De 15 ani / O "Familie" de împrumut pentru copiii săraci
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

De 15 ani /  O "Familie" de împrumut pentru copiii săraci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Centrul de zi al acestei fundaţii ţine uşa deschisă pentru 50 de suflete necăjite
Fundaţia „Familia” este una dintre organizaţiile din municipiul nostru care, de 15 ani, nu a încetat să fie ceea ce şi-a propus încă de la înfiinţare: uşă deschisă şi sprijin pentru 50 de copii care provin din familiile cu o stare materială precară. Prin Centrul de zi, "Familia" a salvat, an de an, de la abandon şcolar şi de la o viaţă plină de nevoi multe suflete nevinovate. Puţinii angajaţi (cu jumătate de normă) ai centrului fac şi astăzi eforturi, cu multă dragoste şi răbdare, pentru a-i scoate pe cei 50 de asistaţi, implicit şi pe familiile lor, din necazuri şi nevoi.

Chiote de copii

În plină vacanţă, Centrul de zi „Familia” este înviorat de chiotele celor mici, care mai ales în vacanţă vin cu mare drag la centru, unde citesc, se joacă, pictează. Grijile pentru teme sunt amânate. Încă e vacanţă. Aici, copiii uită de sărăcia de acasă şi de problemele mari ale  părinţilor. „Avem copii cu familii dezmembrate şi siguranţa lor pentru ziua de mâine ţine de pâinea pe care o aduce unul dintre părinţi, de regulă mama. Sunt şi copii din familii care au ambii părinţi, dar în care doar unul dintre adulţi lucrează şi venitul lor nu depăşeşte 400-500 de lei pe lună, bănuţi pe care trebuie să-i împartă pentru necesităţile a cel puţin patru-cinci persoane. Între criteriile de selecţie se numără şi cel potrivit căruia venitul pe membru de familie nu trebuie să depăşească 238 de lei pe lună”, ne explică Mariana Robea, director al Fundaţiei "Familia”.

Din toamă vin şi preşcolarii

Până acum, micii asistaţi ai „Familiei” erau selectaţi dintre copii cu vârstă cuprinsă între 7 şi 14 ani. Realitatea însă cere o altfel de abordare. „Din această toamnă, vom încerca să fim un sprijin şi pentru familiile sărace care au copii de vârstă preşcolară, fiindcă am observat că, în timpul vacanţei, mulţi dintre micii noştri beneficiari îşi aduc fraţii mai mici la centru, pentru că nu au cu cine să-i lase acasă”, adaugă interlocutoarea.

Categorii de servicii

La centrul de zi, fiecare copil al „Familiei” are parte de o masă caldă, atât în perioada şcolii, cât şi în vacanţă. Alimentele sunt asigurate prin Cantina de Ajutor Social a Primăriei. Printre servicii se numără supravegherea şi sprijinul pentru pregătirea temelor, consilierea psihologică şi, periodic, consilierea duhovnicească.

Însă, lipsurile celor de la „Familia” nu sunt de ordin afectiv, cât mai ales de natură materială. „Pe cât posibil, la marile sărbători de peste an încercăm să le fim de ajutor. Pentru că în curând va începe noul an şcolar, prin programul ˝Alege Şcoala˝ i-am pregătit fiecărui copil ghizdanul cu rechizitele necesare. Cu sprijinul Primăriei Galaţi, am reuşit adeseori să îndulcim unele perioade din viaţa lor de familie, la Paşti,la  Crăciun, în alte momente de peste an”, spune Maria Robea.

Răbdare şi dragoste

Seriozitatea, răbdarea şi dragostea pentru aproapele au făcut ca, de-a lungul anilor, oamenii inimoşi de la „Familia” să le facă mai senină copilăria câtorva sute de semeni din municipiul nostru. Să dea aripi în viaţă unor făpturi nevinovate, care au avut neşansa de a se naşte în case pline de nevoi. Pe fondul sărăciei cronice care s-a abătut peste români, e bine că avem "Familia", rău este că nu avem destule ONG-uri care să ţină uşa deschisă.

Cât despre satisfacţiile materiale ale animatorilor de la "Familia", ele sunt simbolice şi sunt completate de cele sufleteşti. „Beneficiarii noştri din primii ani de activitate sunt acum oameni mari, unii au ajuns studenţi, alţii lucrează. E frumos când îi reîntâlnim şi, dacă ne mai şi mulţumesc, nouă sau celor care au început activitatea la această fundaţie, înseamnă că ne-am atins scopul, că am intervenit în bine în viaţa lor, la momentul potrivit”, ne spune Mariana Robea.

Citit 1228 ori Ultima modificare Vineri, 07 Septembrie 2012 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.