5 iunie - Ziua Mondială a Mediului: Oricine poate să distrugă sau să apere natura

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului: Oricine poate să distrugă sau să apere natura
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ce este mediul? Pământul, aerul şi apa. Este spaţiul locuit şi influenţat de om, spaţiu ce îi poate determina sau schimba existenţa şi care-i poate influenţa total ori parţial, în bine sau în rău, modul de viaţă.

Media prezintă şi analizează constant problemele mediului. Ştiri laconice, comentarii ample, interviuri, toate previn lumea că se află pe marginea unui abis dincolo de care nu există decât neantul. A sosit timpul să nu mai facem comentarii sumbre privind relele făcute de om pe Pământ, nici descrieri de catastrofe determinate de poluare, nici liste de specii dispărute. Este vremea adoptării unei atitudini conştiente faţă de mediul înconjurător.

Problemele de mediu ale lumii sunt şi problemele ţării noastre şi ale ţinuturilor gălăţene - aer şi pământ poluate, terenuri erodate, ape murdare, gunoaie împrăştiate fără gropi ecologice, irigaţii nechibzuite, degradarea şi abandonarea terenurilor agricole, defrişări  criminale. De asemenea, reticenţele faţă de centralele pe bază de gunoi selectat, de energia eoliană, de folosirea gazelor de şist...

Aceste probleme reale trebuie să-şi găsească rapid rezolvarea, pentru că rezultatul "jocului" dintre om şi natură nu poate fi decat unul singur - cooperarea cu legile naturii şi ale vieţii de zi cu zi. Acest joc nu au voie să-l piardă nici omul, nici natura.

De la strigătul disperat, sumbru şi pesimist până la avertismentul serios şi lucid, acest semnal trebuie să dea de gândit fiecăruia dintre noi, locuitorii Pământului. Fiecare, la nivelul său de preocupare, este în stare să lezeze grav natura sau să o protejeze, să o întineze sau să o înfrumuseţeze, să contribuie la distrugerea sau la perpetuarea ei, iar omenirea se află acum în faţa unei importante alegeri. Depinde numai de noi...

Citit 2389 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2013 14:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.