Un gălăţean acuză: "Mostră de abuz asupra cetăţeanului plătitor de taxe"

Un gălăţean acuză: "Mostră de abuz asupra cetăţeanului plătitor de taxe"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Vă supun atenţiei o mostră de abuz a Primăriei asupra cetăţeanului plătitor de taxe. Şi mai mult decât atât, îndreptat asupra celor care încearcă să plătească taxele şi impozitele încă din primele zile ale anului, atunci când funcţionarul din Primărie nu s-a trezit încă din hipervacanţele de sărbători. În primele zile ale anului, am plătit impozitul, beneficiind de reducerea de 10 la sută aplicată sumei totale (104 lei, din totalul de 116 lei).

În data de 17 ianuarie 2013, Consiliul Local emite o HCL prin care modifică cuantumul impozitelor. Printr-o adresă din luna iulie, Primăria îmi transmite că am efectuat integral plata impozitelor şi taxelor aferente anului 2013 în primele zile ale lunii ianuarie, dar în conformitate cu HCL nr. 3 mai sunt dator cu o sumă care din corespondenţa ulterioară a reieşit a fi de 19 lei.

Principiul retroactivităţii legii este fundamental, iar orice reglementare fiscală retroactivă este neconstituţională. Conform Constituţiei României, legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Aceste lucruri au fost transmise către instituţia Avocatului Poporului, care clarifică prin subliniere: „Hotărârile consiliilor locale stabilesc nivelurile impozitelor începând cu 1 februarie 2013. Pe cale de consecinţă, noile valori ale impozitelor locale se aplică începând cu data de 1 februarie 2013”.

Primăria, căreia i-am făcut cunoscute toate acestea, refuză în mod abuziv să renunţe la ideea de restanţă de plată şi emite şi o somaţie însoţită de adresa de executare silită! Corespondenta, purtată pe o perioadă de cinci luni, s-a derulat pentru o pretinsă sumă de doar 19 lei, care în fapt se dovedeşte a fi fost calculată greşit. Astfel, în conformitate cu HCL nr. din 2013, au fost majorate taxele astfel că pentru un apartament similar impozitul a ajuns la 123 lei. La aceasta valoare mărită a impozitului achitat în avans, ar fi trebuit a se efectua reducerea valorii cu 10 la sută respectiv 111 lei = plata redusă. Pe cale de consecinţă diferenţa pretinsă ar fi trebuit a fi de 7 lei şi nu 19 lei, cum greşit şi abuziv a fost calculată".

Citit 1869 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2013 16:59

3 comentarii

 • postat de vezi IP-ul
  Marți, 17 Decembrie 2013 08:22
  78.96.40.***
  In anii trecuti am platit in avans taxe si impozite locale de cateva sute de lei (altfel spus, Primaria ar avea sa-mi dea mie cateva sute de lei). Din aceasta suma, In februarie a.c (dupa marire). am taxele anului 2013, mai ramanandu-mi din acei bani platiti in plus cam 150 lei. In vara primesc un plic prin care cei de taxele locale imi multumesc c-am fost constiincios, avand toate taxele si impozitele platite. In noiembrie ce sa vezi ? Plic recomandat cu somatie, executare silita si tot tacamul unde a semnat ca primarul .... primarul: ca mai am sa le dau 30 lei reprezentand ei stiu ce!!! Adica tot eu, cel care as avea de primit de la ei -asa cum ziceam- vreo 150 de lei, care primesc hartie de la ei ca-s in regula cu taxele, mai am de dat 30 de lei ca daca nu draq ma ia!!! Ma duc la taxe si impozite cu toate hartiile unde dau de o tanti plictisita si neincrezatoare dar care verifica totusi cum sta treaba si constata ca "e o greseala" si din cateva apasari pe tastele calculatorului "a reglat-o", adica mi-a luat din cei 150 lei cei 30 de lei "restanta" (care nici ea nu stia ce reprezinta si de unde a aparut).
  "Dati-mi chitanta c-am platit sau o hartie cum ca-s in ordine acum" ii cer eu.
  "Pentru astfel de tranzactii nu am cum sa va dau vreo chitanta sau adeverinta", mi se raspunde.
  Cu o lehamite cat China, neincetand sa ma minunez de incompetenta functionarilor de acolo cu primarul in frunte, plec prostit de 30 de lei, fara vreo hartie ca as fi platit si ca-s OK, si cu stresul ca in felul asta oricand ma pot trezi cu executorul la usa pentru vreo datorie inchipuita de 2 lei !
  0
  4
  Raportează
 • postat de functionarul lenes
  Luni, 16 Decembrie 2013 23:56
  5.13.205.***
  Sunt unii care au zeci de mii de lei la plata impozitului, impozite neplatite de mai bine de 5 ani, si pe care nu-i deranjaza nimeni, nu-i executa nimeni silit. Am inteles ca legea spune ca dupa 5 ani se sterg datoriile. Si atunci ce rost mai are sa platim?
  2
  4
  Raportează
 • postat de am
  Luni, 16 Decembrie 2013 23:56
  109.102.89.***
  numai imbecili la directia de impozite locale galati. am patit ceva asemanator: pentru o suma de 8 lei reprezentand penalitati de intarziere, sunt executat silit si trebuie sa platesc inca 6 lei taxe postale, pentru ca imbecilii nu au catadicsit sa ma informeze altfel. am incercat sa platesc online suma respectiva, dar nu s-a putut, fiindca datoria de baza nu exista. nu-mi ramane decat sa le multumesc imbecililor ca n-au folosit un plic de 100-200 lei pentru a ma instiinta de executare.
  Multumesc imbecililor ca va bateti joc de oameni pe banii si timpul lor !
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.