Un gălăţean acuză: "Mostră de abuz asupra cetăţeanului plătitor de taxe"

Un gălăţean acuză: "Mostră de abuz asupra cetăţeanului plătitor de taxe"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Vă supun atenţiei o mostră de abuz a Primăriei asupra cetăţeanului plătitor de taxe. Şi mai mult decât atât, îndreptat asupra celor care încearcă să plătească taxele şi impozitele încă din primele zile ale anului, atunci când funcţionarul din Primărie nu s-a trezit încă din hipervacanţele de sărbători. În primele zile ale anului, am plătit impozitul, beneficiind de reducerea de 10 la sută aplicată sumei totale (104 lei, din totalul de 116 lei).

În data de 17 ianuarie 2013, Consiliul Local emite o HCL prin care modifică cuantumul impozitelor. Printr-o adresă din luna iulie, Primăria îmi transmite că am efectuat integral plata impozitelor şi taxelor aferente anului 2013 în primele zile ale lunii ianuarie, dar în conformitate cu HCL nr. 3 mai sunt dator cu o sumă care din corespondenţa ulterioară a reieşit a fi de 19 lei.

Principiul retroactivităţii legii este fundamental, iar orice reglementare fiscală retroactivă este neconstituţională. Conform Constituţiei României, legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Aceste lucruri au fost transmise către instituţia Avocatului Poporului, care clarifică prin subliniere: „Hotărârile consiliilor locale stabilesc nivelurile impozitelor începând cu 1 februarie 2013. Pe cale de consecinţă, noile valori ale impozitelor locale se aplică începând cu data de 1 februarie 2013”.

Primăria, căreia i-am făcut cunoscute toate acestea, refuză în mod abuziv să renunţe la ideea de restanţă de plată şi emite şi o somaţie însoţită de adresa de executare silită! Corespondenta, purtată pe o perioadă de cinci luni, s-a derulat pentru o pretinsă sumă de doar 19 lei, care în fapt se dovedeşte a fi fost calculată greşit. Astfel, în conformitate cu HCL nr. din 2013, au fost majorate taxele astfel că pentru un apartament similar impozitul a ajuns la 123 lei. La aceasta valoare mărită a impozitului achitat în avans, ar fi trebuit a se efectua reducerea valorii cu 10 la sută respectiv 111 lei = plata redusă. Pe cale de consecinţă diferenţa pretinsă ar fi trebuit a fi de 7 lei şi nu 19 lei, cum greşit şi abuziv a fost calculată".

Citit 1923 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2013 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.