17 decembrie: Sfântul Prooroc Daniil

17 decembrie: Sfântul Prooroc Daniil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sfânt Prooroc Daniil s-a născut în Ierusalimul secolului VI, înainte de Hristos şi este unul dintre prorocii mari ai Vechiului Testament. A trăit cu mai bine de 500 înainte de Hristos şi el, văzător cu duhul, a prezis venirea lui Mesia. Luat în robie de tânăr, Daniil a trăit toată viaţa la curtea vestitului împărat Nabucodonosor din istoricul Babilon. Aici, alături de Sfinţii trei Tinerii – Anania, Azaria şi Misail, pomeniţi tot astăzi - a fost pus să înveţe. În ciuda acestui privilegiu, niciunul dintre ei nu şi-au uitat credinţa în Dumnezeu, cunoscut fiind că locuitorii vechiului Ierusalim erau monoteişti. În mijlocul păgânului Babilon, cei patru L-au descoperit şi L-au arătat pe Dumnezeu. Daniil a ocupat funcţii înalte chiar la curtea regelui Nabucodonosor; el i-a tălmăcit împăratului un vis despre o statuie dărâmată, astfel, prevestind dărâmarea credinţei în falsul "dumnezeu" la care se închinau babilonienii.

Istoria vechitestamentară relatează şi despre alte fapte minunate: prorocul a salvat onoarea Suzanei,  o tânără defăimată pe nedrept de doi bătrâni; a făcut nenumărate proorociri la curtea împăraţilor Nabucodonosor, Baltazar, împărat al chaldeenilor, Darius şi Cirus.

În vremea lui Cirus, Proorocul Daniil a avut „visul celor şapte săptămâni de ani”, ce despart vremea sa de venirea Mântuitorului lumii. Tot Proorocul Daniil a fost înţeleptul care, cu har şi credinţă i-a dezarmat pe păgâni, arătând inclusiv regelui că idolul Bel este un simplu obiect, un chip cioplit, modelat din ţărână, iar pe dinafară poleit cu aramă. În Vechiul Testament,  „Cartea Daniil” este cea care ne oferă mai multe aspecte din vremea sa. Este pomenit în Biserica de Răsărit pe 17 decembrie.

Citit 2097 ori Ultima modificare Duminică, 16 Decembrie 2012 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.