare din Galaţi.

Între beneficiarele aşezământului sunt şi studente, tinere care practic au crescut şi s-au format  în Casa Sfinţilor. Este o bucurie pentru maicile de aici, pentru părintele-director şi instructorii de educaţie să ne spună că trei dintre asistate sunt studente cu medii de peste 9,50. "Este un semn bun că asistatele au înţeles eforturile comunităţii de a le da o şansă în viaţă", adaugă părintele.

Olimpiadele nu lipsesc

În ciuda prejudecăţilor lumii moderne, asistaţii nu sunt supuşi unui program intens de catehizare, deşi proiectul este derulat într-un aşezământ aflat în grija Bisericii. "Fireşte că regula de bază este participarea la rugăciune când e timp, dar elevele noastre sunt implicate şi la multe alte activităţi cultural-educative şi de voluntariat. Câteva dintre ele au fost antrenate la olimpiadele şcolare şi au ajuns până la faza Judeţeană, unde au obţinut note peste 8. Una dintre ele s-a clasat la Faza Naţională, disciplina Pedagogie şi alta la disciplina Educaţie pentru sănătate, unde au obţinut Diplome pentru Creaţie şi de Participare", a spus părintele Cristian.

În cadrul aşezământului mai există 70 de copii de care oamenii de bine au grijă. Este vorba despre beneficiarii Centrului multifuncţional "Speranţa", alt parteneriat comunitar în care s-a investit mult suflet.

 

Citit 4436 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2012 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.