Azilul de AUTOBUZE/ Un milion de kilometri pe străzile Galaţiului
Foto: Autobuzul cu peste un milion de kilometri la bord (Foto Bogdan Codrescu)

Azilul de AUTOBUZE/ Un milion de kilometri pe străzile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 37 de autobuze care circulă pe traseele din oraş au, fiecare, aproape un milion de kilometri parcurşi


Dacă cineva ar avea ideea de a înfiinţa la Galaţi un muzeu al transportului public, goana după exponate nu ar fi deloc o bătaie prea mare de cap. Şi asta pentru că multe dintre maşinile aflate acum în curtea Autobazei Transurb ar putea deveni fără probleme piese de muzeu.

Milionar în kilometri

Vedeta din curtea Transurb este un autobuz marca "Rocar de Simon", produs şi adus la Galaţi în anul 1997, atunci când în oraşul nostru încă mai puteai avea privilegiul de a merge în autobuze noi. Deşi kilometrajul maşinii nu mai indică de mult numărul real de kilometri, ultima inspecţie tehnică a arătat 1.050.000 de kilometri parcurşi, toţi pe Traseul 11, între Piaţa Centrală şi Micro 39B.

Chiar dacă "veteranul" nu mai este scos pe traseu de o perioadă de timp, el este încă de mare ajutor angajaţilor Transurb, fiind folosit pentru depanarea autobuzelor stricate pe traseu. Şeful Autobazei Transurb, ing. Ghiţă Paraschiv, spune că, în toţi aceşti ani de funcţionare, maşina nu a necesitat nici măcar o reparaţie la cutia de viteze.  

Fabricate în '99, aduse în 2010

Modelul Rocar de Simon nu este însă singurul "milionar" din parcul auto al Transurb. Alte 37 de autobuze, modele DAF B-96, circulă încă pe toate traseele din oraş. Fabricate în anul 1999, în Olanda, DAF-urile au fost aduse la Galaţi în anul 2010, atunci când aveau deja între 600.000 şi 700.000 de kilometri la bord. Acum, după patru ani de funcţionare, toate se apropie vertiginos sau chiar au atins pragul de un milion de kilometri parcurşi.

Vechi şi suprasolicitate sunt şi autobuzele Cobra (cele care arată ca nişte Isuzu mai mari - n.r.) care au în jur de 900.000 de kilometri parcurşi.

"Când iese de pe uşa fabricii, un autobuz este garantat pentru o durată de funcţionare de aproximativ opt ani. Dacă ne raportăm la acest standard, reiese că cele 37 de autobuze DAF, din 1999, şi-au trăit deja de două ori viaţa", ne spune ing. Ghiţă Paraschiv.

Noi, dar deja cu şase ani vechime

După anul de fabricaţie, cele mai noi maşini din curtea Transurb sunt 30 de autobuze şi zece troleibuze marca Maz, ieşite de pe uşa fabricii în anul 2008. Acestea au cam în jur de 400.000 de kilometri la bord, fiind "aproape noi", atunci când le comparăm cu maşinile mai sus amintite.

Dacă parcul auto al societăţii gălăţene de transport public număra 150 de autobuze în 2010, numărul lor a scăzut la 108 în prezent. Potrivit directoarei instituţiei, Genica Totolici, dacă nu ar exista transportatorii privaţi, ar fi nevoie de un parc auto care să numere 220 de mijloace de transport, pentru a se putea baza, zilnic, pe 160-170 de maşini.

Citeşte şi: Mai MULTE maşini în autobaza TRANSURB: 23 de AUTOBUZE second-hand au ajuns la Galaţi

Citit 2940 ori Ultima modificare Vineri, 14 Noiembrie 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.