Păduchii şi râia încă dau bătăi de cap în şcolile gălăţene

Păduchii şi râia încă dau bătăi de cap în şcolile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Triajul epidemiologic efectuat în şcolile din judeţul Galaţi de medici după vacanţa de iarnă a scos la iveală 112 elevi cu păduchi, alţi 12 copii cu scabie (cunoscută în popor şi sub denumirea de râie, scabia este o boală parazitară a pielii, care se manifestă prin mâncărimi, iritaţii şi cădere a părului - n.r.) şi 15 elevi infectaţi cu streptococ. "Dintre cei 53.627 de elevi înscrişi la şcolile din judeţul Galaţi în actualul an şcolar au fost controlaţi 45.200. Toţi cei depistaţi cu probleme au fost trimişi acasă, putând reveni la ore abia după ce vor primi avizul medicului de familie sau a celui de medicină şcolară, acolo unde este cazul. Majoritatea problemelor au fost depistate în mediul rural, ceea ce trimite cu gândul la faptul că nu se respectă normele elementare de igienă", a spus dr. Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În oraşe, triajul a fost făcut de medicii din cabinetele şcolare. În mediul rural, acolo unde reţeaua de medicină şcolară este aproape inexistentă, controalele au fost făcute cu ajutorul medicilor de familie. "Trebuie tras un semnal de alarmă în acest sens. Sperăm ca Ministerul Sănătăţii să aibă în viitorul apropiat în vedere şi îmbunătăţirea reţelei sanitare din şcoli", mai spune sursa citată.

Dincolo de datele oficiale însă, situaţia este una care se rezumă, de cele mai multe ori, la respectarea unor reguli igienice de bun simţ. Actuala programă şcolară nu prevede ore obligatorii de educaţie sanitară, aşa cum se întâmpla cu două decenii în urmă.

Citit 7431 ori Ultima modificare Marți, 04 Martie 2014 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.