Ciudăţeniile unui accident mortal

Ciudăţeniile unui  accident mortal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Soţul victimei: „Nu vreau decât o anchetă poliţienească corectă” *

Murind, Viorica Alexa (55 de ani), din Meria, a lăsat în urma sa, în familie, o tristeţe de lungă durată. Moarte spre care s-a îndreptat fără să ştie.

Pe 26 aprilie, dis-de-dimineaţă, urcată în căruţa lui Ion Berescu, s-a dus la Slivna, să cumpere pui de găină, de la Costică Nini. Era cam frig. Şi-a ales 25, pregătindu-se de întoarcere. Venit şi el să se aprovizioneze cu pui garantaţi, Silviu Călin, din Bereşti, poliţist comunitar, pentru că o cunoştea, a invitat-o în maşina sa, o Dacia-papuc acoperită, să ajungă mai repede acasă.

Puii, la spate. Femeia, în faţă. Fără centura de siguranţă pusă. La coborârea spre Meria, maşina – şi avea viteză! – n-a mai vrut să asculte de Silviu Călin, devenind „săgeată” ce nu mai putea fi oprită. S-a izbit frontal, lângă poarta lui Ilie Bolea, de capetele a trei traverse de beton, iar de aici, prin ricoşeu, a „zburat” spre stânga şoselei.

Aurel Alexa (foto 1), soţul victimei, susţine că sistemul de frânare funcţiona; alţii, că nu – şi din acest motiv, speriată de perspectiva rămânerii între table contorsionate, femeia ar fi sărit din mers.

Dar să-l lăsăm pe agentul şef Ionel Crică, de la Poliţia Rutieră Tg. Bujor, căci dumnealui se ocupă de caz, să-şi facă meseria. Împreună cu expertul tehnic au de elucidat împrejurările ce au împins-o pe Viorica Alexa în braţele morţii.

Cert e că aceasta a fost găsită în afara maşinii, în comă. Alături de ea, sânge. Soţul ei şi fiica lor, Gabi Nistor, cred că ambulanţa Bereştiului n-a fost suficient de promptă.

La Folteşti, accidentata a fost preluată de un echipaj SMURD. Pierduse sânge mult. La intrarea în sala de operaţie, tensiunea arterială îi scăzuse alarmant. Intervenţia chirurgicală, începută la ora 13,10.

Între Meria şi Galaţi, 90 de kilometri. Între momentul producerii accidentului şi cel al intrării la „bisturiu”, patru ore, ca şi cum Meria s-ar afla la capătul lumii (acestea includ şi „plimbatul” cu targa la tomograf şi ecograf).

Aurel Alexa şi Gabi Nistor ne-au declarat că n-au ce-i reproşa medicului chirurg Paul Ichim, dimpotrivă („A încercat din răsputeri, împreună cu colegul său Oprea, s-o salveze, dar nu s-a putut”).

„Ar fi trebuit ca aurul să ne fi fost restituit odată cu pantofii”

La plecarea de acasă, spre Slivna, Viorica Alexa era toată „în aur”: lănţişor, cercei, verighetă, două inele. La depunerea la morgă, nu mai avea nimic: ”Aşteptaţi, li s-a spus celor din familie, să vă restituim pantofii şi hainele”.

Despre aur, niciun cuvânt. În starea în care se aflau atunci nu le mai ardea de bijuterii, pierzându-le din vedere. Dărâmaţi sufleteşte, au avut totuşi resurse de putere să se ocupe de cele trebuitoare pentru înmormântare.

Cheltuieli de peste 130 de milioane de lei vechi. Numai sicriul a costat zece. Doi preoţi. Masa de pomenire, „ca pentru Viorica”, de la sărmăluţe până la bere şi apa minerală. În loc de colivă, cozonac şi ouă roşii.

Ce a mai plâns-o, ce a mai jelit-o…

Orbul Tănase Alexa (foto 2), zdruncinat şi el de nenorocire. Viorica, în calitate de curator, îl îngrijea. Strângându-l de pe drumuri, de la condiţia de cerşetor l-a readus în rândul oamenilor normali. Dimineaţa, poftim, Tănase, cafeluţa, dulceaţa, cana cu lapte! La prânz, mâncare pe săturate, şi bună.

În paranteză fie spus, sunt zile când orbul, la o singură masă, mănâncă singur una-două pâini. Viorica îl tundea. Şi nu numai pe el, ci şi pe alţi bătrâni din sat, necăjiţi. L-a obişnuit să fie ordonat.

Moartea binefăcătoarei sale, lovitură şi pentru el. Ce a mai plâns-o, ce a mai jelit-o: „Am rămas iar singur, ce mă fac, unde mă duc…”  Milos, Aurel Alexa i-a promis că îl va ajuta în continuare. Noul curator al lui Tănase, Gabi Nistor, şi ea, ca suflet, fiinţă deosebită.

„Muţenia” lui Silviu Călin

Unul din regretele lui Aurel Alexa: ar fi vrut ca la coborârea în mormânt, Viorica să aibă pe degete verigheta şi inelele, iar la urechi, cerceii de aur. Bijuteriile se aflau însă la Galaţi, la Unitatea de Primire Urgenţe, într-un plic depus la „punctul roşu”. După înmormântare, a doua zi, s-a dus la Poliţia Bereşti-Meria, să ceară ajutor pentru recuperarea lor. Înscrise de şeful de post Eugen Stratica în procesul-verbal încheiat imediat după plecarea accidentatei spre Galaţi, a intrat în posesia aurului lunea trecută.

Puii? Zece au murit în accident, iar pe ceilalţi i-a luat o femeie.

Silviu Călin? Peste două zile va începe iar treaba, la Poliţia Comunitară. De neînţeles rămâne „muţenia” sa: Aurel Alexa se aştepta ca acesta să-i dea măcar un telefon, să-i spună cum a plecat Viorica spre lumea cealaltă… 

Explicaţii foto:

1 - Aurel Alexa: "Dacă te afli în avion şi ţi se spune că a rămas fără motoare, ce faci, deschizi uşa şi te arunci din el? Nu cred că soţia mea s-a aruncat din Dacia lui Silviu Călin. Portiera s-a deschis după ce maşina s-a lovit de ţeava de la poarta lui Ilie Bolea"

2 - Orbul Tănase Alexa: "Astăzi aş fi fost mort dacă nu m-ar fi luat în grija sa doamna Viorica"

Citit 1549 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.