Aşezământul "Sfântul Vasile cel Mare" din Galaţi - Casă şi masă pentru orfani şi săraci

Aşezământul "Sfântul Vasile cel Mare" din Galaţi - Casă şi masă pentru orfani şi săraci
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

30 de copile orfane sau provenite din familii sărace au găsit o mână întinsă în "Casa Sfinţilor", la aşezământul gălăţean "Sfântul Vasile cel Mare şi Cuvioasa Paraschiva". Proiectul a fost iniţiat în 1999 de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos. Este un parteneriat plin de rezultate între Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Primăria Galaţi, iar cele 30 de tinere au asigurate masa şi casa, într-un loc în care învaţă arta de a trăi frumos.

Rezultate de excepţie
În proiecte de excepţie şi rezultatele sunt pe măsură. "În anul de învăţământ 2011-2012, mai bine de jumătate dintre tinerele noastre au obţinut medii cuprinse între 9,10 şi 9,97, iar câteva au medii între 8,10 şi 8,97. Doar două dintre asistatele noastre au încheiat cu medii nesatisfăcătoare; una cu media de absolvire sub 8,00, iar alta sub 7,00, motiv pentru care în cele două cazuri am încetat acordarea serviciilor sociale", ne-a spus părintele Cristian Podaşcă, directorul Aşezământului Sfântul Vasile cel Mare din Galaţi.

Între beneficiarele aşezământului sunt şi studente, tinere care practic au crescut şi s-au format  în Casa Sfinţilor. Este o bucurie pentru maicile de aici, pentru părintele-director şi instructorii de educaţie să ne spună că trei dintre asistate sunt studente cu medii de peste 9,50. "Este un semn bun că asistatele au înţeles eforturile comunităţii de a le da o şansă în viaţă", adaugă părintele.

Olimpiadele nu lipsesc
În ciuda prejudecăţilor lumii moderne, asistaţii nu sunt supuşi unui program intens de catehizare, deşi proiectul este derulat într-un aşezământ aflat în grija Bisericii. "Fireşte că regula de bază este participarea la rugăciune când e timp, dar elevele noastre sunt implicate şi la multe alte activităţi cultural-educative şi de voluntariat. Câteva dintre ele au fost antrenate la olimpiadele şcolare şi au ajuns până la faza Judeţeană, unde au obţinut note peste 8. Una dintre ele s-a clasat la Faza Naţională, disciplina Pedagogie şi alta la disciplina Educaţie pentru sănătate, unde au obţinut Diplome pentru Creaţie şi de Participare", a spus părintele Cristian.
În cadrul aşezământului mai există 70 de copii de care oamenii de bine au grijă. Este vorba despre beneficiarii Centrului multifuncţional "Speranţa", alt parteneriat comunitar în care s-a investit mult suflet.

 

Citit 4259 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2012 17:42

3 comentarii

 • postat de Crinuta
  Marți, 17 Iulie 2012 23:43
  Draga Crin,
  vad ca esti foarte multumit de tine insuti... E semn ca ai mare nevoie de pace si de rugaciune, si de buna crestere. Cat depre tivialitati, cuvinte care nu au legatura cu bunul simt al unui dialog - desi, observ ca tare iubiti monologul! - ele nu-si vor gasi locul aici. poate in cloaca in care traiti domnia voastra. Ce rost are sa inveninam atatia oameni, pentru supararile si frustrarile dv?
  0
  0
  Raportează
 • postat de crin-casio
  Marți, 17 Iulie 2012 01:43
  ce bine ca stergeti comentariile.
  am avut doua si au disparut! f.f.f.bine!
  asta inseamna ca va supara adevarul sau pardon,opiniile care pot fi pro sau contra.
  dumneavoastra nu acceptati decit ......................
  P.S. pardon,IPS
  sunt multumit ca am reusit sa va deranjez.
  pace voua!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pavel
  Vineri, 13 Iulie 2012 10:39
  Un loc binecuvantat de Dumnezeu,in care se nevoiesc pentru acesti copii zi si noapte, alaturi de Parintele Podasca,obstea maicutelor conduse de Stavrofora Ieronima si Parintele RUGATOR CLEOPA.Dumnezeu sa le ajute...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.