A 13-a „promoţie” de miri de aur

A 13-a „promoţie” de miri de aur
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mirii cărunţi ai Galaţiului au fost premiaţi ieri, 16 aprilie, la Teatrul Muzical. Nu mai puţin de 112 cupluri pe care legământul căsătoriei le-a unit în urmă cu 50 de ani au primit din mâna primarului Dumitru Nicolae diploma de onoare, cecul de 500 de lei şi garoafe roşii.

A fost a 13-a „promoţie” de familii ajunse la nunta de aur, premiate de către autorităţi. Galaţiul ar avea motive să intre în cartea recordurilor cu atâtea perechi longevive. În cei trei ani de când municipalitatea premiază cuplurile cu jumătate de veac de căsnicie, numărul soţilor care au fost sărbătoriţi se apropie de 3.000. Mirii de aur ai zilei de ieri au primit un dar şi din partea Teatrului Muzical: un spectacol de revistă.

Am stat de vorbă cu câteva perechi încercând să aflăm care este secretul unei căsnicii de peste 50 de ani.

De cealaltă parte a reportofonului

Fostul nostru coleg, jurnalistul Dimofte Bourceanu, a avut emoţii duble: o dată pentru că a fost premiat pentru căsnicia de 50 de ani cu doamna Săndiţa (Zizi), şi încă o dată pentru că s-a aflat de cealaltă parte a reportofonului. Obişnuit, în aproape patru decenii de gazetărie la „Viaţa nouă” şi apoi la „Viaţa liberă” să pună întrebări, să asculte oamenii şi să scrie, dl Dimofte Bourceanu a fost de această dată în postura celui intervievat.

„Este un eveniment foarte important din viaţa noastră. Noi ne-am cunoscut pe 23 august 1955, după demonstraţii, şi de atunci nu ne-am mai despărţit. După patru ani de prietenie, ne-am căsătorit. Am avut o viaţă frumoasă, echilibrată. Ne-am respectat unul pe celălalt. Nu ne-am înjurat sau lovit niciodată. Am fost soţ şi soţie, dar şi prieteni. Am avut şi momente frumoase şi momente grele, am prins tot ce-a fost urât în istoria României, şi război, şi sărăcie, şi cutremure, dar pe toate le-am depăşit cu sănătate de la Dumnezeu, cu cumpătare, muncă, seriozitate”, ne-a declarat dl Bourceanu.

Gazetar timp de 37 de ani, Dimofte Bourceanu a reuşit să împace cu brio şi rolul de familist şi ziarul, ştiind că profesia de jurnalist e una foarte flexibilă. „Sunt membru fondator al ziarului „Viaţa liberă”. Am împăcat şi ziarul şi familia, şi vă mărturisesc că multe nopţi am petrecut la masa de scris acasă”.

Dincolo de un ziarist cu mare implicare către social, dl Bourceanu (nea Tase) este un mare maestru al bucătăriei, mâncarea de fasole şi murăturile lui fiind celebre printre colegi şi prieteni. Dar mai multe despre povestea de viaţă a soţilor Bourceanu veţi afla în viitoarea pagină de Familie a ziarului nostru.

„Mai tac eu, mai tace ea…”

Viorica şi Ilie Iftimie: „Secretul unei căsnicii este înţelegerea. Fiecare trebuie să lase atunci când este cazul. Noi avem un băiat de 43 de ani şi o fiică de 41 de ani, dar şi doi nepoţi care învaţă bine”.

Familia lui Nicolae Miron este numeroasă: patru copii - trei băieţi şi o fată, şi cinci nepoţi - trei fete şi doi băieţi. Din postura de părinţi şi bunici, soţii Miron au sfaturi bune de urmat pentru tinerii care vor să-şi unească destinele:

„Pe vremea noastră nu era ca acum. Atunci şi părinţii erau întrebaţi când făceai pasul să te căsătoreşti cu o fată. Acum băiatul o ia de mână şi o duce acasă. Nu-i convine, o aruncă pe stradă. Atunci era ruşine mare să faci treaba asta. Soţii să se înţeleagă între ei, să fie serioşi, să se îngăduie unul pe celălalt. Cu două cuţite tăioase nimic nu faci. Mai zice ea, mai tac eu, mai zic eu, mai tace ea”.

Bunici de aur

Ion şi Maria Zamfir au venit la sărbătoarea de la Muzical împreună cu mândria familiei, cele două nepoţele. Cea mai mare este studentă la Medicină în anul IV, cea mică, elevă la prestigiosul Colegiu „Vasile Alecsandri”.

Dna Zamfir ne-a mărturisit: „Am nepoţi deştepţi că seamănă cu bunica lor”. Dar şi cu bunicul, am completa noi pentru că prin mâna dlui Zamfir a trecut 80 la sută din export înainte de 1989. „Cea mai mare dragoste la bătrâneţe e să te suporţi unul pe altul”, ne-a spus dna Zamfir, adăugând că în vreme ce soţul a fost dedicat serviciului, misiunea ei a fost familia. Nepoata cea mică ne-a spus emoţionată că şi-ar dori, peste ani, o căsnicie ca a bunicilor ei.

Citit 1579 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.