CONTROVERSE Medic în sistemul public angajat şi la privat
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

CONTROVERSE Medic în sistemul public angajat şi la privat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, afirmă că decizia ca medicii din sistemul de stat să nu mai lucreze şi în privat ar fi "o lovitură pentru ambele sisteme", care ar determina mulţi doctori să plece din ţară.

"Numărul medicilor din sistemul sanitar din România a coborât sub 40.000 şi nu înţeleg cum vor fi ocupate posturile atât în sistemul public, cât şi în cel privat, dacă nu există personal. Va fi o lovitură pentru ambele sisteme. Dacă se va lua această hotărâre, medicii din România, care sunt de zece ori mai prost plătiţi decât în alte ţări, vor alege să plece. Problema care ar fi trebuit să se discute în Guvern este aceea că aşa cum s-a găsit un miliard de euro pentru plata companiilor s-ar fi putut găsi şi 40 milioane de euro pentru dublarea veniturilor rezidenţilor. Deocamdată, nu s-au ocupat nici posturile scoase la concurs de fostul ministru Vasile Cepoi. Sunt zone în care concursul s-a organizat de patru - cinci ori şi posturile nu s-au ocupat din lipsa medicilor", a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele CMR.

Într-o notă prezentată miercuri Guvernului, Ministerul Sănătăţii arată că dubla calitate de angajat a personalului medical trebuie analizată, având în vedere, pe lângă aspectul criticabil al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private, şi perspectiva unui potenţial conflict de interese între calitatea simultană de angajat în sistemul privat şi în cel public a unui cadru medical, în special dacă acesta are şi o funcţie de conducere.

Citit 2051 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2013 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.