Profesor la aceeaşi leafă cu plutonierul

Profesor la aceeaşi leafă cu plutonierul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un nou scandal a apărut între Ministerul Muncii şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ. Conform unei note trimise de Ministerul Muncii la Guvern cu privire la proiectul legii unice de salarizare a bugetarilor, reprezentanţii dascălilor ar fi fost de acord ca un profesor cu gradul I şi o vechime de 10 ani în învăţământ, absolvent de masterat, să fie trecut pe aceeaşi treaptă cu un plutonier adjutant.

La auzul acestui lucru sindicaliştii au sărit în sus: „Nici nu a fost vorba de aşa ceva! Nu vom fi niciodată de acord ca un profesor absolvent de studii postuniversitare să fie plătit la fel ca un angajat care e doar absolvent de liceu”, spune liderul gălăţean al FEN – Constantin Ciosu.

Acesta susţine că cel mai deranjant lucru nu i se pare manevra celor de la Ministerul Muncii, cât lipsa de reacţie fermă din partea ministrului Educaţiei:

„Ministrul Justiţiei l-a luat pe Pogea şi l-a dus la Guvern ca să rezolve problema angajaţilor lui. Doamna Andronescu doarme. Deşi se lăuda că îşi va da demisia dacă Învăţământul nu va primi 6 la suta din PIB, acum se complace în ceea ce i se dictează de sus”, mai spune Ciosu.

„Măcar  la rangul de căpitan să fim şi noi”

Directoarea   Şcolii Nr. 29 – Cătălina Caragea se încadrează exact în treapta de salarizare amintită, dacă n-ar avea funcţie de conducere.

„E totuşi vorba nu numai de studii superioare, dar şi de zece ani vechime. În zece ani, un plutonier devine măcar căpitan. Mi se pare normal ca gradele noastre didactice să fie la fel de bine plătite ca ale celor din poliţie şi armată. La 10 ani vechime, măcar la rangul de căpitan să fim şi noi”.

„Nu ne este respectată profesia”

Inspectorul general Vasile Ciuchină susţine că fiecare meserie are importanţa: „Nu spune nimeni că armata şi poliţia nu sunt importante. Dar la o aşa salarizare se pare că nu ne este respectată profesia. Un cadru didactic ar trebui să fie remunerat în funcţie de importanţa pe care o are în evoluţia societăţii. Se pare că peste tot în lume s-a înţeles asta, mai puţin la noi”, consideră şeful învăţământului gălăţean.  

După multele amânări, iată că nici legea salarizării unice nu pare să le facă dreptate profesorilor.

Citit 1610 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.