Campanie "Viaţa liberă" - "Case care mor" - Un proces ameninţă două secole de istorie
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Campanie "Viaţa liberă" - "Case care mor" - Un proces ameninţă două secole de istorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă nu atât de cunoscută precum alte clădiri vechi şi deosebite din Galaţi, casa situată pe strada Gării, la numărul 53, are încrustat în ziduri, alături de elementele decorative unice, parfumul a peste două secole de istorie. Faţada care dă spre stradă, deşi deosebită, ne lasă să ghicim doar în mică măsură dimensiunile impresionante ale clădirii, ce se dezvăluie ochiului curios abia odată intraţi în curte.

Casa Ocolului silvic

Elvira Condrea are 80 de ani şi locuieşte de peste 55 de ani într-unul dintre cele şase apartamente ale clădirii. Pentru aproape o oră, într-o după-amiază caldă de început de toamnă, ea a fost ghidul nostru prin peste jumătate de veac de amintiri. "Sunt veterana curţii", ne spune bătrâna, cu un licăr de melancolie uşor perceptibil în privire.

"Când am ajuns aici împreună cu soţul meu, casa aparţinea Direcţiei silvice. Pentru că instituţia şi-a mutat sediul, directorii au hotârăt ca în spaţiul rămas gol să fie mutate familiile salariaţilor. La început, clădirea nu era delimitată pentru locuit. Accesul se făcea pe un hol comun şi toate familiile aveau la dispoziţie doar o toaletă. Nici instalaţie de apă nu aveam, singura sursă fiind un robinet din curte. După câţiva ani, la cererea chiriaşilor, au venit cei de la IGLAC şi au delimitat apartamentele", continuă veterana curţii.

Probleme în paradis

De peste 15 ani, proprietarii pendulează între două extreme. Pe de o parte, fiecare e mândru că locuieşte într-una dintre cele mai vechi case din oraş. Reversul medaliei constă însă în faptul că statutul de monument istoric îi împiedică să aducă modificări apartamentelor. "Iarna bate vântul în casă şi stăm la sub 10 grade Celsius. În restul anului, pânza freatică care se ridică umezeşte podeaua beciurilor, apărând astfel mucegaiul. Înainte de Revoluţie veneau de la Primărie, cam o dată la 20 de ani, şi făceau reparaţii capitale. În ultimii 22 de ani, însă, autorităţile par că ne-au uitat", ne explică resemnată interlocutoarea noastră.

Din 1996, atunci când imobilul a fost revendicat de foştii proprietari, trăim cu frica că putem fi oricând nevoiţi să plecăm de aici. "Primăria se află în litigiu cu vechii proprietari. De ani de zile aşteptăm verdictul. Până la pronunţarea sentinţei, clădirea continuă să se degradeze, deoarece nimeni nu are voie să intervină", se plânge Corina Cojocea, un alt proprietar.

Este necesară o restaurare urgentă

"Dacă faţada dinspre stradă este mai săracă în elemente decorative, cea din curte prezintă o arhitectură deosebită, cu elemente decorative zoomorfe şi vegetale. Acestea se prezintă ca nişte pandantive asupra ferestrelor din lemn. Deasupra uşii de la intrare se află o frumoasă copertină din lemn, acoperită cu tablă. Brâul ce înconjoară faţadele conferă monumentalitate şi parfum de epocă. Din cauza apei care s-a prelins pe pereţi, unele ornamentaţii au căzut, fapt ce necesită reparaţii urgente", ne-a explicat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi.

Citit 2450 ori Ultima modificare Vineri, 07 Septembrie 2012 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.