Fumatul ucide anual zeci de mii de români

Fumatul ucide anual zeci de mii de români
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Circa şase milioane de persoane decedează anual din cauza fumatului * Puţin peste cinci milioane sunt fumători activi, în vreme ce peste 600.000 sunt fumători pasivi


28 la sută dintre fumătorii pasivi sunt copii, care sunt nevoiţi să inspire aerul îmbibat cu fum de ţigară din locuinţe. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în anul 2030, fumatul va cauza anual peste opt milioane de decese.

“Câştigă independenţă faţă de tutun”

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a III-a zi de joi a lunii noiembrie, atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, fie că e vorba de fumători activi sau de cei pasivi. În perioada 15 noiembrie - 30 noiembrie 2012, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi va desfăşura Campania de celebrare a  Zilei Naţionale fără Tutun. Sloganul ales este: “Caştigă independenţă faţă de tutun”. Printre activităţile desfăşurate se număra afişarea de postere în instituţii de învăţământ, distribuirea de ghiduri de specialitate şi de pliante, discuţii interactive şi întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei.

În România, fumatul ucide peste 33.000 de persoane anual, 70 la sută dintre acestea având vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. Unul din patru decese are loc înaintea vârstei de 35 ani şi este cauzat de boli în legătură cu fumatul. În medie, fumătorii decedaţi prematur ar fi trăit cu 21 de ani mai mult în absenţa acestui viciu.

Conform studiului Global Adult Tobacco Survey (GATS), lansat de Ministerul Sănătăţii în urmă cu un an, majoritatea fumătorilor din România sunt bărbaţi. Dintre aceştia, cei cu studii superioare fumează mai puţin decât cei cu un nivel mai scăzut de pregătire profesională. În rândul femeilor, în schimb, prevalenţa fumatului este mai mare la cele cu studii medii şi superioare decât la cele care au doar studii elementare. Cei mai mulţi fumători au între 25 şi 44 de ani. Principalul tip de produs din tutun utilizat este reprezentat de ţigarete, consumate de 26,5 la sută din populaţie, iar numărul mediu de ţigări fumate pe zi este de 16,6.

Citit 1389 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.