Premieră naţională/ Medicul astronauţilor de la NASA a vizitat Galaţiul

Premieră naţională/ Medicul astronauţilor de la NASA a vizitat Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Suntem la un pas de a beneficia de un sistem medical capabil să salveze viaţa bolnavilor aflaţi în zonele izolate ale judeţului


Tele-ecografia le permite medicilor de la oraş să pună un diagnostic rapid şi să dea indicaţii terapeutice preţioase la distanţă. Cum multe dintre cabinetele din judeţ au deja de aparatura necesară, mai este nevoie doar de un program informatic şi de medicii care să examineze pacienţii.

Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează un astfel de sistem imaginaţi-vă că aveţi o urgenţă medicală în timp ce vă aflaţi pe timp de iarnă într-un sat blocat de nămeţi. Dacă în dispensarul din localitatea respectivă există un ecograf şi o conexiune la internet, imaginile rezultate în urma ecografiei ar putea fi trimise la un spital din Galaţi în timp util. Aici, un medic cu experienţă în interpretarea ecografiilor poate pune un diagnostic pe baza căruia să puteţi fi tratat exact pentru boala de care suferiţi. Totul ar necesita costuri mai mici şi ar fi mai eficient decât procedurile medicale actuale.

Diagnostic indiferent de distanţă

Dacă totul vi se pare de domeniul fantasticului, trebuie să ştiţi că un principiu identic este folosit pentru consulturile medicale la distanţă ale astronauţilor trimişi în spaţiu de Agenţia Spaţială Americană (NASA). Pentru a reveni însă cu picioarele pe pământ, trebuie să spunem că şi la Spitalul de Copii "Sf. Ioan" din Galaţi funcţionează de peste patru ani acelaşi sistem. Prin intermediul imaginilor, medicii de la Pediatrie pot consulta copii în tandem cu o echipă de medici din oraşul Tours, Franţa. Copilului îi este făcută o ecografie la spitalul din Galaţi, iar imaginile sunt văzute şi interpretate de specialiştii francezi. Diagnosticul este pus astfel mult mai rapid. 20 de pacienţi minori au beneficiat din 2010 şi până în prezent de această tehnologie. În cazul a 18 dintre ei rezultatele analizelor au fost de un real folos.

"Dacă un astfel de sistem ar fi implementat în România, am putea vorbi de o premieră medicală naţională. Rezultatele ecografiei făcută în România ajung să fie interpretate de un specialist francez. Cel care face ecografia nu trebuie neapărat să fie un specialist. Practic, vorbim despre un diagnostic în care nu se ţine seama de distanţă", a explicat dr. Philippe Arbeille, iniţiatorul tele-ecografiei şi medicul care interpretează ecografiile Doppler ale astronauţilor de la NASA.

Problema personalului

Cum totul trebuie să conţină şi un "dar", pentru ca un astfel de sistem să poată deveni funcţional ar fi nevoie de personal medical suplimentar. "Noi luăm în calcul şi posibilitatea de a face totul de bună voie, pentru a veni în ajutorul pacienţilor. Ca idee, pentru a avea în grijă şapte astfel de cabinete din localităţi izolate, ar fi nevoie de un medic specialist cu normă întreagă", a spus managerul Spitalului de Copii, dr. Victoriţa Ştefănescu.

Dr. Philippe Arbeille a fost prezent marţi la Galaţi, unde a făcut o demonstraţie de tele-ecografie la Spitalul de Copii. Alături de el a fost prezentă şi dr. Monica Georgescu, medic originar din Galaţi care lucrează în prezent la Tours, alături de părintele tele-ecografiei.

Citit 1203 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Aprilie 2014 19:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.