TRANSURB a refuzat 20 de AUTOBUZE din Olanda

TRANSURB a refuzat 20 de AUTOBUZE din Olanda
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În Galaţi ar mai fi nevoie de cel puţin 60 de autobuze, pentru asigurarea unor condiţii normale de transport public


A doua tranşă dintre cele 43 de maşini second-hand cumpărate de Primăria Galaţi pentru transportul public din municipiu a fost blocată zilele trecute. Din acest motiv, ultimele 20 de autobuze din această serie vor ajunge pe străzile Galaţiului mai târziu faţă de data programată iniţial.

Prea mulţi kilometri parcurşi

La sfârşitul lunii noiembrie, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) s-a desfăşurat licitaţia pentru achiziţionarea a 20 de autobuze second-hand. În urma procedurilor de atribuire, contratul a fost câştigat de o firmă olandeză. Înainte însă ca tranzacţia să fie încheiată, o echipă tehnică a Transurb a mers în Olanda să verifice starea maşinilor fabricate de DAF.

"Autobuzele erau fabricate în anul 2000. La verificarea numărului de kilometri parcurşi, tehnicienii noştri au văzut că aproape jumătate dintre maşini depăşiseră pragul de 700.000 de kilometri. Din acest motiv, am refuzat maşinile. Ar fi fost riscant să cumpărăm nişte autobuze depăşite", a precizat Genica Totolici, directoarea Transurb SA Galaţi.

Procedura de achiziţie se va relua

Potrivit directoarei Transurb, săptămâna viitoare, cel mai probabil, pe SEAP va avea loc o nouă licitaţie pentru cumpărarea a 20 de autobuze la mâna a doua. Pentru fiecare maşină, Primăria a alocat în jur de 17.500 de euro. Dacă cea de-a doua licitaţie se va încheia cu succes, maşinile nou cumpărate vor intra pe traseele de călători din primăvara viitoare.

Prea puţine maşini

În prezent, după ce, pe 15 octombrie, 23 de maşini second-hand din Olanda au ajuns la Galaţi, autobaza Transurb numără 133 de autobuze. Cu excepţia a trei dintre ele, restul maşinilor sunt destinate transportului public de zi cu zi. După cumpărarea a încă 20 de autobuze, societatea ar mai avea nevoie de aproximativ 60 de maşini, pentru ca transportul public să poată fi făcut în condiţii normale. "Aşteptăm ca anul viitor să vină 14 troleibuze ecologice noi, cumpărate de Primărie din împrumutul obţinut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Şi pentru celelalte 50 avem promisiuni" a mai spus Genica Totolici.

În 2010, Transurb dispunea de 150 de autobuze şi troleibuze. Până în urmă cu două luni, numărul maşinilor scăzuse la doar 108. Dincolo de faptul că sunt puţine, multe dintre maşini sunt foarte vechi şi uzate, lucru care se vede cel mai clar în desele defecţiuni apărute.

Citiţi şi: Azilul de AUTOBUZE/ Un milion de kilometri pe străzile Galaţiului

Citit 5274 ori Ultima modificare Vineri, 12 Decembrie 2014 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.